Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline
Cinema Made In I...
Dokumentarfilmfe...

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Blu-Ray anmeldelse

Chernobyl - A 5-Part Miniseries

28. oktober 2019 af Jesper Poulsen

4 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Chernobyl - A 5-Part Miniseries billede

Vedkommende og gennemarbejdet serie med fokus på den uhyggelige kernekraft-ulykke, som et styre skruppelløst forsøgte at dysse ned.

Hvis du florerer omkring denne signaturs generation, så vil du kunne huske Tjernobyl-katastrofen i 1986. Et skræmmende minde om en umiddelbar harmløs test som endte med at udløse en af historiens største menneskelige og miljømæssige ulyksaligheder. Gennem denne tætpakkede HBO-miniserie kommer du helt tæt på begivenhederne dengang – og det nærmest uoverskuelige konsekvenser deraf.

Chernobyls 5 afsnit er særdeles grundige og følger nærmest minutiøst hvert et skridt fra braget på kraftværket og hvad der siden fulgte. Det første man rystes af som seer er de sovjetiske myndigheders forsøg på at negligere og usynliggøre katastrofen både for landets egne borger og den ganske omverden. Det er grufuldt at se hvordan intetanende mennesker rykker nærmere for at se ”slukningsarbejdet” udført af ligeledes intetanende brandmænd. Det er grufuldt at se minearbejderne blive presset ud i ekstremerne i form af oprydning på, vel nok, det værste sted at opholde sig på det givne tidspunkt. Det er grufuldt at se hvordan militære patruljer likviderer hunde og andre kæledyr, som er ladt tilbage i områderne ude af stand til at klare sig selv. Det er grufuldt at se smittede og pårørende stå i ren og skær afmagt overfor en stat, som ikke rigtig engagerer sig i galskaben. Med andre ord, så er Chernobyl ganske enkelt en grufuld oplevelse.

Serien starter med et selvmord blandt en af seriens hovedkarakterer. Ifølge ekstramaterialet et helt bevidst valg, som en platform for at kunne fortælle historien korrekt som den forløb. En ulige kamp synes det når et mindre hold embedsmænd begynder kulegravningen af sandheden bag at katastrofen overhovedet kunne ske, og hvem man rent faktisk kan holde ansvarlig. En treenighed af Jared Harris, Emily Watson og Stellan Skarsgård må gruelig meget igennem for at få afdække hver en gren af sagen. Hver en sten skal vendes, og det altså med fare for selv at blive inficeret af det nedfaldne drys fra oven, som blev spredt over adskillige landegrænser. Vi har også lidt ”dansk” krydderi at gøre godt med, da Oscar Dyekjær Giese, David Dencik og Fares Fares (sidstnævnte velkendt som Assad i Journal 64-filmene) spiller en række afgørende biroller i serien også.

Chernobyl blev omgående et hit på HBO, da den blev sluppet løs som streaming. Det blev ret hurtigt klart at den hørte til blandt de bedste brugerbedømte serier nogensinde. Det er da også en vovet og modig serie, men til tider også lige ”tung” nok. Den er informativ på et helt nyt plan, hvilket faktisk ikke er sagt i positiv øjemed. Passagerne hvor man dvæler ved det samme miljø eller persongruppe er simpelthen for lange, og selvom Chernobyl er en vigtig og interessant serie, så må jeg blankt erkende at den bare ikke er spændende hele vejen igennem.

Jeg holder dog nok af serien til at kunne tildele 4 stjerner. Det er en historie som aldrig rigtig er blevet fortalt som fiktionsstof – og når det er sagt, så glemmer man faktisk fra tid til anden at der er tale om fiktion. De ulykkelige begivenheder er på smukkeste og sagligste vis blevet omdannet til et mærkbart og vigtigt værk.

Filmen er venligst stillet til rådighed af Twentieth Century Fox Home Entertainment Warner Bros.

Titel: Chernobyl - A 5-Part Miniseries
Original Titel: Chernobyl - A 5-Part Miniseries
Premieredato: 24. oktober 2019
Instruktør: Johan Renck
Skuespillere: Jared Harris, Stellan Skarsgård, Emily Watson, Donald Sumpter, David Dencik, Fares Fares, Jessie Buckley, Paul Ritter, Oscar Dyekjær Giese, Barry Keoghan, Ralph Ineson, Adrian Rawlins, Robert Emms
Spilletid: 321 min.
Selskab: HBO, 2019
Genre: Drama
banner
Overskrift Højre Block
Diary Of A Wimpy...
Ønsket
Maestro
Godzilla Minus One
Thanksgiving
Leo (Netflix)
Callas Paris 1958
Priscilla
Napoleon
Et Svært ÅrKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...