Professionel amatørfilm
Codename: Yin/Yang er lavet af folk, som virkelig brænder for zombie/splatterfilmsgenren. Produktionsselskabet bag filmen, Bobble Productions, består af ulønnede amatører, der alle frivilligt har lagt tid og energi i projektet. Og det er bestemt beundringsværdig, hvad de har fået stablet på benene i Codename: Yin/Yang!
Filmen er optaget på et lille, håndholdt kamera og uden professionelt lyd- eller lysudstyr. Skuespillerne er ligesom producenter og instruktør (der selv spiller en afgørende rolle) amatører. Alligevel har den spillefilmslængde med sine 81 minutter, og der er lavet både underlægningsmusik og digitale effekter.
Det ville være uretfærdigt at sammenligne Codename: Yin/Yang med en professionelt lavet spillefilm med dertilhørende stort budget. Man skal ikke forvente samme standard hverken filmisk eller skuespillermæssigt som en egentlig biograffilm. Men når det så er sagt, er Codename: Yin/Yang en yderst ambitiøs og gennemarbejdet amatørfilm.
Den zombibefængte handling
I Codename: Yin/Yang må Danmark lide under USA's ønske om at underlægge sig hele verden. Vores lille hjemland er af den amerikanske præsident udset som forsøgsområde for et nyt, effektivt våben. Gennem McDonalds’ burgere spreder amerikanerne en virus, som forvandler landets intetanende befolkning til frådende zombier. Den toptrænede elitesoldat og Snake Plisken klon, komplet med klap for øjet og en ubehagelig personlighed, Mr. Bobo Moreno (spillet af instruktøren selv) sendes til Danmark for at overvåge invasionen. Snart står landet i flammer, og kun den dødelige men underskønne duo, Yin og Yang, kan redde Danmark ud af zombiernes rådnende kløer.
Hvad får man for pengene?
Er man zombie-entusiast får man smæk for skillingen i Codename: Yin/Yang. Der er gale videnskabsmænd, grønt bræk i litervis, udrevne tarme og rådnende, levende lig. Dertil kommer, at Yin og Yang bestemt ikke er uefne at se på, og der er rigeligt med kampscener.
Filmens skabere har ønsket sig masser af lir i filmen og har sikkert moret sig kosteligt med at koordinerer kampscener og styrte rundt med alverdens våben i filmen. Netop dette er dog en af filmens svagheder: jo større ambitionsniveau mht. udstyr, og jo længere væk rollerne kommer fra almindelige mennesker, des mere afslørende bliver det lille budget og det faktum, at skuespillerne ikke er professionelle.
Men for indsatsen, ideen og viljen til at underholde andre mennesker for egen regning samt masser af blod, sved og tårer skal filmen alligevel have to tommelfingre op.
Billede og lyd
Som forventeligt for et projekt af denne type er billede og lyd ikke helt i top. Det skal dog nævnes, at man har gjort meget ud af at lege med billedsiden og at lægge baggrundsmusik på lydsporet. Så selvom optageudstyret har været primitivt, er der ikke tale om Blair Witch-agtig kvalitet
Ekstramateriale
Folkene bag udgivelsen af Codename: Yin/Yang skal have ros for ekstramaterialet på disken. Det har klart været en prioritet for dem, og resultatet er nogle ret underholdende indslag.
Man kan med fordel kaste sig ud i The Making of Codename: Yin/Yang, inden man ser selve filmen. Programmet består af interviews med de medvirkende både fra bag kameraet og foran det. Man får også nogle bag-om-filmen optagelser og indsigt i, hvordan effekterne er lavet. Fordelen ved at se dette inden selve filmen er, at man virkelig kommer til at sætte pris på den indsats, der er gjort af de mange involverede.
Derudover finder man også kortere indslag som Dr. Stroh’s recipe for making blood samt optagelser fra gallapremieren på filmen i Århus, der er af svingende kvalitet og interesse.
Enormt underholdende er dog det 13 minutter lange Making your own zombies, hvor bl.a. Henrik Andersen viser, hvordan man på billig men effektiv vis laver sin egen zombiemakeup. Oplysningerne er ganske brugbare, og dialogen mellem de medvirkende undervejs er virkelig morsom.
Uforståeligt for denne anmelder er den sidste bid af ekstramateriale, der efter titlen at dømme burde være ret saftig: Y/Y lesbian shower scene. Enten er der fejl på disken, for man kan ikke afspille indslaget, ellers er det en intern joke, og indslaget har aldrig eksisteret?! Under alle omstændigheder, kan man forestille sig skuffelsen hos de mange Yin og Yang fans, hvis dette går igen på alle udgivelser….
De endelige ord
Er man til zombiefilm og kan finde ud af at sætte pris på film trods lidt uldne kanter og mindre overbevisende skuespil, er Codename: Yin/Yang bestemt værd at se. Og det er en ganske habil disk med fint ekstramateriale, der her er udgivet fra Bobble Productions.
DVDen er venligst stillet til rådighed af:
Bobble Productions.