Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Jagtsæson 2 - I ...
Jagtsæson 2 - I Medgang Og Modgang billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Cold Trail

9. november 2007 af Thomas Pedersen

4 stjerner Skriv en kommentar

Cold Trail billede

Island er som ud af ingenting kommet godt med på banen i genren kriminalfilm. Cold Trail står heriblandt som en interessant lille perle. Dog med mindre ujævnheder.

Journalisten Baldur (Þröstur Leó Gunnarsson) er en skørtejæger. Han nedlægger kvinderne, men kan ikke binde sig til dem. Skyldes det hans manglende faderfigur, moderens overbeskyttende adfærd eller andre faktorer? Det får vi egentlig aldrig at vide, og det er også ligemeget.

Baldurs kollega har en sag om et dødsfald på et kraftværk. Men den sag overtager Baldur på egen hånd, da moderen fortæller ham, at den døde er hans far. Hun har ikke ønsket, at Baldur skulle kende ham, for han var no good. Baldur raser over dette svig og sætter sig for at undersøge sagen. Om det så skal koste ham stillingen på avisen. Han tager job på kraftværket, og går straks i gang med at forfølge sporene efter faderens mystiske exit.

Herefter følger opklaringen skridt for skridt. Og i tilgift for Baldur en ægte kærlighed måske.

Den nordiske krimi udemærker sig i følge Bo Tao Michaëlis ved at være sine nationaliteter tro. Den søger ikke at gøre hverken København eller Reykjavik til et gangsteragtigt Chicago, men forholder sig oprigtigt til egen situation. Et mord for eksempel. Som skal opklares. Over en kop kaffe. Med landskabet som romatiserende baggrund.

Bo Tao Michaëlis indleder Nordatlantiske Biodages officielle start (ja officielle, der var jo en indledende ekstraordinær biodag med Høeghs dokumentar Spejlinger – Tarrarsornerit, hvilken selvfølgelig også er anmeldt her på ON-Z), og Bo er en super veloplagt taler, der i sammenhængen her bryder ud i en humoristisk orienteret formidling af den nordiske krimifilm fra cirka 1940-45 og op til vore moderne dage, så det begejstrer salen til latter, grin, erindring og stort bifald.

Filmen Cold Trail fylder derefter lærredet, hvad den gør ganske godt. Dog med mindre ujævnheder i fortællingen, der betyder, at vi stadig ikke er helt i verdensklasse. Men tæt på. Problemet er visse, enkelte steder en kende ufrivillig morsomhed. Her er det svært at erkende, at det faktisk er vores egen Brygmann, der falder ud som forkert castet. Værst i den afsluttende scene hvor han da alt er endt godt og opklaret vender sig om og vandrer horisonten i møde. Det er for tykt. Om det skyldes at vi danskere kender hans ansigt for godt til at kunne placere ham i denne islandske fortælling, det ved jeg ikke, men det kan tænkes.

Ud over det så var der også en smule problemer med forudsigelighed i fortællingen. Visse af plottets udviklinger gætter man sig bare for nemt til.

Men problemerne er ikke mange, og man lever godt med dem. De er ikke altødelæggende, måske endog i højere grad en smule charmerende, netop som Bo Tao er inde på: Nordatlantiske.

Titel: Cold Trail
Original Titel: Köld slóð
Premieredato: 6. november 2007
Instruktør: Björn Br, Björnsson
Skuespillere: Þröstur Leó Gunnarsson, Elva Ósk Ólafsdóttir, Helgi Björnsson, Anita Briem, Lars Brygmann, Sólveig Guðmundsdóttir, Ólafur Guðmundsson
Spilletid: 99 min.
Selskab: Saga Film, 2006
Genre: Krimi


banner
Overskrift Højre Block
The Bikeriders
Twisters
Kinds of Kindness
Marguerites Formel
Grusomme Mig 4
A Quiet Place: D...
One Life
INDERST INDE 2
Til verdens ende
Wicked Little Le...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...