Historien om hvordan instruktøren Luis Buñuel fyldte sten i lommerne førend premieren på sin og maleren Salvador Dalis surrealistiske kortfilm ”Den andalusiske hund”, i fald premieregæsterne skulle overfalde ham, er velkendt – og står da også som teaser på coveret af den danske udgivelse af mesterværket.
Pointen i historien er imidlertid ikke kun at der var engang hvor film kunne sætte sindene i kog så man næste kunne tro at kunst kan forandre, men i lige så høj grad at tilskuerne elskede denne syrede film, denne en af avangardens klassikere så langt tilbage som i 1929! Bevares tilskuerne var efter al sandsynlighed hvad man i dag ville betegne som et kultpublikum i en af de europæiske metropoler Paris, men alligevel. Vores dovne trang til at få alting serveret let fordøjeligt er næppe blevet mindre end dengang.
Surrealisterne var ikke meget for at man analyserede og tolkede deres kunst. Ikke desto mindre er det svært ikke at læse den nye psykoanalyse ind i filmen – Freud offentliggjorde trods alt sin drømmetydning i 1900, og århundredets begyndelse er gennemsyret af interessen for det mørke og uregerlige sind.
På dvd-ens fine kommentarspor lader Robert Short da også hånt om surrealisternes forbehold for tolkning og tolker lystigt løs på billedernes symbolik. Her overlades intet til fantasien, når temaet ”cut”, der slås an af instruktøren selv i den berømte/ berygtede indledningssekvens hvor han skærper barberkniven og skærer øjeæblet igennem på den kvindelige hovedperson, bredes ud og kastrationsangsten tager over.
Og så svært er det da ikke at få øje på fortællingen, fortæller Robert Short os; det er jo blot den gode gamle historie om to unge mennesker der forsøger at få hinanden. Og ja det er det jo. Hvis man først får øje på den basale fortælling er det den dag i dag en fremragende oplevelse at lade den spejles i et øje der skæres over, i flygler med æsler og katolske præster i reb over den unge mands skuldre, i myrer der kryber ud af et hul i den unge mands hånd, i en afhugget hånd, i en androgyn skikkelse der køres ned på en boulevard, i en dør der fører ud til havet og i rappe overblændinger/matchcuts mellem hår i armhulen, skæg på hagen og søpindsvin i strandkanten, og i et fuldstændigt rod i kronologien etc etc
Som ekstramateriale er udover kommentarsporet en velproduceret spansk dokumentarfilm om Buñuel, ”Der tales om Buñuel” fra år 2000, hvor instruktørens liv og værk gennemgås i 99 min. Hvad mere kan man ønske sig. Det skulle da lige være en blu-ray-udgivelse af mesterværket. Men alt i alt en fremragende udgivelse fra Another World!
Filmen er venligst stillet til rådighed af:
Another World Entertainment.