Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Heretic
Heretic billede

Vejen Hjem


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Der var engang

29. april 2006 af Henrik Andersen

4 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Der var engang billede

Det Danske Filminstitut har udgivet Th. Dreyers filmatisering af Holger Drachmanns skuespil, Der Var engang. Det er en fin restaurering af filmen. Billeder, tekst og stills får det til at virke godt.

Det Danske Filminstituts Filmarkiv har den nationale forpligtelse til at indsamle, bevare, restaurere og formidle den danske filmkunst og filmkultur i ind- og udland. Alle danske film skal pligtafleveres til arkivet, jf. filmloven. Arkivet har over 30.000 titler, eller mere end 120.000 spoler film, og et stort antal videobånd på lager. Samlingen omfatter originale kameranegativer, sikringsmastere, visningskopier m.m.
Kulturministeriet bevilgede i 2003 to millioner kroner til digitalisering af Filminstituttets samlinger. Den ene million vil indgå i finansieringen af en serie DVD-udgivelser med klassiske danske stumfilm.

Der er planlagt 10 DVD-udgivelser i perioden 2003-2006, der både vil være tilgængelige for skoler og biblioteker, ligesom de kan købes af private gennem Filminstituttets Bog- & Videohandel.

»Der var engang« er ét af de mest sete - og hørte - danske teaterstykker. Det er opført omkring 500 gange alene på Det Kongelige Teater siden premieren 23.1.1887. I 1998 spillede man en særlig udgave i Dyrehaven (instrueret af Jan Maagaard og transmitteret af DR).

Den vigtigste grund til stykkets popularitet er næppe handlingen, men at der er tale om et syngestykke med mange gode numre. Dét kunne han, den folkekære digter med det brogede liv - skrive sange der kunne synges. De fleste kender »Midsommervisen« - som er fra slutningen af »Der var engang«.

Vi befinder os i Illyrien - på den østlige side af Adriaterhavet - men det skal man ikke tage mere alvorligt end når Shakespeare lader »Helligtrekongers aften« [»Twelve Night«] udspille sig samme sted. Hverken Shakespeare eller Drachmann har været i Illyrien, Drachmann dog på Sicilien ... hvor der siden slutningen af 1400-tallet har været albanske landsbyer; om Drachmann har besøgt en sådan landsby er nok tvivlsomt - og har han har det næppe haft betydning for stykket.
En ung dame af det bedre selskab - landets prinsesse - afviser den ene frier efter den anden og dirigerer rundt med alt og alle - sin småfjollede far inklusive.
Så dukker Prinsen af Danmark op. Han er blevet forliebt i damen ved at se et billede af hende; han henvender sig, forsøger at charmere hende med sang ... men afvises.
Prinsen af Danmark har imidlertid noget andre friere ikke har - han har 'isenkram' der kan fordreje hovedet på damen og hendes veninder. Før vi ved af det er han - udklædt som tater - placeret om ikke i, så ganske tæt på hendes seng.
Næste trin er at han skandaliserer damen, og at hendes far giver hende til ham.
Resten af stykket drejer sig om at damen må lære at arbejde, hvad hun aldrig har gjort før, og at hun - ganske parallelt - bliver forelsket i sin tater og beskytter.
Til sidst opløses alle konflikter: Prinsen bliver prins igen - og gift med prinsesse Kathrine.

Denne DVD udgivelse indeholder de rester der er blevet redet af Dreyers filmatisering. Det er kun cirka halvdelen der er levende billeder til. Resten er sammensat af tekststykker og stillbilleder. Men historien træder alligevel tydelig frem og det er ikke noget problem at følge med i forløbet.

Thomas C, Christensen og Casper Tyberg der har stået for produktionen og restaureringen har fået en helhed ud af de få filmruller der var bevaret. Og derfor er det nu alligevel muligt at se Dreyers filmatisering af Drachmanns folkekære skuespil.

Carl Th. Dreyer (1889-1968) er den betydeligste filminstruktør Danmark har haft; ikke mindst i et internationalt perspektiv fremstår han som en stor kunstnerisk personlighed.

Dreyer instruerede syv spillefilm og otte kort- og dokumentarfilm. Blandt de vigtigste værker er ”Vredens dag” (1934), ”Ordet” (1955) og ”Gertrud” (1965). I udenlandsk regi instruerede han syv spillefilm, hvor franske ”La passion de Jeanne d’Arc” (1928) er det mest kendte værk.

Han arbejdede gennem årene intenst på tre store projekter, som forblev urealiserede af forskellige grunde - en film om Mary Stuart, en Jesus-film og en Medea-film (sidstnævnte blev realiseret som tv-film af Lars von Trier i 1988 på baggrund af Dreyers manuskript).

Der er ikke noget ekstramateriale at finde på denne udgivelse.

Filmen er venligst stillet til rådighed af Det danske filminstitut.

Titel: Der var engang.
Original Titel: Der var engang.
Premieredato: 29. april 2006
Instruktør: Carl Th, Dreyer.
Skuespillere: Clara Wieth, Svend Methling, Peter Jerndorff, Hakon Ahnfeldt-Rønne, Torben Meyer.
Spilletid: 75 min.
Selskab: DFI, Angel. 2006.
Genre: Drama





banner
Overskrift Højre Block
WICKED
Heretic
Sasquatch Sunset...
Kærlig hilsen, H...
Gladiator II
ARCHITECTION
THE ROOM NEXT DOOR
Girl You Know It...
Venom: The Last ...
We Live in Time



KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...