Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Det er herligt at leve

16. december 2014 af Astrid Maan Thomsen

6 stjerner Skriv en kommentar

Det er herligt at leve billede

Cinemateket er i julehumør og trækker en klassikker frem fra gemmerne. Intet mindre end en af de største julefilm gennem tiden: It's a Wonderful Life

I perioden fra den 16.-28. december er det muligt for besøgende på Cinemateket, at købe billet til en række ekstraordinære visninger af julefilmen (It's a Wonderful Life, 1946) eller som den hedder på dansk: "Det er herligt at leve".

Det er ikke tit en anmelder får lov til at anmelde en noget nær 70 år gammel film, men når man fik den serveret i Cinematekets vidunderlige omgivelser, var det ikke svært at overgive sig og blive opslugt af denne films magiske budskab.

Filmen følger den godhjertede familiefar og sparekassemand George Bailey fra lillebyen Bedford Falls, som ender i pengeproblemer julenat. Det ser nemlig ud til at han har formøblet medborgernes sparepenge, og i hans desperate situation ønsker han at han aldrig var blevet født. For så havde alt været bedre for alle mennesker. Det bliver englen Clarence, som sendt til Jorden af Vorherre selv, viser George, hvordan verden ville have set ud uden ham, og det er både et overraskende og følelsesfuldt syn for den gode George.

Denne sort/hvide klassiker fra instruktøren Frank Capra bliver af mange kaldt for verdens bedste julefilm - og det på trods af at filmen ikke er en egentlig julefilm som dem man normalt ser i dag.
Ikke desto mindre har denne film alt hvad der kendetegner julen: livsglæde og hjertevarme i en herlig blanding af humor og drama.

Man skal være noget af en julehader, for ikke at blive ramt i solar plexus af denne films fantastiske stemning, skuespil og billeder.
Dette er Hollywood af den gamle skuffe i den gyldne storhedstid, hvor de største skuespillere var af den kaliber at de ikke blot blev kåret til at være "Årets mest sexede".

De blev til legender.

En af disse legender er hovedpersonen i denne films drama - James Stewart som George Bailey.
James Stewart er muligvis en skuespiller som ungdommen i dag intet kender til, men så meget desto større grund er der for forældre at hive deres børn, små som voksne, ind og se "Det er herligt at leve".

James Stewart kunne som få overtage en rolle og gøre den til sin. Hans skuespil i "Det er herligt at leve" er intet mindre end perfekt og åndeløst smukt. Denne mand vil få dig til at græde, og samtidig få dig til at føle dig mere i live end nogensinde før.

Personligt synes denne anmelder at nutidens piger hjertens gerne må beholde deres Ryan Goslinger' og deres Johnny Depper' - jeg tager en James Stewart film til hver en tid.

Filmens andre skuespillere lever fint op til James Stewart. Vi har bl.a. den kærlighedsfulde og smukke Mary Hatch spillet af Donna Reed (From Here to Eternity, 1953). Hun er hans evige støtte og forstår at hjælpe ham igennem hans urolige perioder.

Nævnes må og skal englen Clarence, formidabelt spillet af Henry Travers. Underfundigt tager han James Stewart under armen og guider ham igennem hans livs værste nat. Han er en karakter som man ikke kan undgå at komme til at holde af.

It's a Wonderful Life er en af de smukkeste film jeg nogensinde har set, og en film som satte nye standarder for fremtidens film.
Læg især mærke til den fantasifulde måde Frank Capra viser os Gud og måden han kommunikerer med sine engle på.

"Det er herligt at leve" vil sende dig på et juleendorfin-trip af medmenneskelige følelser i sådan en grad at Mr. Ebenezer Scrooge aldrig ville have haft behov for sine tre åndebesøg, havde han set denne film først.

Jeg kan kun anbefale, at alle giver sig selv en tidlig julegave og kommer ind og får set denne film mindst en gang!

Titel: Det er herligt at leve
Original Titel: It's a Wonderful Life
Premieredato: 16. december 2014
Instruktør: Frank Capra
Skuespillere: James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore, Henry Travers
Spilletid: 130 min.
Selskab: Liberty Films, RKO Radio Pictures 1946
Genre: Drama , Romantik
Link: http://www.dfi.dk/Filmhuset/Cinemateket/Billetter-og-program/Serie.aspx?serieID=10461
Fra Det Danske Filminstitut hjemmeside
Fra Det Danske Filminstitut hjemmeside
Fra Det Danske Filminstitut hjemmeside
Fra Det Danske Filminstitut hjemmeside


banner
Overskrift Højre Block
RYUICHI SAKAMOTO...
Fuld af kærlighed
Furiosa: A Mad M...
De uønskede
Inshallah en dreng
The Garfield Movie
ABOUT DRY GRASSES
PIGEN DER FORTAL...
The Fall Guy
Paranoia (Blockb...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...