Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Jagtsæson 2 - I ...
Jagtsæson 2 - I Medgang Og Modgang billede

Deadpool & Wolve...


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Artikel

Don Rosa fejer Anders And i Århus

10. juni 2004 af Gert Sørensen Skriv en kommentar

Don Rosa fejer Anders And i Århus billede

I anledningen af Anders Ands 70 års fødselsdag den 9. juni, kom den kendte Disney tegner Don Rosa et smut forbi Danmark for at fejre det sammen med os.

Anders And, den hidsige And i matrostøj fra Andeby, er blevet 70 år gammel. Dette fejrede Disney og Egmont i Danmark med at udsende DVDen The Cronological Donald , Alle Elsker Anders og bogen ”Hall of Fame – Don Rosa” . I sammen omgang havde de inviteret Don Rosa til at deltage i festlighederne i Århus. I samme anledning fil CinemaOnline lov til at møde manden der af de fleste betegnes som Carl Barks arvtager.

Don Rosa er 53 år gammel og bor til dagligt i Kentucky med sin kone Ann og deres 3 bassethunde. Dette er lidt spøjst for ham at komme til Europa, for som han selv forklarede så udkommer der ikke Anders And blade i U.S.A. Det er kun i Europa og Syd Amerika hvor Anders And bladet er stadigvæk populært, og i flere lande blandt de absolut bedst sælgende blade. Derfor finder han det også utroligt underligt at folk kan finde på at stå i kø i flere timer for at få hans autograf. I U.S.A. er det kun blade Hellboy og Spawn der kan sælges og syntes han er lidt trist, for Disney historierne har noget nostalgisk og universelt over sig som de nye tegne serier mangler..

Don Rosa voksede op med Anders And blade. Hans søster, som er 11 år ældre, havde gemt alle sine blade som Don læste mange gange. Han blev en ivrig tegneserie samler og begyndte selv at tegne, dog kun på amatør plan. Men populariteten for Anders And bladet blev mindre og mindre i USA og til sidst lukkede bladet helt ned. Først i 1987 fik det lille forlag Gladstone (Der var opkaldt efter Fætter Højben som på engelsk heder Gladstone) lov til at udgive et bladet med gamle Carl Barks historier samt nye historier. Dette fik Don Rosa til at sende dem et brev hvor han fortalte om sin ide til en Onkel Joakim historie. Gladstone blev så glade for Dons serie at de straks gav ham en ordre på en ny og det blev så starten på Don Rosas karriere som Anders And tegner.

Efter sin sucess med de første tegne serier solgte Don Rosa den ingeniør virksomhed som var blevet startet af hans Bedstefar, og satsede fuldtid på at tegne familien fra Andeby. Desværre overlevede Gladstone ikke i det lange løb. Der var simpelthen ikke nok der købte Anders And blade i U.S.A. og Don Rosa stod uden arbejdsgiver. Derfor søgte han et job hos Egmont, der uden hans kendskab havde udgivet hans historier i mere end 20 lande, og de var selvfølgelig glade for at få ham til at skrive for dem. De har siden udgivet hans historier i det meste af verdenen med stor sucess.

Don Rosas historier bliver blandt Disney fans over hele verdenen opfattet som værende de bedste siden Carl Barks stoppede. Historierne udspiller sig oftest i historisk korrekte omgivelser, som Don Rosa ligger meget arbejde i at få til at blive så korrekte som muligt.
Han arbejder selv som både historie forfatter og tegner, for som han selv siger får andre tegnere ikke historien til at fremstå som han ønsker det. Det giver ham også mulighed for at fylde billederne med detaljer som er et andet af hans kende mærker. Dette er det der gør at Don Rosa har opnået kult status. Man kan læse historierne flere gange uden at kede sig for der foregår så meget i baggrunden af hans billeder. Don rosa er også blevet kendt for at gemme D.U.C.K.’s i hans tegneserier. Det er en hilsen til Carl barks, som han selv ser som værende den største tegner igennem tiderne. Hilsen betyder Deticated to Unca Carl form Keno, altså dedikeret til Unca Carl fra Keno, som er Don Rosas rigtige fornavn. Disse hilsner er gemt rundt omkring i historierne, men er oftest godt gemt da Disney ikke tillader forfattere sætter signaturen i deres historier, og hvis de finder dem så bliver de slettet.

Det stod fra starten klar at Don Rosa har nogle store fans i Danmark. Da pressen fik lov til at stille ham spørgsmål var det fansene der kom først til fadet. Spørgsmål om hvad hans ynglings historie er, hvordan han får figurerne til at se så levende ud og ynglings figur, kom flyvende fra publikum. Don rosas ynglings figur er Onkel Joakim. Dette skyldes at historier med Onkel Joakim ikke udkom så ofte som Anders And og Mickey Mouse historier. Men 4 gange om året udkom der specielle hæfter med Onkel Joakim og disse hæfter var derfor noget helt specielt for den unge Don Rosa der glædede sig som var det jule aften til han kunne få det nye julehæfte eller sommerferiehæfte.
En anden fan ville vide hvilken historie han gerne ville fortælle. Her kunne han fortælle at han de sidste 10 – 15 år har arbejdet på en ide om at fortælle historien om Rip, Rap og Rups forældre. Men problemet med denne historie er at han skal kunne forklare hvorfor de ikke bor hos deres forældre men hos Anders. Da det er tegnerserier henvendt til børn kan de ikke være døde og de kan heller ikke bo på en sydhavsø for så ville ungerne jo helst bo der sammen med deres forældre. Så den historie kommer ikke før han kan få det hele til at hænge logisk sammen.
Don Rosa kunne også fortælle at han ikke er tegneserie tegner han er en forfatter der bliver nød til at tegne for at få sine historier fortalt. Han syntes ikke selv han er god til at tegne, så er det jo heldigt for ham at der findes mange der syntes at han er.

Efter at have svaret på alle spørgsmålene var der mulighed for at få en autograf og allerede her var der mere end 40 mennesker i kø for at få et billede og en autograf af den kendte tegner.

Senere på dagen inviterede Egmont til fødselsdags fest på Store torv i Århus. Her var opstillet en 70 meter lang fødselsdags kage og der var jumbobogs stablings konkurrencer for de mindste. Klokken 15 var der igen mulighed for at få en autograf af Don Rosa, denne gang foregik det dog i Magasing og her var der forsamlet ca. 400 mennesker der alle ville have en autograf. Køen gik hele vejen igennem Magasing og selv om køen rimeligt hurtigt blev lukket, stod folk i kø i over 3 timer for at se deres idol.

Disneys filmdistributør i Danmark, Buena Vista Home Entertainment, kunne efter presse konference oplyse at der i øjeblikket ikke er planer om at udgive resten af Anders Ands kortfilm i rækkefølge som man gjorde det med The Cronological Donald. Så indtil vidre må de mange danske Anders And fans klare sig med den fortrindelige udgivelse som The Cronological Donald nu engang er eller Alle Elsker Anders .

For mere information om Anders And og Andeby besøg. Andeby

Don Rosa Giver autografet til Fansene i Magasing
Don Rosa Giver autografet til Fansene i Magasing


banner
Overskrift Højre Block
The Bikeriders
Twisters
Kinds of Kindness
Marguerites Formel
Grusomme Mig 4
A Quiet Place: D...
One Life
INDERST INDE 2
Til verdens ende
Wicked Little Le...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...