Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline
Cinema Made In I...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

The Hunger Games...
The Hunger Games: The Ballad Of Songbirds & Snakes billede

Saw X


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Drageløberen

16. juli 2008 af Henrik Østergaard

3 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Drageløberen billede

Et sentimentalt næsten-makværk, baseret på bestselleren om to drenge, der mødes på tværs af klasseskel og had, som så skilles for senere at forsones i en håbefuld fremtid.

Baseret på den internationale bestseller af samme navn af Khaled Hosseini, der også fremtræder i en lille cameo i filmen, er den skaldede tysker Marc Forsters ”Drageløberen” fortalt forbavsende udramatisk.

For mange vil det nok være bekendt, at ”Drageløberen” fortæller historien om to venner: Amir, der vokser op i overklassen, hvor Hassan er søn af familiens tjener. Trods deres forskellige baggrunde er de bedste venner og bruger det meste af deres fritid sammen. Den mere ’street wise’ Hassan fungerer især som en slags beskytter af den lidt forsigtige og stille Amir. Årets store højdepunkt er byens dragekonkurrence, og Amir beslutter sig for, at han dette år vil vinde – koste hvad det vil. Men dagen udvikler sig til en katastrofe. Hassan bliver overfaldet og ydmyget – Amir ser det hele, men den svage Amir er paralyseret og kommer ikke Hassan til undsætning. Den dags hændelse får altødelæggende konsekvenser for deres venskab. Da krigen i Afghanistan intensiveres, må (og kan) Amir og hans far flygte til USA, men skyldfølelsen vil ikke slippe sit tag i ham. Da Amir mange år efter får muligheden for at gøre uret god igen, tager han tilbage til Afghanistan – selv om det betyder, at han sætter sit eget liv på spil. Og her venter flere hemmeligheder på ham.

Forster har tidligere instrueret fremragende film som ”Finding Neverland” og ”Monster’s Ball”, der begge havde anstrøg af lidt for rigeligt sentimentalitet, men her går det altså helt galt. Man forbavses især over tempoet og over hvor lidt der egentlig sker i løbet filmens to en halv time. Som om man ville have hvert et der står i bogen med.

Det der gør sig bedst er drengenes leg med dragerne på himlen over Kabul, akkompagneret af smægtende eklektisk musik af den spanske komponist Alberto Iglesias. Og så indeholder den da ganske vist nogle yderst stærke emotionelle scener så som scenen med en stakkels, men særdeles modig mand tilbage i Kabul, der frivilligt passer en flok børn i et sønderbombet land, men som også må leve med nogle forfærdelige, gruopvækkende realiteter i en verden, hvor især børnene betaler den højeste pris. Det er virkeligheden, vi her får smækket lige fjæset, men andre gange synes filmens virkelighed at passe lidt for godt sammen i et fornemt konstrueret plot med ’de gode mod de onde’ til at det egentlig kan opleves som virkelighed og troværdigt.

Det litterære bagland skinner igennem, idet plottet absolut virker for fortænkt og for afrundet i sit udtryk. Da hovedpersonen Amir sender dragen op for sin nevø og siger de selvsamme sætninger som sin afdøde bror står konstruktionens budskab lysende klart – for klart. Endnu værre er det egentlig lidt tidligere i filmen, når Amir (og især Hassans) barndoms mobber dukker op igen op som en Osama Bin Laden-agtig fuldblods terrorist. Endnu engang står han i vejen for vores helts ønsker når han (terroristen), gud hjælpe mig, holder Hassans søn fanget! For børnemobbere er jo skæbnebestemte fundamentalistiske terrorister, det ved vi alle. Jeg køber den ikke.

Den slags ualmindelig utroværdige episoder i en påstået realistisk, personlig historie får kun tilskueren til at løsrive sig fra det personlige følelsesmæssige drama den så inderligt ønsker at opnå.

Forsters ”Drageløberen” spiller aldrig helt op til de smertefulde toner på følelses-registret, der er så vigtig i den slags rørstrømske fortællinger. Dertil er den for monoton og kedelig i sit udtryk.

Ekstramateriale:
Ekstramaterialet er til forskel fra filmen righoldigt og ganske spændende. De to bag-om-kameraet dokumentarer ”Words from ”The Kite Runner” og ”Images from ”The Kite Runner” byder på yderst interessante blik på bl.a. produktionen og den svære opgave at finde de rette skuespillere til rollerne. Featuren ”Khaled Hosseini social action PSA” virker til gengæld lidt upassende klæbrig og anmassende.

Filmen er venligst stillet til rådighed af:
Sandrew Metronome.

Titel: Drageløberen
Original Titel: The Kite Runner
Premieredato: 24. juni 2008
Instruktør: Marc Forster
Skuespillere: Khalid Abdalla, Atossa Leoni, Shaun Toub, Homayoun Ershadi
Spilletid: 128 min.
Selskab: DreamWorks SKG, Sandrew Metronome, 2007
Genre: Drama


banner
Overskrift Højre Block
All of us strangers
FØR STORMEN
Drengen & Hejren
Argylle
Lærerværelset (B...
Golda (Blockbuster)
Pot-au-feu: Veje...
Fargo season 5
Stockholm Bloodbath
THE ZONE OF INTE...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...