Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

One Life
One Life billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Edmond

10. oktober 2019 af Line Gren

5 stjerner Skriv en kommentar

Edmond billede

”Edmond” er en tour-de-force i fransk høj og lav kultur. Den er sprængfyldt med energi og sætter tempoet med de poetiske vers, så du lytter – ”Edmond” er en levende komedie, som skriver om en komedie ”Cyrano de Bergerac”, der forbinder poesi og komedie på vers i en rørende, universel kærlighedshistorie uden lige

Scenen er sat. Paris. December 1897 og cirka to uger før premieren på ”Cyrano de Bergerac”. Teaterstykket vil siden hen blive spillet over 20.000 gange på de franske teaterscener, men det ved den unge hovedperson Edmond Rostand (spillet af Thomas Solivérès) ikke i filmens fortælling.

Edmond har populært sagt skriveblokering. Han sidder blandt krøllede, kasserede papirstykker, som har hobet sig op de sidste to år. Et ultrakort flashback tilbage til 1895, hvor hans seneste teaterstykke skrevet på vers ”La Princesse Lointaine” var et flop, dog med den store skuespillerinde og diva, Sarah Bernhardt (spillet af Clémentine Célarié) i hovedrollen. Idét flashback’et fader ud, træder selveste Sarah Bernhardt ind i Edmonds hjem og fremtryller en bestillingsopgave fra den store og agtede skuespiller, Constant Coquelin (spillet formidabelt af Olivier Gourmet). De to kan hjælpe hinanden. Coquelin er presset af gældsopkrævere, så han behøver en hovedrolle og et teaterstykke, nærmere præcist, en komedie, som kan blive en publikumssucces. Edmond higer og søger for at få et gennembrud med ét teaterstykke på vers.

Edmonds skaberkraft er under hårdt pres. På to uger skal han fremskrive et teaterstykke på 3-5 akter. Sammen med sin ven Léonidas Léo Volny (spillet af Tom Leeb), tilsmiler heldet Edmond. Volny er forelsket i en ung syerske fra Coqulins teater. Hun hedder Jeanne (spillet af Lucie Boujenah) og elsker poesi og er stor fan af Edmond. Uden Jeanne ved det, bliver hun Edmonds platoniske muse. Hun dækker både Edmonds ’l’inspiration’ og ’l’aspiration’ (længsel). Det bliver også et ’ménage-à-trois’ uden Volny helt forstår det, men Edmond oplever, at han kan skrive med en pen, som flyder af poesi og prosa sat sammen i én og samme komedie.

Det er en genistreg fra instruktøren Alexis Michalik, at protagonisten ikke er solen om hvem filmens fortælling drejer. I stedet udfoldes hele filmens persongalleri i fortællingen om skabelsen af Edmond Rostands nøglefigur: Cyrano de Bergerac. Eksempelvis på stamcaféen ”Chez Honoré”, ved den sorte ejer monsieur Honoré af alle, hvor hårdt det er at arbejde sig op i det franske samfund (perioden ’La Belle Époque’ fra 1871-1914), finder Honoré titlen på Edmonds teaterstykke fra hans hemmelige boggemakker. Cyrano de Bergerac er ’laid’ (grim) og intelligent modsat sin rival Christian, som er ’beau’ (smuk) og ’bête’ (dum).

Cyrano de Bergerac med den store næse er blevet fortolket og spillet i mange forskellige versioner og har i fransk litteratur fået status på niveau med Victor Hugos fiktive hovedpersoner som Jean Valjean, Cosette og Fantine.

Teaterstykket forbinder ’le monde de poésie et comédie’ på cirka 1600 vers i 5 akter. Cyrano de Bergerac forbinder poesi og komedie i en universel kærlighedshistorie uden lige.

For at forstå hvorfor ”Cyrano de Bergerac” stadig kan røre sin læser og sit publikum er filmversionen fra1990 med Gerard Depardieu et gensyn værd, og bogen ligeså, hvor versene vil trække tempoet helt ned og læseren vil bide mærke i hvert og ét vers.

Titel: Edmond
Original Titel: Edmond
Premieredato: 10. oktober 2019
Instruktør: Alexis Michalik
Skuespillere: Thomas Solivérès, Clémentine Célarié, Tom Leeb, Olivier Gourmet, Lucie Boujenah, Jean-Michel Martial, Dominique Pinon, Alice de Lencquesaing, Mischa Lescot, Mathilde Seigner
Spilletid: 110 min.
Selskab: Another World 2019
Genre: Andet , Drama , Romantik
banner
Overskrift Højre Block
One Life
INDERST INDE 2
Til verdens ende
Wicked Little Le...
Bad Boys: Ride o...
Knox Goes Away
RYUICHI SAKAMOTO...
Fuld af kærlighed
Furiosa: A Mad M...
De uønskedeKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...