Afsløring: Ekstra Bladets personlige afsløring
Alle i Danmark kender til Ekstra Bladet, og alle i Danmark har en mening om Ekstra Bladet. Sex, vold og skandaler. Disse tre ord kunne meget vel være en præcis opsummering af, hvad Ekstra Bladet står for i mange danskers øjne. Men hvad foregår der egentlig bag de lukkede døre på Rådhuspladsen 37? Det fik instruktør Mikala Krogh gennem et år adgang til, og resultatet kunne meget vel være en øjenåbner for mange.
Sandwicher og danskvand bliver ivrigt spist og drukket, mens snakken går rundt om redaktionsbordet. Og der er et ord i denne snak, som overdøver alt andet. Det er økonomi. For Ekstra Bladets oplagstal er blodrøde, og det er et faktum, som får konsekvenser for nogle i løbet af filmen.
Men arbejdet skal stadig klares, og det er ikke lige så kedeligt som økonomien. I løbet af det år, hvor filmholdet følger Ekstra Bladet, opleves der blandt andet kampagnen for at redde sømændene Søren og Eddy – de danske gidsler i Somalia, starten på Lars Løkkes bilagsrod og lanceringen af Ekstra Bladets ”Ekstra” på ekstrabladet.dk.
Mest i fokus har vi chefredaktøren Poul Madsen. Han er den kontroversielle leder, som viderebringer de gode og dårlige nyheder råt for usødet og kæmper Ekstra Bladets kamp i TV og på Twitter. Men som også får vist en mere følsom tankegang omkring sin avis. Den døende avis, hvis livline forsøges forlænget for alle midler. Men det er en hård kamp mod uret.
I baggrunden under alt dette står filmholdet, men mest som en lille flue på væggen. For denne dokumentarfilm formår på en elegant og diskret måde at føre os ind i en dansk tabloidverden, hvor etik og smagfuldhed ikke nødvendigvis er på dagsorden, når det gælder om at få den rette forside ud til offentligheden. Men en ting er sikker. Ambitiøsniveauet er ikke til at skyde igennem. Og det gælder i den grad også for instruktøren Mikala Krogh og resten af holdet fra Danish Documentary.
Målet med denne film var for Mikala Krogh at give et indblik i en journalistisk verden i en tid, hvor de trykte medier får baghjul af onlinemedierne, men hvor villigheden til at betale for disse nye journalistiske rammer samtidig halter voldsomt bagefter.
Det er en stærk, intelligent og velproduceret dokumentarfilm, som fagligt og nøgternt viser os en hverdag i en meget omdiskuteret branche. Det er klart en film jeg vil anbefale, og dette specielt til skolebørn og unge, som dagligt surfer rundt på nettet.
Mange af dem er vant til at kunne få friske nyheder når det passer dem. Men man må ikke glemme, at der bag disse lettilgængelige nyheder er fundet et arbejde sted, som også skal betales. Og pengene til den regning ligger i offentlighedens hænder. Det er avisernes daglige kamp med at få den pung op af vores lommer, som denne dokumentarfilm på fremragende vis præsenterer.
Ekstra Bladet får tit alvorlig kritik, men ikke i denne film.