Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Dokumentarfilmfe...
Oscar 2023
Franske Filmmand...
Robert-Prisen 2023
Bodilprisen 2023...

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Blu-Ray anmeldelse

Ekstremt Højt & Utrolig Tæt På

29. september 2012 af Kristian Jensen

4 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Ekstremt Højt & Utrolig Tæt På billede

Traumebearbejdelse for begyndere…

Forfatteren Jonathan Safran Foer var en af de mange kunstnere, der begyndte at bearbejde det nationale traume, der havde lagt sig over den amerikanske selvopfattelse i årene efter katastrofen 11. september 2001. Med udgangspunkt i den 9årige Oskars (Thomas Horn) søgen efter oplysninger om den nøgle hans far efterlod ham, inden han omkom i Tvillingetårnenes kollaps den skæbnesvangre septemberdag, oprulles en streng af menneskeskæbner og traumer, der på den ene eller anden måde er forbundet med hinanden på tværs af generationer.

Umiddelbart burde det virke som en håbløs opgave at skulle filmatisere Foers originalforlæg, ikke mindst på grund af forfatterens specielle skrivestil, der ikke kun lader hovedpersonens tanker komme til udtryk i det skrevne men i særdeleshed også i selve ordenes visuelle opbygning. For hvordan skal man filmatisere når Foer eksempelvis lader ordne kollapse ind over hinanden i et af bogens kapitler, for at illustrere hovedpersonens tankegang? Men ikke desto mindre er dette lykkes for instruktøren Stephen Daldry, der herhjemme nok bedst er kendt for den fabelagtige ”The Reader” fra 2008, og endda med et ganske fint resultat.

”Ekstremt Højt & Utrolig Tæt På” er først og fremmest båret frem af solide skuespilpræstationer fra nye og gamle stjerner. Thomas Horn rammer hovedet på sømmet i sit hjerteskærende portræt af den purunge Oskar, der pludselig skal lære at leve uden sin far. Sandra Bullock overrasker positivt i rollen som enke om mor til Oskar, mens rollen som den manglende far spilles sukkersødt af Tom Hanks. I en birolle ses veteranen Max von Sydow, der får overraskende meget ud af den utaknemmelige rolle som den mystiske stumme mand, der bor til leje hos Oskars farmor.
Manuskriptet er velkomponeret og det er tydeligt at pennen er ført med respekt og forståelse for bogen. Desværre lykkes det ikke altid at indfange bogens til tider magiske fortælling på film, og ind i mellem føles det som om man sidder og ser en middelmådig sæbeopera med dertilhørende floskler og klicheer.

Jonathan Safran Foers bog er et litterært mesterværk, der formår at balancerer det dybt banale med skriveteknisk originalitet af første karat. Stephen Daldrys filmatisering formår desværre ikke at finde denne balance helt, men heldigvis redder det gode skuespil filmen fra at falde til jorden. ”Ekstremt Højt & Utrolig Tæt På” er et stykke okay håndværk, der desværre ikke kan slippe sig fri af enkelte fejlkonstruktioner og skønhedsfejl.

Ekstramateriale
Bonusmaterialet til ”Ekstremt Højt & Utrolig Tæt På” består af fire forskellige dele. Den første del er den klassiske bag-om-kameraet film, hvor tilblivelsen af ”Ekstremt Højt & Utrolig Tæt På” vendes og drejes. På Blu Ray udgivelsen er der ligeledes blevet plads til en film, der beskriver hvordan man fandt frem til filmens vigtigste skuespiller, Thomas Horn, der spiller Oskar.
I den lille film ”Ten Years Later” bliver forskellige medlemmer af filmholdet interviewet omkring deres personlige forhold til katastrofen 11. september 2001. Det er en interessant lille film, der vidner om det enorme sår, der stadig ikke er helet i den amerikanske selvforståelse.
Filmen ”Max von Sydow: Dialougues with The Renter” er et Ganske anderledes portræt af den ikoniske skuespiller. Filmen er skabt af Sydows søn, og består af optagelser fra filmsettet. Som fluen på væggen er man vidne til Sydows arbejde med rollen og hans interaktion med de andre skuespillere.

Bonusmaterialet til ”Ekstremt Højt & Utrolig Tæt På” er godt uden at imponere. Det kunne have været interessant med et kommentatorspor til filmen, der kunne uddybe de tanker og følelser et filmhold gennemgår når man laver en post-9-11 film som ”Ekstremt Højt & Utrolig Tæt På”.
3 stjerner til bonusmaterialet.

Filmen er venligst stillet til rådighed af Warner Home Video.

Titel: Ekstremt Højt & Utrolig Tæt På
Original Titel: Ekstremt Højt & Utrolig Tæt På
Premieredato: 29. september 2012
Instruktør: Stephen Daldry
Skuespillere: Thomas Horn, Tom Hanks, Sandra Bullock, Max von Sydow, John Goodman
Spilletid: 129 min.
Selskab: Paramount Pictures 2011 / Warner Home Video Denmark 2012
Genre: Drama , Familie


banner
Overskrift Højre Block
The Mother (Netf...
White Men Can't ...
Fast & Furious X
Tori og Lokita
Sisu
Little Richard: ...
Guardians of the...
Lyset
Peter Pan & Wend...
Sygeplejersken (...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...