Mød Ove. Måske nok Sveriges mest mavesure pensionist. Der er i alt fald ikke særlig meget han bryder sig om, hvad angår hans omgivelser som omfatter hans medmennesker og deres kæledyr, og hele nærmiljøet for den sags skyld. Ove er brysk, vildfarende og regelrytter af ypperste kaliber. Der bliver brølet igennem og svinget med armene, hvis der er noget Ove synes går får vidt. Efterhånden har Oves naboer og folk på vejen lært sig at omgås Ove, og har over tid lært sig at affinde sig med en bredside, så snart de stikker hovedet ud af døren. Ove er træt af det hele, ikke mindst af livet. Derfor gør han sig også særdeles umage omkring at tage sig af dage. Undervejs i filmen prøver han blandt andet at hænge sig selv, og siden at gasse sig selv i sin bil. Men hver gang synes han at blive forstyrret i sine selvmordsforsøg, hvilket så bare gør ham endnu mere irritabel.
Oves raseri når nye højder, da al hans frustration kulminerer over et hold nye genboer på vejen. En af dem, den højgravide Parvaneh, forsøger sig desuden med en parallelparkering, som ender med at krølle Oves postkasse. Ove reagerer som han plejer, men Parvaneh giver igen af samme skuffe, hvilket Ove slet ikke er vant til. Episoden udvikler et helt særligt bånd og venskab mellem parterne, og det lykkes Parvaneh at trænge igennem Oves hårde skal, og få ham til at sætte ord på hvorfor hans adfærd er så destruktiv.
En Mand Der Hedder Ove er en særdeles vellykket fortælling om den sure mand, som egentlig har et hjerte af guld – hvor det bare kræver lidt omveje at give det frit. Måske du allerede har sikret dig et eksemplar af Fredrik Backmanns roman af samme navn, som du ikke kan undgå at få øje på hos landets boghandlere. Undertegnede har dog ikke læst bogen, men overvejer faktisk at få det gjort, for jeg kan næsten ikke lovprise filmen nok. Hvis bogen bare er halvt så god som filmen, så er bogen altså rigtig god. Filmmæssigt forelsker man sig lynhurtigt i alle figurer, ”gode som onde” – ikke mindst Ove, selvom han er så tvær. Hans vrede og upassende kontaktform gør samtidig at man ikke kan lade være med at grine af hans udbrud. Han opfører sig til tider som en aldrende figur fra ”Klovn”, men som filmen dissekeres fatter man også sympati for Oves baggrund, for der er naturligvis en årsag til det hele.
I rollen som Ove ses Rolf Lassgård (du husker ham nok fra ”Jægerne”-filmene og ikke mindst Susanne Biers ”Efter Brylluppet”). Han gør en formidabel præstation, godt hjulpet af skuespillerne i de sekundære roller. Deres bidrag og troværdighed er i den grad med til at karikere figuren Ove, som ender med et blive lidt af en 2016-darling hos denne signatur.
Hannes Holm har instrueret filmen, og leger på fornem vis med flashback-klip hver gang Ove forsøger at slå sig selv ihjel. Lige når han når stadiet for besvimelse, ryger vi med Ove tilbage i fortiden og ser Ove som dreng og siden som ung – herunder hans styrtende forelskelse i Sonja. Alt stykkes sammen til hele Oves fortælling, og sætter en tyk streg under at man aldrig skal dømme et andet menneske uden at kende dets fortid. En Mand Der Hedder Ove er en helt fantastisk film fyldt med både humor, drama og kærlighed. Den som vælger ”Ove” fra, snyder i den grad sig selv.
Udgivelsen indeholder intet ekstramateriale.
Filmen er venligst stillet til rådighed af Nordisk Film.