Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline
Cinema Made In I...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

The Hunger Games...
The Hunger Games: The Ballad Of Songbirds & Snakes billede

Saw X


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Evil Dead

30. januar 2004 af Carl Gustaf Hjelt Liebe

4 stjerner Skriv en kommentar

Evil Dead billede

Spider-Man instruktøren Sam Raimi’s første kult gyser i nyrestaureret udgave, den originale uklippede version med forbedret lyd.

Med udgivelsen af Evil Dead skabte Sam Raimi en kultfilm, som senere betød tilblivelsen trilogien med samme Ash (spillet af Bruce Campbell) i hovedrollerne. Evil Dead trilogien har ikke kun betydet en karrierestart for Bruce Campbell, men har givet Sam Raimi et større publikum og dermed flere fans.

Med denne ny-restaurerede version får Evil Dead, efter snart 13 år på bagen, endelig sin danske premiere. Det drejer sig om den originale, uklippede version som var forbudt eller censureret i mange lande i Europa. Sam Raimi har selv skrevet manuskriptet til filmen, lige så vel som han har instrueret.

Vi følger 5 unge amerikanske studerende, der tager en weekendtur op til en hytte et sted dybt inde i en skov. Hvad de tror skulle blive til en hyggelig weekend, udvikler sig til det rene mareridt. De finder en mystisk bog og en obskur båndoptagelse. På båndoptagelsen lærer de, at bogen er ”The Book Of The Dead” (de dødes bog) og den er indbundet i menneskehud og skrevet med menneskeblod. Uden at nogle ved hvad det medfører, afspiller de nogle rituelle oplæsninger fra bogen på båndet og straks vækkes noget ondt til live i skoven, der bliver åbnet en dør til underverdenens dæmoner. ”Det onde” besætter nu først den ene, bagefter den anden. Den eneste måde at slippe af med ”The Evil Dead” på, er ved at partere liget, når dæmonen eller den besatte person først er dræbt.

Historien bag Evil Dead lyder uhyggelig, men den er også ret simpel. Grunden til filmens popularitet må ligge i en blanding af den simple historie, Campbell’s karisma og Raimi’s fortællestil. Filmen er dog også god til at skabe shock-effekter. Sam Raimi’s stil, som man vil kunne genkende, hvis man ser hans andre film (Evil Dead 2, Army Of Darkness, The Quick And The Dead mv) er helt sin egen. Stilen er med til at sætte et personligt præg over filmen. Raimi er en mester i, at skabe uhyggelige stemninger i sine film og fremgangsmåden er helt unik og nemt genkendelig. Nogle eksempler på Raimi’s stil er samspillet mellem handling og effekter i filmen – her kan eksempelvis nævnes det store ur i hytten, som slår i takt med at spændingen udløses. Et andet eksempel er det store træskilt, som holder op med at banke udenfor når en person nærmer sig hyttens fordør. En meget benyttet Raimi-effekt, er også øjenkontakten mellem 2 personer (ikke mindst i Evil Dead trilogien). Det skaber en speciel uhyggelig effekt.

Selvom der var tale om en lavbudget film i Evil Dead (i $300.000 dollars klassen), klarer skuespillerne sig bemærkelsesværdigt godt. Der er et godt samspil mellem Campbell og de øvrige, ukendte skuespillere. Ash (Campbell) er den eneste på rollelisten, som efterfølgende har gjort karriere i filmindustrien. Hans roller i de senere film har dog ikke været de største og han har også haft en del dårlige roller. Det må dog tilføjes, at Campbell’s karisma og væremåde altid er med til at skabe god stemning i film. Hans ”one liners” i de efterfølgende Evil Dead film sidder stadig et eller andet sted på rygradden. Det er dog også især Cambell’s optræden i ”The Adventures of Brisco County Jr”, som blev vist på dansk tv for 10 år siden, der har været med til at give et positivt indtryk af Bruce Campbell som skuespiller.

I Evil Dead forbliver det store spørgsmål, om Sam Raimi har ønsket at lave en uhyggelig film eller en film, der laver grin med genren. Det må stå hen i det uvisse, men gad vide om Sam Raimi ikke har lavet alt i fuldt overlæg? Tager man et gensyn med Evil Dead 2, kan man kun komme til den konklusion, at der tages en uhørt mængde blod i brug – ergo er der tale om en morsom film. Om der er tale om en gyser eller en gyser-komedie, må være op til spektatoren.

Evil Dead er en film, som var speciel på det tidspunkt den blev udgivet. Under alle omstændigheder er der tale om en film af kult-status. Når det er sagt, gives 3 stjerner for uderholdningsværdien og så en ekstra stjerne fordi gensynet var morsomt.

Titel: Evil Dead
Original Titel: The Evil Dead
Premieredato: 30. januar 2004
Instruktør: Sam Raimi
Skuespillere: Bruce Campbell (Ash), Ellen Sandweiss (Cheryl), Hal Delrich (Scotty), Betsy Baker (Linda), Theresa Tilly (Shelly)
Spilletid: 86 min.
Selskab: Renaissance Pictures, Miracle Film Distribution 2004
Genre: Gyser
Link: http://www.deadites.net
Der foregår noget underligt i kælderen
Der foregår noget underligt i kælderen
Efter man har dræbt dæmonen, må man partere liget
Efter man har dræbt dæmonen, må man partere liget


banner
Overskrift Højre Block
All of us strangers
FØR STORMEN
Drengen & Hejren
Argylle
Lærerværelset (B...
Golda (Blockbuster)
Pot-au-feu: Veje...
Fargo season 5
Stockholm Bloodbath
THE ZONE OF INTE...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...