Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline
Cinema Made In I...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

The Hunger Games...
The Hunger Games: The Ballad Of Songbirds & Snakes billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Flugten fra KZ

30. november 2012 af Jesper Skovlund

5 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Flugten fra KZ billede

Kærlighedsfilm for modne mennesker

Det er sjældent, at vi ser tyske film i danske biografer. Anna Justices ”Flugten fra KZ” (2011) nåede da heller aldrig frem, til gengæld udgives den på dvd herhjemme, og det skal vi være glade for.

Filmen, der fortæller en utrolig, men efter sigende virkelig kærlighedshistorie der tager sin begyndelse i en KZ-lejr, holder sig lykkeligt fri for sentimentalitet og melodrama – den brænder kort sagt igennem som en kærlighedshistorie for modne mennesker.

I en KZ-lejr i Polen har den polske modstandsmand Tomasz (Mateusz Damiecki) et forhold til den jødiske kvinde Hannah (Alice Dwyer), der bliver gravid. Det lykkes mirakuløst Tomasz og Hannah at flygte fra lejren. De flygter til Tomasz´ mor der nok er lykkelig for at se sønnen, men ikke for den kommende svigerdatter, som hun opfatter som en trussel for familien. På trods af det overlader Tomasz den gravide Hannah i morens varetægt, imens han selv opsøger modstandsbevægelsen i Warzawa. De elskende ser derefter ikke hinanden mere – de tror hinanden døde. Mere end 30 år senere, engang i 1970´erne ser Hannah (der nu spilles af Dagmar Manzel), der er gift og bor med sin familie i New York, et fjersynsprogram, hvor Tomasz (der nu spilles af Lech Mackiewicz) fortæller om sine oplevelser under krigen. Hannah forsøger at få kontakt til Tomasz.

Instruktøren Anna Justice indleder sin fortælling med en tæt klippet og håndholdt introduktion til livet i den polske kz-lejr og til de korte, intense møder mellem de elskende. Det er ikke alene gjort teknisk virtuost, men overbeviser også om den umulige kærlighed og flugt ved sine lige-i-synet-eksistensbetingelser. Derefter oprulles en historie der ikke handler om at genfinde den kærlighed der så tragisk og meningsløst gik tabt på grund af krigen, men om at finde sin historie. Filmen handler dermed ikke så meget om ´flugten fra KZ´, som den danske titel siger - for at sælge DVD-er - men om ”Die verlorene Zeit”, den tabte tid som den tyske titel siger.

Det meste af filmen er bygget op over den ventetid Hannah gennemlever den dag, hvor hun ser tv-programmet og kontakter Røde Kors for at få vished om Tomasz eksistens og til Røde kors vender tilbage med en bekræftelse. Kontakter hun Tomasz? Og hvordan fortæller hun nu sin familie, sin mand og sin voksne datter sin historie?

I Hannahs ventetid skildres, hvordan krigen kryber langt ind i familierne, repræsenteret ved Tomasz´ mor der er parat til at ofre den gravide Hannah for at beskytte eget afkom. Men også at sådanne valg har deres egen indbyggede skæbnesvangre, håbløse logik da de nye kommunistiske magthavere efter krigen kommer og fjerner hendes børn for en ukendt skæbne i sovjetiske fængsler og arbejdslejre. Udsagnet er enkelt og ubærligt: ´Krig er grusomt og kaotisk og ser stort på dine valg´. Moderens ensomme, barnløse skæbne er resultat af krigens bundlinje, rædslen - for at citere Coppolas afsluttende udsagn fra hans mesterlige krigsfilm ”Apocalypse Now” (-79).

Flugten fra KZ er som sagt en kærlighedsfilm for modne mennesker. Smukkest kommer det til udtryk, da sandheden går op for Hannahs mand. Og på den måde rejses et grundlæggende kærlighedshåb.

Filmen diskuterer historien, tiden, identiteten og kærligheden, men uden ordrige diskussioner og lange monologer. Diskussionen foregår gennem tætte skildringer af miljøer, centrale beslutninger og overvejelser og afgørende begivenheder dengang og ”nu”, i 1970-erne. At man på intet tidspunkt oplever den tilgang til så store emner overfladisk skyldes en fremragende instruktør, der kan sit billed-medie.

Hermed en opfordring til også at udsende Anna Justice´ forrige film, spillefilmsdebuten ”Max Minsky und Ich” (2007) på det danske dvd/bluray-marked.

Ekstramateriale på DVD-en består af et trailershow.
Another World Entertainment.

Titel: Flugten fra KZ
Original Titel: Die verlorene Zeit
Premieredato: 27. november 2012
Instruktør: Anna Justice
Skuespillere: Alice Dwyer, Dagmar Manzel, Mateusz Damiecki, Susanne Lothar, David Rasche, Lech Mackiewicz, Joanna Kulig, Florian Lukas, Shantel VanSanten
Spilletid: 106 min.
Selskab: MediaPark Film- und Fernsehproduktions, 2011
Genre: Drama , Krig
Link: http://www.ainokioku.jp/
banner
Overskrift Højre Block
FØR STORMEN
All of us strangers
Drengen & Hejren
Argylle
Lærerværelset (B...
Golda (Blockbuster)
Pot-au-feu: Veje...
Fargo season 5 (...
Stockholm Bloodbath
THE ZONE OF INTE...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...