Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Bodilprisen 2023...
Spansk Doña Zine...
Robert Nominerin...
Franske Filmmandage
Fejø Film Festival

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Meter I Sekundet
Meter I Sekundet billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Fortællingen om Prinsesse Kaguya

9. oktober 2015 af Jesper Poulsen

4 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Fortællingen om Prinsesse Kaguya billede

Et markant anderledes og virkelig flot fortalt sagn fra det berømte Studio Ghibli. Den japanske tradition fornægter sig ikke trods nyskabelse.

De fantastiske japanske Miyazaki-tegnefilm er nogle af Solens riges mest berømte produktioner. Udsprunget fra det legendariske Ghibli-studio, som har kastet alskens ære og hæder af sig. Selvsamme produktionsfaciliteter står bag filmen som følgende anmeldelse skal omhandle, nemlig historien om en lille spæd pige, som vokser ud af et bambusskud og bliver fundet af en bonde, som opfostrer pigen sammen med sin kone. Handlingen er baseret på det japanske folkesagn ”Fortællingen om Bambusskæreren”, men titlen på filmen er en ganske anden. ”Fortællingen om Prinsesse Kaguya” sætter nemlig langt større fokus på den lille pige, som bambusskæreren tilfældigvis finder.

Den lille pige vokser med rekordfart og har nogle helt særlige egenskaber. Derfor går der heller ikke længe, før end bambusskæreren og hans kone forlader deres lille landbrug og sætter deres pige i lære hos en anstandsdame, som skal lære pigen at blive en rigtig prinsesse. Lær at spille koto, lær at bære kjoler, lær at tale korrekt og så skal håret sidde på en helt bestemt måde. Dertil er det meget vigtigt at blive gift i en fart med en ophøjet person, og med den ynde Kaguya udstråler, så skorter det heller ikke på bejlere. Men når man nu ikke ønsker at blive prinsesse, så er det slet ikke sagen sådan at miste sin frihed. Men Kaguya rummer mere end hvad øjet ser, og al magien omkring hendes væsen kommer til sin ret til sidst.

Tegnestilen er en hel anden end vi er vant til at se i de fortryllende værker som eksempelvis i Det Fortryllede Slot, Min Nabo Totoro og Chihiro og Heksene. Her er tale om en akvarelpensels lyksaligheder kombineret med en eminent dybde og effekt, når bevægelser og baggrunde skal harmonere. Læg dertil en farverigdom som gør hver en scene noget helt særligt. Den over to timer lange tegnefilm afvikles i et astadigt tempo, hvor små nuancer lagrer sig i dit sind. Nogle vil nok påstå at Fortællingen om Prinsesse Kaguya til tider er kedelig og langtrukken, og blot virker som nogle øjebliksbilleder i kronologisk rækkefølge. Jeg skal da ikke lægge skjul på at filmen kræver tålmodighed, men dens grundige detaljer og poesi er samtidig dens helt store styrke, hvis man leder efter en oplevelse som ikke er som film er flest.

Det er svært at finde anmeldere som ikke har overdynget Kaguya med adskillige stjerner og udmærkelser. Los Angeles Film Critics har i 2014 udnævnt filmen til bedste animationsfilm, og i indeværende år har Toronto Film Critics tildelt filmen en lignende udmærkelse. Hvis vi spoler tiden tilbage til februar måned, så var Kaguya også nomineret til en Oscar, som den dog måtte strække våben til for Big Hero 6. Jeg lægger mig også i den positive ende og tildeler 4 stjerner. Dette er også passende hvis man tager sig tid til at se portrættet af instruktør Isao Takahata og dennes arbejde med filmen her. En årelang proces beskrives i ekstramaterialet, hvor man kommer helt tæt på stort og småt som har haft indflydelse på tilblivelsen. I denne sektion finder du således 1 ½ times nyttig om interessant viden samt en ufattelig flot trailer for filmen.

Længe leve Studio Ghibli!

Filmen er venligst stillet til rådighed af:

Mis. Label.

Titel: Fortællingen om Prinsesse Kaguya
Original Titel: Kaguyahime No Monogatari
Premieredato: 17. september 2015
Instruktør: Isao Takahata
Skuespillere:
Spilletid: 132 min.
Selskab: Wild Bunch, Camera Films, 2013
Genre: Tegne- og animationsfilm
banner
Overskrift Højre Block
Regnen skyller a...
Den blinde mand ...
Babylon
Willow (Disney+)
The Pale Blue Ey...
Ét år, én nat
Operation Fortun...
Boy From Heaven
White Noise (Net...
Copenhagen Cowbo...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...