Vi kommer ind i efterkrigstidens Danmark igennem spillelyst, optur og kulturliv. Paul Hammerich fortæller malende om tipskuponens indførelse, om den store balletmester Harald Lander og hans kongelige ballet. Vi kommer med en afstikker omkring filmgeniet Carl TH. Dreier, der ikke kunne få penge til at lave film i Danmark, selvom hans film såsom Jeanne D’Arc blev anerkendt ude i verden som noget af den ypperste filmkunst. Og sådan bliver perioden her fortalt igennem kulturlivet, der også inkluderer revykunstneren Frits Helmuth og så indførelsen af TV i Danmark. I det hele taget fylder kulturklippene meget, hvor også den store skuespiller Paul Reumert og sangeren Aksel Schiøtz har fået en lille sektion hver.
På det politiske plan slår Hammerich an på en splittethed i det politiske klima, og fortæller videre om flygtningeproblemer og Sydslesvig. Men Marshallhjælpen fra Amerika giver grobund for kreativ tænkning og opfindelser såsom Antabus nylonstrømper.
Som i første afsnit får vi på den måde ikke fortalt hele historien om Danmark, men derimod en subjektiv fremstilling via historier fra et Danmark på vej videre fra bondekultur til industrialiseret samfund med fritid, fodbold og flimmerkasse.
Afsnittet er det andet ud af de i alt ti og repræsenterer en fin fortsættelse for programmet, der fik høje seertal og samlede nationen om historien. Afsnittet her er således basen for seriens form, og den rummer poetikken for resten af fortællingerne i serien. Her er vi i 45, og igennem de næste ni afsnit, kommer vi let og legende igennem en periode, der går op til 1975.
Filmen er venligst stillet til rådighed af:
Sandrew
Metronome.