Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline
Cinema Made In I...
Dokumentarfilmfe...

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Going Clear: Scientology and the Prison of Belief

10. september 2015 af Kathrine Nørrelund

5 stjerner Skriv en kommentar

Going Clear: Scientology and the Prison of Belief billede

Hvorfor er det, at folk bliver fanget i deres egen tro, og hvorfor opfører Tom Cruise sig så mærkeligt? Svaret findes, måske, denne film.

Sekter! De er altid spændende, for man undres med det samme, hvad det dog er, der kan få folk til at ende i noget, der udefra ser helt forrykt ud, men som folk inde i det holde på er sand og godt. Er det kun klaphatte, der melder sig ind, eller kunne der stikke noget dybere under, og kunne det ske for enhver?

Plan B: Lav en religion!
Going Clear: Scientology and the Prison og Belief giver et indblik i Scientology, der er næsten lige så kompleks som titlen er at huske. Organisationen/religionen/sekten, hvad man nu ønsker at kalde det, er udviklet af science fiction-forfatteren L. Ron Hubbard ud fra hans bog Dianetics, der startede med at være et redskab til en slags pseudopsykoanalyse. Gennem årene har Scientology vokset sig til en millionindustri med medlemmer over hele verden, nogle af disse meget kendte, bl.a. Tom Cruise og John Travolta. Filmen beskriver Hubbards liv gennem diverse dokumenter, erindringer og arkivoptager, og dokumenterer organisationens udvikling med optagelser fra diverse møder og beretninger fra tidligere medlemmer, hvor nogle af dem har været meget højstående inden for organisationen. Filmen portrætterer desuden den nuværende leder, David Miscavige, og hans indflydelse på organisationen, mest bemærkelsesværdig er måske, at han gennem omfattende sagsanlæg af det amerikanske skattevæsen inkl. dets ansatte, fik skattevæsnets ord for, at Scientology er en religion, med alle de skattefritagelser, der dermed følger.

Gud versus rumvæsen
Til dem, det tænkte, ’Hvad er det nu lige, de tror på i Scientology’, så er det faktisk et rigtig godt spørgsmål, for mange af medlemmerne ved det tilsyneladende heller ikke. Organisationen tilbyder en masse forskellige kurser, så du kan bevæge dig op på højere niveauer, samtidig med at medlemmerne gennemgår ’audition’, en slags bekendelse af følelser (der grundigt noteres til evt. senere brug/afpresning). De, der har brugt nok tid og penge til at få at vide, hvad de tror på, får nok et chok. Ud fra hvad de tidligere medlemmer kan berette, dækker ’langt ude’ det vist ikke, og da det også lyder frygtelig kompliceret og langt, må denne anmelder her nøjes med at sige, at det har noget med rumvæsner og folk i vulkaner at gøre (tror hun nok).

Troens prøvelser
Filmen virker enorm grundig i sin research, og den er også meget priviligeret i og med at den har de tidligere medlemmer med, da de om nogen kan give et indblik i en ellers meget lukket organisationen. De beretter om, hvordan de fleste kommer ind i organisationen, når det er i en sårbar periode i deres liv, og det er rystende at høre, hvordan organisationen sender folk, der måske begynder at tvivle, i fangelejrer, hvor de skal gøre toiletgulve rent med deres tunge, samtidig med at organisationen går utroligt langt i sin bestræbelser på, at gøre deres galionsfigur Tom Cruises liv ekstremt behageligt med alt, hvad der kræves. Ingen, der stadig er aktiv i Scientology, har tilsyneladende ønsket at medvirke i dokumentaren, og i dette tilfælde giver det næsten kun mere autoritet til fremstillingen af organisationen, som ekstremt topledet, afskåret fra verden og sine kritikere. Filmen står tilbage som et klart budskab om, at tro kan misbruges til det yderste, og at det derfor med sin hellige status til trods ikke bør fritages for kritik (eller, nødvendigvis, skat).

Titel: Scientologys religiøse fængsel
Original Titel: Going Clear: Scientology and the Prison of Belief
Premieredato: 10. september 2015
Instruktør: Alex Gibneys
Skuespillere: Paul Haggis, Lawrence Wright, Mike Rinder, Jason Beghe
Spilletid: 119 min.
Selskab: Jigsaw Production, Content Media, 2015
Genre: Dokumentar


banner
Overskrift Højre Block
Diary Of A Wimpy...
Ønsket
Maestro
Godzilla Minus One
Thanksgiving
Leo (Netflix)
Callas Paris 1958
Priscilla
Napoleon
Et Svært ÅrKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...