Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Cinema Made In I...
Tyske Filmdage 2022
Oscar 2022
Cph:Dox 2022
Robertprisen 2022

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Hvis Jeg Vender Mig Om

16. april 2004 af René Hyldig

4 stjerner Skriv en kommentar

Hvis Jeg Vender Mig Om billede

Sort svensk socialrealisme når den er bedst

Hvis Jeg Vender Mig Om består af tre historier fortalt parallelt. Alle tre historier finder sted fra solnedgang til solopgang.

Der er den hårdtarbejdende hjertelæge Rikard (Jacob Eklund) der gennemfører en hjertetransplantation, men som også tumler med jobskifte, utroskab, boligsalg og så lige en ny bil...
Så er der Anders (Magnus Krepper) der som murer arbejder i døgndrift for den familie han elsker, så datteren kan få en hest, og så han i det hele taget kan give konen og datteren al det han mener de savner.. Og som får til opgave mod gode ord og endnu bedre betaling at mure et ægtepar inde i deres parcelhus, så de slipper for verdens fortrædeligheder.
Og sluttelig er der Anita (Ann Petrén), der syg, fattig, desillusioneret og bitter på sin fraskilte og nygifte mand og dennes nye kone vælger at opsøge dem i det hus hvor Anita selv boede før skilsmissen...

Historierne er dystre og smertelige, men samtidig garneret med et solidt stænk sort humor, der får det hele til at glide ned, så der bliver plads til den eftertanke fortællingerne maner til, uden at det bliver sort i sort.

De mange store svenske skuespillere er med til at give filmen sin kvalitet. Bedst er nok Magnus Krepper som den energiske men også ensidige håndværker, hans karismatiske og kropsfortællende spillestil levner ikke tvivl om Anders' oplevelser, og samtidig er han måske også den person som det er lettest at identificere sig med.
Jacob Eklund er god men en smule for forstenet til for alvor at udtrykke den storm af følelser lægen Rikard gennemlever, måske også fordi hans medspiller Pernilla August som hustuen Agnes serverer den samme ret som vi er så vant til fra den kant, nemlig den mutte og stakkels kvinde præget af resignation. Ann Petrin er en oplevelse med sin ultrabitre attitude, hvadenten hun pusher gigtpiller eller trakterer eksmandens nye kone med en strømpistol!
Som en ekstra treat får vi også Ingvar Hirdwall der er omtrent ligeså sort som når han spiller kriminalkommisær Becks nabo med halskraven!

Hvis Jeg Vender Mig om vandt årets Sølvbjørn ved Berlin-festivalen, instruktøren fik Der Blau Engel sammesteds, og i Sverige løb Runge med to Guldbagger for film og manuskript, desuden fik Ann Petrén en Guldbagge for bedste kvindelige hovedrolle, og Ingvar Hirdwall en for bedste mandlige birolle! Og filmen er da også en blimrende oplevelse med masser af stof til eftertanke, mere end der er plads til undervejs, de fem par der i realiteten præsenteres, er mange at holde styr på, så efterfølgende er der meget at fundere over, som med enhver god film.

Titel: Hvis jeg vender mig om
Original Titel: Om jag vänder mig om
Premieredato: 16. april 2004
Instruktør: Björn Runge
Skuespillere: Jakob Eklund, Magnus Krepper, Ann Petrén, Pernilla August
Spilletid: 115 min.
Selskab: Film i Väst, Camera Film, 2003
Genre: Drama
Link: http://www.filmivast.se/
Den efterladte
Den efterladte
De to hustruer
De to hustruer


banner
Overskrift Højre Block
Man vs. Bee (Net...
Elvis
Costa Brava, Lib...
The Black Phone
Playground
Obi-Wan Kenobi (...
Lightyear
Verdens Værste M...
The Hole in the ...
MenKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...