I anledning af lanceringen af den nye danske streamingtjeneste ’Dansk Filmskat’ har vi her på Cinemaonline fået lov til at interview Kasper Rasmussen, der er redaktør for tjenesten. Interviewet er som følger:
Jeg vil bare gerne starte med at sige mange tak, fordi du har givet dig til at foretage dette interview.
Selvfølgelig
Til at starte med, kunne jeg godt tænke mig at vide lidt mere om, hvem der står bag og hvad, der har ført dig til ’Dansk Filmskat’?
Det er Nordisk Film, der står bag ’Dansk Filmskat’, og grunden til at Nordisk film lancerer ’Dansk Filmskat’, er fordi man i mange år har kunne mærke, at filmklassikerne har en helt særlig plads i danskernes hjerte, og der har været en stor efterspørgsel på, at filmene bliver gjort mere tilgængelige, og vi kan se filmklassikerne stadig samler flere tusind, når de sendes på tv og en tredje af dem, der anvender streamingtjenester i dag, efterspørger lokale titler og særligt ældre danske titler. Det er det, vi forsøger at imødekomme med ’Dansk Filmskat’, så det håber vi, at danskerne vil tage til sig.
Nu ved vi, at Nordisk Film er hovedaktørerne bag, men hvem er de mennesker, der sørger for, at ’Dansk Filmskat’ bliver til en realitet?
Jeg vil sige, at det er et partnerskab. Der er rigtig mange, der står bag det. Der er forskellige afdelinger hos Nordisk Film, der har samarbejdet for, at det har kunnet lade sig gøre.
Vi har også TDC som partner, så ’Dansk Filmskat’ bliver også lanceret i deres univers, og er faktisk allerede lanceret i TDC Play og Yousee Play, så det er også et samarbejde med dem.
Vi har også et samarbejde med de her skuespillere, der har sagt ja til at være med i interviews, f.eks. Ghita Nørby, Morten Grunwald, Erik Clausen, Bendt Fabricius Bjerre og Neils Malmros har ind til videre hjulpet os med at lave nogle rigtig gode videoanekdoter som ekstra materiale til tjenesten.
Så er der også vores fans, altså ikke vores fans, men danske film fans. På vores facebookside har de været med til at bakke op om filmklassikerne og dele deres begejstring med os.
Det er i virkeligheden et meget fælles projekt, og vi håber på, at det bliver en dansk filmtjeneste, altså danskernes egen filmtjeneste for det er i virkeligheden det, det er. Det er et fælles projekt, hvor Nordisk Film stiller disse film til rådighed, men der er rigtig mange parter hen over.
Det lyder rigtig godt. Hvad er jeres vision?
Der er forskellige ting, men som jeg sagde før, så håber vi på, at det bliver danskernes egen filmtjeneste, at de vil tage den til sig, som noget dansk kulturarv, hvor man kan dykke ned i filmskatte, og se hvordan man lavede film i 30’erne, 40’erne, 50’erne og helt frem til 00’erne. Så det bliver til et stykke Danmarkshistorie, men også noget, der kan vække rigtig mange gode minder. Næsten alle har en særlig indgang til en Dansk filmklassiker, som de så da de var barn, eller som nogle af de ældre generationer måske kan huske at have set i biografen, og så er der også film fra 80’erne, 90’erne og 00’erne, som er også er blevet nyklassikere, som mange har et særligt forhold til. Film som man husker, eller skuespillere som man måske var stor fan af, da man var yngre, eller noget i den stil. Vi håber på, at det bliver et stykke kulturarv, som er tilgængeligt online.
I har en masse samarbejdspartnere og er i direkte kontakt med jeres målgruppe gennem Facebook, men er der andre ting, som i gør for at gøre jeres vision til virkelighed?
Vi har gjort det, at for noget tid siden, så lancerede vi det, som vi kalder for ’Dansk Filmskat magasinet’, som bliver en side på ’Dansk Filmskat’, hvor vi dykker lidt dybere ned i historien bag filmene. Hvor vi puster nyt liv i klassikerne og fortæller nogle bag om historier, sjove skuespillerhistorier, og noget, der binder filmene sammen, altså virkelig går ned i arkivet og graver nogle gode historier frem. Vi giver noget mere opmærksomhed til filmene, til klassikerne der.
Så laver vi nogle videoanekdoter, hvor vi får skuespillerne til at fortælle lidt om deres karriere, og hvad de forbinder med dansk filmskat, så vi får nogle historier fra dem, der rent faktisk var med til at sætte deres præg på dansk filmhistorie. Derudover vil vi også gøre ekstra materiale tilgængeligt på ’Dansk Filmskat’, så man f.eks. kan høre Morten Grunwald fortælle, hvorfor han fik sine gule sokker og, høre lidt om, hvordan Erik Balling var som instruktør og, også se de originale trailers til f.eks. ’Poeten og lillemor’. En masse sjovt ekstra materiale, der bliver samlet og løbende opdateret, så ’Dansk Filmskat’ bliver noget ekstra, i stedet for at se filmene andre steder.
Du har allerede nævnt ekstra materialet, men jeg tænkte på, hvorfor skal man købe ’Dansk Filmskat’, hvis man nu allerede har en af de andre streamingtjenester?
Nordisk film ser ikke ’Dansk Filmskat’ som en konkurrent til de andre streamingtjenester. ’Dansk Filmskat’ er en filmtjenester, der er dedikeret til de danske klassikere, så det er en nichetjeneste kan man sige, og det er ikke noget, der kan eller skal konkurrere med Netflix eller HBO, som har et langt bredere udvalg. ’Dansk Filmskat’ er fokuseret på danske film, og det er det, der er styrke ved ’Dansk Filmskat’, men det skal ikke konkurrere med nogle af de andre. Det er et supplement til de andre tjenester og tv.
Så her for at slutte af, hvis du møder nogen på gaden og de spørger, hvorfor de skal tegne abonnement på ’Dansk Filmskat’, hvad ville du så fortælle dem?
Jeg tror, at jeg ville sige til dem, at ’Dansk Filmskat’ er noget særligt, fordi det samler alle de her danske klassikere på et sted. Man samler Poul Reichhardt, Ghita Nørby, Dirch Passer og alle de andre i et univers, hvor man kan få lov til at dyrke de danske klassikere intenst, og så kan man til enhver tid gå ind og få sig et godt grin med Dirch, man bestemmer selv, hvornår man gerne vil se en god dansk klassiker. Det er det, der særligt ved det her, at man selv bestemmer, hvor man vil se en dansk film.
Så vil jeg bare gerne sige mange tak, fordi du tog tid til at tale med mig og held og lykke med lanceringen.
Jo, tak.
’Dansk Filmskat’ blev lanceret i onsdags d. 25. februar. Et abonnement koster 49 kr. om måneden, og den første måned er gratis.