Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Til Verdens Ende
Til Verdens Ende billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Artikel

Interview med Hanne Willumsen

7. december 2005 af Morten Eriksen Skriv en kommentar

Interview med Hanne Willumsen billede

ON-Z har taget kontakt til dukkernes mor Hanne Willumsen for at spørge lidt ind til dét der har fået os seere til trofast at se julekalender i fjernsynet.

"Vinterbyøster" er den første dukkejulekalender som er udgivet på dvd. DR og Coop Danmark har eneretten på at sælge den. DR's web-shop melder udsolgt og personligt måtte jeg ringe rundt til samtlige Kvickly'er i nærområdet for at finde een der stadig kunne levere!

Hvorfor tror du at den er så populær?

Jeg tror at det er fordi, at de mennesker der var børn dengang, de kan huske den, og så har de små børn nu, og så vil de gerne se den. Jeg tror at de er sådan noget!

Var det dengang let at sælge idéen om Vinterbyøster til DR?

Det var Børne- og Ungdomsafdelingen (B&U), og i den afdeling var der et ”miljø”. Det var Per Nielsen som var fastansat dengang som programmedarbejder. Han var producer på det. Ham havde vi arbejdet sammen med før på andre produktioner, og det var ham der bragte det videre i afdelingen (B&U). Finn Bentzen og jeg var freelancere. Ligeledes var Jesper Klein og Asger Petersen.

Hvor mange afsnit kunne i holde til at lave af gangen?

Det kan jeg ikke huske. Det var som regel om sommeren vi lavede det. Per ville have at vi skulle indspille lyden først, og så optog vi dukkesekvenserne i studiet bagefter. Det brokkede vi nogle gange over, da det var svært at agere til når nu det var optaget på forhånd. Nogle gange var der nogle lange gåture og der havde Niels og jeg lavet ekstra musik (Niels Jørgen Steen, red.). Hele koreografien skulle også laves. Det var en fantastisk flot scenografi som Jørn Mathiassen havde lavet. Ham havde vi også abejdet sammen med før, så vi var sådan et team der kendte hinanden.

Har du kreeret alle dukkerne selv?

Finn Bentzen har tegnet dem, og jeg har syet dem. Vi var på det tidspunkt gift. Så ja, vi lavede alle dukkerne selv. Vi lavede ikke dekorationerne! Det var fastlønnede på Danmarks Radio der lavede dem!

Jeg har tit spekuleret på, hvordan i holdte kulisser og ting i bevægelse i samme højde? Der er f.eks. en bagerbil der kommer kørende i "Vinterbyøster".

Den kørte på et lille stativ. Alting var stillet op på nogle høje stolper, og så gik vi dukkespillere nede i det sorte og havde sort tøj på. Så holdte man dukkerne oppe i den højde de nu skulle være. Postbudet cyklede på et lille stativ med hjul under.

Nu har du jo været med siden julekalenderens barndom, om man så må sige. Hvis jeg ikke tager meget fejl, så er den første julekalender du var med til at lave "Magnus Tagmus" i 1967?

Ja, det passer meget godt. Jeg var dukkespiller på den. Der var ikke manuskript. Det var først til ”Vinterbyøster” (1973, red.) vi skrev manuskripter hvad angår julekalenderne. Inden da lavede vi ”Sørøver Sally” (1969, red.), der skrev vi også manuskripter. Og så lavede vi en serie der hed ”Katten Petra”. Det var det første vi lavede.

Apropos ”Sørøver Sally”. I dén indgår en bus fuld af såkaldte "taskedamer"! Var taskedamer et kendt fænomen tilbage i 69’ eller er det noget som du selv fandt på?

[Efter en mild latter fortsætter hun] Jamen, det var noget vi selv fandt på, Finn og jeg, de her damer der talte meget, med store tasker og hatte.

Senere var der andre vendinger som "Den sitter fast" fra ”Jullerup Færgeby” (1974, red.), og "Anton, du har revnet dine bukser" de blev sagt meget i skolen.

Ja, og det var kranen der altid sad fast.

Hvad er din oprindelige baggrund og hvordan startede det med dukkerne?

Efter skolen kom jeg på kunsthåndværkerskolen. Det der i dag hedder Danmarks Designskole. Der gik jeg i 4 år og er uddannet derfra som tekstildesigner. Finn Bentzen gik på reklamelinien.

Hvad synes du om kvaliteten af børnetv i dag sammenlignet med hvordan det var i 70'erne og 80'erne?

[Efter en kort latter]. Det er en anden tid nu, og det er noget andet der kræves. Men grundlæggende synes jeg at det går meget hurtigt nu. Jeg kan godt lide at lave noget for helt små børn, og dem er der ikke så meget for mere. Jeg har også lavet det program som hedder Anna og Lotte eller Fredagsbio hedder det.

Den serie har jo kørt i lang tid.

Den har kørt meget meget længe ja. Siden 79’. Der bliver heller ikke lavet fler! Dem der kommer er genudsendelser.

Tror du kvalitet kan gå af mode?

[Efter lidt præcisering af spørgsmålet siger hun]. Der skal altid være identifikation i en god historie, synes jeg, hvis historien skal være god og den skal fænge. Også selv hos meget små børn. Meget små børn har jo ikke så stor erfaring som lidt større børn har. Derfor skal historierne måske vinkles lidt anderledes. Der er noget som den ene gruppe oplever er morsomt, som så den anden gruppe synes er ramme alvor.

Da i lavede ”Sørøver Sally”, ”Jullerup Færgeby” og de serier dér, havde i så nogle pædagoiske overvejelser?

Vi havde selv små børn, og jeg tror at det også handler meget om at finde barnet i sig selv. Man skal kende sin målgruppe og vide hvem de er og hvordan deres følelser er, og så vinkle historien efter dét. Jeg får lidt myrekryb når nogen siger pædagoiske retninger. De kan også skifte, hvis jeg tænker på 70’erne og på vores dages pædagoiske retninger!

Jeg forestiller mig dig som en mor med en masse børn og hjemlig hygge!

Forestiller du dig mig sådan? Det er jeg bestemt ikke! Jeg er sådan een der altid har arbejdet! Nej, der var ikke varm kakao og boller. Jeg var som regel på optagelser! Jeg har 3 børn som er voksne nu.

"The Muppet Show" er det noget som du har set noget af?

Kaj og Andrea har jeg også selv lavet, og dem lavede jeg efter at have set ”Sesame Street”. Det var i begyndelsen af 70’erne. Der kan jeg huske at jeg så Kermit og jeg synes at de var skægge. Så fik jeg til opgave at lave en papegøje og senere skulle jeg så lave en frø og det blev så til Kaj og Andrea.

Folk kender dit navn, selvom du næsten har været et ukendt ansigt i medierne. Har det været et bevidst valg fra din side, eller er det en tilfældighed?

Jeg har også været vært i gamle dage i dét der hed ”Legestue” der startede i 70’erne. Det var om formiddagen og der var en masse værter som lavede alt muligt. I midten af 80’erne lavede vi en serie som hed ”Stine, Anders og Jeanette” som var optaget ude i naturen og hvor dukkespillerne også blev filmet ind imellem.

Det er umuligt overhovedet at finde noget på nettet om serien ”Adam og Ingermarie”...

”Ingermarie og Adam”!

OK, jeg var også lidt i tvivl om titlen.

Det var Keld Iversen der skrev manuskript til det!

Jeg husker den som en rigtig god serie, og husker specielt Ibber og Agge.

Ja, Ibber og Agge de var også søde, ha ha. Dem spille jeg.

Hvornår har den serie sidst været sendt?

Det ved jeg faktisk ikke! Sådan noget, det lægger jeg ikke mærke til. Katrine Hauch-Fausbøl var producer, og hun er også producer på Bamse som jeg også har skrevet mange manuskripter til.

Hvor mange afsnit var der af ”Ingermarie og Adam”?

Det kan jeg ikke huske. Det blev optaget i flere omgange. Jeg tror at vi lavede et par serier! Hvad har der været, en 10-12 afsnit i hver, eller 13 som der altid skal være! Jeg ved ikke hvorfor, men man laver gerne 13 episoder af en serie!

De dukker var lidt anderledes end dem fra de andre serier?

Det var mig der syede dukkerne. Det var almindelige handskedukker hvor man bare har en hånd oppe. Tommelfingeren er i den ene arm, pegefingeren i hovedet og de tre andre er i den anden arm.

Vi må håbe at ”Vinterbyøster” dvd’en baner vej for lignende udgivelser i fremtiden.banner
Overskrift Højre Block
INDERST INDE 2
Til verdens ende
Wicked Little Le...
Bad Boys: Ride o...
Knox Goes Away
RYUICHI SAKAMOTO...
Fuld af kærlighed
Furiosa: A Mad M...
De uønskede
Inshallah en drengKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...