Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Hammarskjöld
Hammarskjöld billede

For Evigt
Civil War


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Jack Ryan: Shadow Recruit

16. januar 2014 af Sidsel Runge Kristensen

4 stjerner Skriv en kommentar

Jack Ryan: Shadow Recruit billede

Udmærket action-film mangler lidt charme

Amerikanske Jack Ryan (Chris Pine) studerer historie og økonomi i England, da nyheden om terrorangrebene på World Trade Center går verden rundt. Han dropper straks sin afhandling for at rejse hjem og melde sig til militæret og bliver udstationeret i Afghanistan. Efter et angreb havner han på et genoptræningscenter, hvor han møder medicinstuderende, Cathy (Keira Knightley).

Hurtigt spolende frem til i dag, bor Jack og Cathy sammen i New York, nu forlovede og i et tilsyneladende velfungerende forhold. Men Cathy ved ikke, at Jacks egentlige arbejde på Wall Street er som undercover analytiker for CIA, og at han leder efter hemmelige terroristbankkonti.

På sporet at noget stort, bliver han sendt til Rusland af sin CIA-mentor, Thomas Harper (Kevin Costner), men allerede ved sin ankomst i Moskva går det op for Jack, at der ikke længere er tale om skrivebordsarbejde, og da Catchy dukker op og bliver en del af operationen, er der pludselig mere på spil, end Jack kunne have forudset.

Ryan. Jack Ryan
Man kan ikke sige Jack Ryan uden også at nævne James Bond. Begge historier har rod i romanserier (skrevet af henholdsvis Tom Clancy og Ian Fleming), og begge er de filmatiseret med adskillige skuespillere i hovedrollen. Både Ryan og Bond arbejder som hemmelige agenter på action-prægede missioner, som kun de syntes at kunne løse, og desuden kan der med Jack Ryan: Shadow Recruit drages paralleller til den typiske kolde krigs Bond-skurk: russeren, hvilket måske er lidt brugt og stereotypt i dag, men lad nu det ligge. Endvidere finder Shadow Recruit sted i en post-11. september-æra, hvor terrorisme er fjende nummer et, ligesom det var tilfældet i første film i den seneste Bond-omgang, Casino Royale (2006).

Sammenligninger til side står markante forskelle mellem de to spioner alligevel tilbage. Bond, til trods for at være portrætteret med forskellige niveauer af flødebolle gennem årene, har altid haft en hård skal og kyniske tendenser, specielt i Flemings bogversion og i de seneste filmfortolkninger med Daniel Craig (Skyfall (2012)). Bond gør sit arbejde i marken uden skrupler.

Ryans force, derimod, er hans begavelse og analytiske evner. Han er derfor overhovedet ikke klædt på til de attentater, han er mål for i Moskva. Han får blod på fingrene, og det ryster ham. Hvad der desuden adskiller ham fra sin kollega, er hans forhold til kvinder. For, ja, der er kun én, og mens det er forfriskende, at det modsatte køn ikke blot er en fornøjelse og et alternativ til kedsomhed, kan man stille sig selv det spørgsmål, om Jack Ryan ville have væltet sig i damer, selv hvis han var af den type? Chris Pines Jack Ryan, mens respektabel og empatisk, har ikke helt det samme glimt i øjet som James Bond, og det savnes lidt. Står hans moral virkelig i vejen for charme og humor, eller ville det være for meget at ønske en Jack Ryan, der havde lidt af det hele?

Solid rolleliste
Kiera Knightley (Anna Karenina (2012)) er apropos en velkommen tilføjelse til dette action-drama, selvom hendes tilstedeværelse måske er en smule overraskende, Knightley værende oftest set i film med fokus på det karakteruddybende i roller frem for i film med fokus på plot. Hendes erfaring og talent for at spille flerdimensionelle figurer er dog en klar fordel, og hun takler rollen som Jack Ryans forlovede med tilsyneladende lethed. Det samme kan dog desværre ikke siges om hendes amerikanske accent. Det britiske er ved at eksplodere ud af hende hele filmen igennem i en sådan grad, at man måske skulle have overvejet bare at gøre Cathy engelsk.

Også Kenneth Branagh (My Week With Marilyn (2011)), som i øvrigt tilmed har instrueret filmen, påtog sig accent til sin rolle i filmen – umiddelbart med mere held. Han spiller den russiske oligark, Viktor Cherevin, skarp og patriotisk, og en værdig opponent til Jack Ryans intelligente tilgang. Han gør én usikker på, om Ryan mon kan narre ham. Til at assistere ham i dette, er dog Kevin Costners Thomas Harper, der med sin rolige, men kontante tilstedeværelse sætter sig i respekt over for Jack Ryan (og publikum), der ser ham som en slags læremester.

Af en så relativt action- og plotkompakt film disker Jack Ryan: Shadow Recruit altså op med nogle udmærkede figurer, som bliver spillet af kompetente skuespillere. Kun Jack Ryan-figuren stammer fra Tom Clancys romaner, mens historien er skrevet specifikt til filmen og tilpasset nutidige problemstillinger. Med sit høje tempo, imponerende action-scener og flotte billeder af Moskva i tilføjelse kommer Jack Ryan: Shadow Recruit op på fire stjerner, selvom en joke eller to nu havde været velkommen.

Titel: Jack Ryan: Shadow Recruit
Original Titel: Jack Ryan: Shadow Recruit
Premieredato: 16. januar 2014
Instruktør: Kenneth Branagh
Skuespillere: Chris Pine, Keira Knightley, Kevin Costner, Kenneth Branagh, Alec Utgoff, Peter Andersson, Lenn Kudrjawizki
Spilletid: 105 min.
Selskab: Paramount Pictures, Universal Pictures, 2014
Genre: Action , Drama , Romantik , Thriller
Link: http://www.jackryan.dk/#/videos?videoId=1cBxqxE8BSY&trailerWatched=watching


banner
Overskrift Højre Block
Birthday Girl
Perfect days
Ripple
KALAK
FØR STORMEN
All of us strangers
Drengen & Hejren
Argylle
Lærerværelset (B...
Golda (Blockbuster)KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...