Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Jarhead

16. juni 2006 af Jesper Poulsen

5 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Jarhead billede

Find den sommerdag, hvor vejret er elendigt. Smør grøn maling i hovedet og sæt Jarhead på dvd-rillen. Så kører vi...

Welcome To The Suck! Ja, Jarhead er noget så opløftende som en krigsfilm uden blod. Man tror det næsten ikke, når man hører om præmisen med amerikanske soldater under Golfkrigen. Ikke desto mindre har instruktør Sam Mendes (American Beauty, Vejen Til Perdition) set det som sin opgave at fange psyken, situationen og sammenholdet når unge amerikanere drager udenlands i uvished. Vi følger Swoff (Jake Gyllenhaal – Brokeback Mountain, The Day After Tomorrow, Donnie Darko) som netop har meldt sig under fanen som Golfkrigen bryder ud. Underlagt familiens ære, bliver han valgt som snigskytte og oplæres af den stringente sergent Sykes (fornemt spillet af Oscar-vinder Jamie Foxx – Ray, Collateral, Stealth). Som makker får Swoff den retskafne Troy (Peter Sarsgaard – Garden State, Kinsey, Flightplan, The Skeleton Key) og de finder hurtigt ud af at danne et slagkraftigt team. Selve delingen af snigskytter er nu ellers noget af en sammenbragt flok, som bryder ud i lys lue et par gange. Men det er kun endnu en afspejling på uvisheden, for fjenden lurer et sted derude og stemningen er ofte meget tense...

Og det er netop fjendebilledet som er hele drivkraften og omdrejningspunktet i filmen. Vi kommer hele tiden et skridt nærmere og det giver sammenholdt med det grumsende og beskidte, men mesterligt indfangede billeder, en gysende fornemmelse at selv at være tilstede. Er man af hankøn kan man til fulde leve sig ind i de unges situation og efterhånden kommer galskaben da også op over overfladen. Den hårde træning, afsavnet hjemmefra, meningen med livet (er der nogen grund til at være i live?), det at være en lille brik i et stort puslespil – ja, det er den røde tråd i en fantastisk krigsfilm som er et selvstændigt mix mellem Dommedag Nu og Full Metal Jacket. Afslutningsvis kommer der flere fremtidsperspektiver frem på bordet. Hjemkomsten er om muligt mere sårbar end antaget og faktum er det at livet som Jarhead for altid har ændret flokken og ikke mindst Swoff, der nærmest ender med at falde i med væggen. Grum, forstyrrende og på sin vis et vederstyggeligt billede på hvordan man stjæler andres liv uden en eneste fysisk skramme.

Filmen var længe tippet til at deltage i det store Oscar-ræs, men endte uden nomineringer. Lidt synd, men tiden var ikke lige moden til at flash-back til Golfkrigen. Om ikke andet, må filmen så heller ikke drukne i mængden af sommer udgivelser på dvd. Snyd ikke dig selv for Jarhead, og da slet ikke hvis du selv har været inde at ”springe”. Mærk suset, når sigtekornet i filmens afslutning peger direkte på en mand i militæruniform, men som ikke taler samme sprog som dig selv. Mærk adrenalinen, når tiden går i stå og fingeren nærmer sig aftrækkeren – og mærk frustrationen når kontraordren giver fatale traumer. Med til at forme rammerne om de unge Jarheads, er rutinerede kræfter som Chris Cooper (Seabiscuit, A Time To Kill, Syriana, Capote) og Dennis Haysbert (Far From Heaven, 24 timer) som overordnede kræfter.

Ekstra Materialet på denne 2-skivers udgivelse er lidt kedsommeligt. Det fremstår ved første øjekast som grundigt og struktureret, men er i virkeligheden lidt letkøbt. Man skader vel ikke nogen ved at kalde det standardindhold – og specielt underholdende er det ikke. Måske fordi Golfkrigen var en virkelig begivenhed, som dengang fyldte medierne dag og nat. Derfor bliver man aldrig imponeret over det bonus materiale som er hældt oven i. Imponeret bliver man til gengæld over Jarhead som episk værk. Det beviser blot at man sagtens kan lave en fængslende krigsfilm uden krudt og kugler (selvom billederne herunder ganske vist ligner det). Lige som von Trier blot skal bruge en hal i Sverige og nogle kridtstreger til at lave det perfekte drama.

Filmen er venligst stillet til rådighed af
Universal Pictures.

Titel: Jarhead
Original Titel: Jarhead
Premieredato: 6. juni 2006
Instruktør: Sam Mendes
Skuespillere: Jake Gyllenhaal, Jamie Foxx, Peter Sarsgaard, Chris Cooper, Dennis Haysbert
Spilletid: 123 min.
Selskab: Universal, 2005
Genre: Krig

banner
Overskrift Højre Block
RYUICHI SAKAMOTO...
Fuld af kærlighed
Furiosa: A Mad M...
De uønskede
Inshallah en dreng
The Garfield Movie
ABOUT DRY GRASSES
PIGEN DER FORTAL...
The Fall Guy
Paranoia (Blockb...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...