64 mennesker drog afsted. Kun 3 vendte tilbage fra havets dræbende kulde.
NordvestXpeditionen er historien om den dansk-norske søfarer Jens Munk i året 1619, hvor den danske konge Christian IV og det nydannede Ostindiske Handelskompagni gør sig klar til at gribe muligheden for handel og gevinst via det det åbne hav,
Grunden til al postyret er, at der muligvis er fundet en passage nordvest om Amerika, som kan sikre Danmark en lettere handel med Det Fjerne Østen. Dette kan betyde gode indtægter for Danmark, og håbet er derfor lysegrønt da besætningen, ledet af Jens Munk, drager afsted for at finde passagen.
Men uventede temperature, skørbug og fejlnavigation sender besætningen ud på en dødsrejse i stedet for det forventede eventyr...
Det er producer, instruktør og idémand Ole Japp, som står bag filmatiseringen af denne bid historie.
Og det har været en rejse endnu længere end Jens Munks. Over 7 år er der gået med at få skabt denne film, som man tydeligt kan mærke er Japps hjertebarn.
Fascinationen startede da Japp faldt over Jens Munks dagbog, læste den og blev indtaget af den præsentation som de tre overlevende bedrog, og den manglende anerkendelse de blev udsat for.
Optagelserne fandt sted både i Grønland og Sverige og endda også i en baggård i Lystrup uden for Aarhus.
For den danske biografbefolkning som er vant til storslåede actionbrag ala Mad Max (2015) og Avengers: Age of Ultron (2015) vil denne film ikke leve op til de speciel effekts standarder og animation som folk er vant til.
Denne films scener ligner nærmere scener fra Pyrus-julekalenderne, og man kan godt se at produktionen startede 7 år tilbage når det kommer til stil og computer- og kamera effekter.
Men hvor effekterne falder ved siden af, imponerer det hårde slid som er blevet lagt i denne film. Der blev bygget en fregat i baggården i Lystrup, som var en fuld kopi af fregatten Enhjørningen, som Jens Munk sejlede med.
Iskoldt vand blev kastet indover kulisserne så ligheden med havets bølger kunne opnås.
Og over 8000 kg salt blev strøet over fregatten så sommer blev forvandlet til vinter.
En lækker detajle er også sproget, den fortællende stemmes ord kommer fra Jens Munks oprigtige dagbog, ”Navigatio Septrentionalis” fra 1624. Og det kaster en autenticitet ind over billedet, som mest af alt minder om en film produceret af filmskole-elever fra 1990'erne.
Og så har vi en danmarkskendt skuespiller med i filmen, nemlig Brian Patterson som har været indenfor i alle danske tv'er i form af Kylling fra Bamse og Kylling. Han spiller rollen som William Gourdon, som sender besætningen på vildspor.
Handlingen giver dog et indblik i dansk historie, som er blevet glemt og historie fortjener altid at blive genopfrisket. Dette er en god historie, som her desværre ender alt for middelmådig og afdæmpet i forhold til den sande histories hæsblæsende indhold.
Så hvorvidt successen for denne film vil være stor er tvivlsomt, til trods for det hårde og passioneret slid.
Filmen bliver præsenteret i en række nichebiografer landet over.