Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Artikel

John Hurt Er Død

28. januar 2017 af Jesper Poulsen Skriv en kommentar

John Hurt Er Død billede

"Elefantmanden" er ikke længere iblandt os. Den adlede Sir John Hurt er død som følge af kræft og en tarmsygdom. Hurt blev 77 år gammel.

Den engelske skuespiller John Hurt blev født i Chesterfield i Derbyshire i 1940. Hurts far havde en præstelignende funktion, men det var ikke den kirkelige tjeneste som vakte Johns interesse i de unge år. Moren var ingeniør, men medvirkede også i en enkelt spillefilm, og det var skuespilsfaget som stjal Johns opmærksomhed. Forældrene var nu ikke meget for at bakke John op i at dette skulle være hans levevej. Det var et sats og al for risikabelt, mente de. Ikke desto mindre blev John uddannet skuespiller og fik sin filmdebut i 1962. Om forældrene i en årrække kunne postulere at have haft ret i at skuespilsbranchen var et usikkert miljø, melder historien ikke noget om. Men der skulle i hvert fald gå 14 år før at der for alvor kom gang i Hurts karriere. Han fik rollen som den vanvittige kejser Caligula i "Jeg, Claudius", og hermed fik alverdens fjernsynsseere John Hurts ansigt at se.

Det var dog et noget anderledes vanskabt ansigt som gjorde John Hurt verdensberømt. Inde bag proteser og maskefyld finder vi ham nemlig i David Lynchs klassiker "Elefantmanden" fra 1980. En rolle som Hurt scorede en Oscarnominering for. 2 år forinden havde John Hurt faktisk allerede ervhvervet sig en Oscarnominering, nemlig for sin birolle som Billys ven Max under opholdet i det bestialske tyrkiske fængsel i "Midnight Express". I mellem de to Oscarnomineringer huskes også John Hurts ikoniske medvirken i Ridley Scotts "Alien", og i særdeleshed scenen hvor en skrækkelig gæst popper ud af kroppen på Kane (Hurts rolle).

Efter disse succeser var vejen åben for Hurt, og der var nærmest ikke grænser for den store efterspørgsel på hans talent. Herunder også John Hurts genkendelige stemme som rummer stor fortællelyst. Gennem karrieren blev John Hurt flittigt brugt som en films fortæller eller voice-over. På vores breddegrader gælder det også, da Lars von Trier castede ham som den alvidende stemme, der udleverede detaljer om persongalleriet i både "Dogville" og "Manderlay". Trier brugte desuden John Hurt i sin senere spillefilm "Melancholia, dog i en regulær rolle". Flere børn og barnlige sjæle vil nok også huske ham i rollen som "The Storyteller", hvor han sammen med sin talende hund fortalte utrolige eventyr spillet af Jim Hensons Muppet-dukker. Serien blev vist på DR i monopolets tid.

John Hurt har bidraget til adskillige memorable figurer gennem tiden. Du husker ham helt sikkert også som Mr. Ollivander fra "Harry Potter"-filmene, som den ondskabsfulde Montrose i "Rob Roy" eller som Trevor Bruttenholm i "Hellboy". Sjovt nok har han i flere ombæringer også spillet præst, ganske som hans far var det, senest i den biografaktuelle "Jackie".

John Hurt spillede desuden med i filmhits som "Dead Man", "Indiana Jones og Krystalkraniets Kongerige", "V For Vendetta", "Skeleton Key", "Contact", "Kaptajn Corellis Mandolin", The Proposition", "Parfumen", "The Oxford Murders", "Herkules", Dame Konge Es Spion" og "Snowpiercer.

Selvom John Hurt nu ikke længere er på denne jord, så lever hans mange roller videre. Faktisk kan du glæde dig til at se tre nye af slagsen i indeværende år. John Hurt nåede nemlig at færdiggøre "The Good Night" med Charles Dance, "Damascus Cover" med Jonathan Rhys Meyers og "My Name Is Lenny" med Josh Helman. Til det allersidste var John Hurt aktiv, og personligt håber jeg på at tre bliver til fire, hvis man bibeholder John Hurts scener i "Darkest Hour", som omhandler Winston Churchills modstandskamp mod Adolf Hitler. Churchill vil blive spillet af Gary Oldman.

I 2015 blev John Hurt slået til ridder, og har siden kunnet titulere sig som Sir.

Æret Være John Hurts Minde.

banner
Overskrift Højre Block
Civil War
Lupin III: Cagli...
HAMMARSKJÖLD
Birthday Girl
Perfect days
Ripple
KALAK
FØR STORMEN
All of us strangers
Drengen & HejrenKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...