Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline
Cinema Made In I...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Nattevagten - Dæ...
Nattevagten - Dæmoner Går I Arv billede



Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Klokkeren Fra Notre Dame

7. juni 2006 af Carl Gustaf Hjelt Liebe

6 stjerner Skriv en kommentar

Klokkeren Fra Notre Dame billede

Måske den berømteste fortælling nogensinde – filmatiseringen af Victor Hugo's historie fra 1831, instrueret af William Dieterle i 1939

Fra Criterion Film – filmselskabet, der udmærker sig ved at udgive film, der markant har præget filmindustrient, kommer Klokkeren Fra Notre Dame. Dette er den originale filmatiserede version af Victor Hugos roman, instrueret af William Dieterle i 1939.

Klokkeren Fra Notre Dame er muligvis en af de mest rørende og overvældende historier, man kunne tænke sig at læse eller høre om. De fleste kender den og mange har set filmen eller læst bogen. Bogen blev først udgivet i 1831 af Victor Hugo. Historien foregår i det 15. århundrede. Den unge sigøjner, Esmeralda, ankommer til Paris for at gå i forbøn for Kong Louis XI for hendes folk. I byen kommer Esmeralda i uføre fordi hun er overdådigt smuk. Hendes udstråling og svimlende skønhed får mange mænd til at forelske sig i hende. Overdommeren i byen, Frollo, er en af dem. Da han til sin skuffelse finder ud af, at Esmeralda er forelsket i en anden (Captain Phoebus), slår Frollo ham ihjel. For at ingen skal få Esmeralda, kaster han skylden på Esmeralda. Selvom hun er uskyldig, bliver indrømmer hun mordet under tortur. Hun bliver herefter dømt til hængning, men det vil Quasimodo heldigvis ikke finde sig i.

Det er historien om skønheden og udyret, hvor temaet om at skønhed kommer indefra er det gennemgående. Den stakkels klokker holder humøret oppe, på trods af at alle er imod ham og synes han er djævelsk grim. Quasimodo ved det godt selv, men holder sig i live fordi han har set Esmeralda.

Klokkeren fra Notre Dame er en af sin tids største produktioner. Ikke alene er det fremragende skuespil. Akkompagneret af fin musik og brilliant scenografi kan man roligt kalde filmen en blockbuster. Det er betagende at se, hvor stor detaljeringsgraden er i mange af scenerne. Her skal nævnes scenen, hvor Quasimodo kåres til fjolsernes konge. Antallet af mennesker, der er blevet instrueret i at udføre et eller andet i denne scene måtte have været en enorm opgave. Det er blot et enkelt eksempel blandt mange. Den flotteste scene af dem alle skal være slutscenen.

Filmen er også enormt rig på stemningsmættet dialog og filosofiske / guddommelige betragtninger om livets skæbner. Herunder gøres megen brug af symbolik, hvor især de mange figurer på Notre Dame benyttes til at illustrere skønhed, ulykke og dystre fremtidsvisioner. Som et eksempel på en uforglemmelig dialog er når Esmeralda får kirkelig fred, ved at træde ind i kirken. Præsten spørger hende, hvorfor hun er forfulgt af folk. Esmeralda svarer ”Fordi jeg er sigøjner” - præsten svarer: ”Nej, sådan har Gud skabt dig”. Hele atmosfæren i og omkring denne scene og mange andre er kun som man kan finde dem i gode gamle film.

Charles Laughton er ikke mindre end fabelagtig som Quasimodo. Der er gjort en del ud af hans udsmykning for at få ham til at se fæl ud. Grin bare – men på daværende tidspunkt har det ikke været nemt at få Laughton til at se ud på den måde. Klokkeren Fra Notre Dame var Maureen O' Haras gennembrudsfilm på det hvide lærred.

Filmen har undergået mange forskellige fortolkninger, denne version fra 1939 er dog den mest kendte og hyllede af dem alle. Utvivlsomt er det årsagen til, at den nu ser dagens lys under Criterion-label'en.

Det er interessant at opleve en hel æra af store skuespillere fra sin tid – i dag næsten alle døde , men ikke glemt. Filmen kommer højt rekommenderet herfra. Det er en perle i filmhistorien og bør ses eller genses på ny og på ny. Hav dog lidt kleenex klar i lommen, da man godt kan komme til at fælde en tåre.

DVD ekstra materiale
Der er intet ekstramateriale ud over gengivelsen af de originale filmplakater, Cast & Credits og så den oprindelige trailer. Noget sjovt er da, at ved menuen har mulighed for at se den originale sort/hvid eller den farvede version.
3 stjerner for det.

Filmen er venligst stillet til rådighed af
Criterion Film.

Titel: Klokkeren Fra Notre Dame
Original Titel: The Hunchback Of Notre Dame
Premieredato: 1. juni 2006
Instruktør: William Dieterle
Skuespillere: Charles Laughton, Cedric Hardwicke, Thomas Mitchell, Maureen O' Hara, Edmon O'Brien, Alan Marshal, Walter Hampden
Spilletid: 116 min.
Selskab: RKO/Aries/Criterion Film 2006
Genre: Drama
Charles Laughton som Quasimodo
Charles Laughton som Quasimodo
Maureen O Hara som Esmeralda
Maureen O Hara som Esmeralda
Notre Dame som set i startscenen
Notre Dame som set i startscenen


banner
Overskrift Højre Block
Ripple
KALAK
FØR STORMEN
All of us strangers
Drengen & Hejren
Argylle
Lærerværelset (B...
Golda (Blockbuster)
Pot-au-feu: Veje...
Fargo season 5 (...



KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...