Festivalen arrangeres af Grand Teatret i samarbejde med en række enkeltpersoner og institutioner med særlig viden og kendskab til området.
Baggrund:
Sommer og sensommer er traditionelt tidspunktet, hvor småfolk, ungdom, pædagoger, undervisere og ikke mindst forældre fylkes i de københavnske biografer.
I år er både Sommerbio for børn og Den internationale børne- & ungdomsfilmfestival Buster imidlertid aflyst.
Det afstedkommer et nærmest katastrofalt læk i den kulturstrøm, der bør være en naturlig kilde til oplevelse og eftertanke for børn i en moderne metropol.
For at kunne fastholde den allerede solidt indarbejdede filmiske start på skoleåret søsætter Grand Teatret - i samarbejde med nogle landets vigtigste kapaciteter på området - en ny Børne- og ungdomsfilmfest.
Programprofil:
Intentionen er at vise film for børn og unge i et mangefacetteret program, der kommer til at bestå af både spille-, kort- og dokumentarfilm til forskellige aldersgrupper, naturligvis inklusive søskende og forældre, som traditionelt udgør en ikke uvæsentlig andel af publikum.
For børnehaver og indskolingen vil Børne- og ungdomsfilmfesten bestå af ’småbørnsfilm’, i mange tilfælde samlet i ’pakker’ af kortfilm med emner, der er relevante for målgruppen. Der vil også blive lagt vægt på at vise film, som supplerer de kendte og skattede mainstream-film, eksempelvis film fra Den Tredje Verden.
For større børn og unge vil der blive vist et repræsentativt udvalg af de mest interessante nye børne- og ungdomsfilm – danske såvel som udenlandske produktioner – med vægt på premierefilm, dog ikke på bekostning af kvalitetskriteriet.
Børne- og ungdomsfilmfestens ambition er at vise filmkunst i øjenhøjde med publikum, og klassikere og en historisk dimension vil også præge programmet, der vil byde på flere retrospektive programmer, hvor et land og/eller en instruktør præsenteres.
For at understrege, at filmkunsten ikke startede i går, men har dybe rødder, planlægges også et stumfilmprogram, der vil blive vist med klaverakkompagnement – præcis som i gamle dage.
Festivalens første udgave vil blive skudt i gang med en mindre kavalkade med film af den japanske tegnefilmmester Hayao Miyazaki og officiel Danmarkspremiere på ‘Kiki – den lille heks’. Galla-åbningen finder sted søndag den 9. september i Grand Teatret.
Målgruppe:
Børne- og ungdomsfilmfesten henvender sig, som navnet siger, til børn, hvilket vil sige mennesker i alderen to til tretten år. Også ungdommen - fra de høje skoleklasser til gymnasieeleverne – vil blive tilgodeset af programmet.
Det er en udfordring af de større, for børn og unge er som bekendt ikke ens – heller ikke på samme alderstrin.
Programgruppen, der består af folk med såvel filmfaglig ekspertise som pædagogisk indsigt, har imidlertid stor erfaring med at planlægge og gennemføre filmforevisninger for børn, og ’efterbehandling’ og ’kontekstualisering’ af filmoplevelserne vil også blive tænkt ind i individuelle forestillinger.
Målgruppen omfatter i sagens natur også voksne ledsagere, det være sig forældre, pædagoger, lærere eller andre med interesse for området.
Location:
Børne- og ungdomsfilmfesten vil have omdrejningspunkt i Grand Teatret, men også andre københavnske biografer deltager i løjerne, heriblandt CinemaxX og Empire. På sigt er det planen at kunne sende udvalgte film og filmpakker til provinsen.
Når filmene har været eksponeret på festivalen, kan de efterfølgende indgå i biografernes almindelige repertoire og også kunne bruges i det daglige pædagogiske arbejde i børneinstitutioner og skoler.
Arbejdsgruppe:
Børne- og ungdomsfilmfesten arrangeres og programlægges af Kim Foss og Mette Søgaard fra Grand Teatret i samarbejde med Ulrich Breuning, der gennem generationer har arbejdet i børnefilmens tjeneste og er en af Danmarks største kapaciteter på området.
Også landskonsulent Jan Frydensbjerg fra Danske Børne- og Ungdomsfilmklubber deltager i arbejdsgruppen, der i programlægningen vil trække på yderligere ekspertise fra en række højt estimerede fagfolk, inklusive Charlotte Giese, leder af Center for Børne- og ungdomsfilm på Det Danske Filminstitut.