Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Game Of Thrones ...
Støt Cinemaonline
Filmquiz I Valby...
Første Smugkig F...
Den Oscar-Vinden...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Midsommar
Midsommar billede

Sorry We Missed You
Løvernes Konge


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Artikel

Lemony Snicket: En ulykke kommer sjældent alene, bind 1-4

18. februar 2005 af Lise Aakjær

5 stjerner Skriv en kommentar

Lemony Snicket: En ulykke kommer sjældent alene, bind 1-4 billede

Børnebogsserien "En ulykke kommer sjældent alene" henvender sig til børn fra 10 år og opefter. Men det lidt ældre publikum kan også muntre sig med de dystre historier med den skæve fortællestil.

"Violet, Klaus og Sunny Baudelaire lever et liv, som er meget forskellige fra de fleste andre menneskers liv, derved at det er fuldt af ulykke, rædsel og fortvivlelse. De tre børn har ikke tid til at lave spilopper, fordi kvalerne følger dem, hvor end de går. De har ikke haft det alle tiders, siden deres forældre døde i en forfærdelig brand. Og den eneste pokal, de ville vinde, ville være en slags Førstepræmie for Fortvivlelse. Det er selvfølgelige groft uretfærdigt, at Baudelaire-børnene har så mange problemer, men sådan er historien altså."

I ovenstående citat får man et indtryk af den dystre stemning i den utraditionelle børne- og ungdomsbogserie "En ulykke kommer sjældent alene" skrevet af den amerikanske forfatter Daniel Handle under pseudonymet Lemony Snicket.
Bøgerne handler om de tre stakkels, forældreløse Baudelaire-børn, der til al uheld er arvinger til deres forældres kæmpe formue. Derfor har de konstant den onde grav Olaf efter sig, der ikke skyer nogen midler for at få fingrene i børnenes formue.
Den godmodige bankmand Mr. Poe, der er børnenes formynder, duer ikke som deres beskytter. Poe er slemt naiv og får nervøse nyseanfald, så snart der opstår problemer. Og det gør der tit i børnenes liv, derfor må de tage sagerne i egne hænder.
Violet er 14 år og lidt af en George Gearløs-type. Hun kan lave meget nyttige opfindelser af de mest mystiske ting. Klaus er en rigtig bogorm, der hurtigt kan pløje sig igennem f.eks. en tyk bog med juridiske bestemmelser om "samlivsret". Den lille Sunny på knap to år elsker at binde med sine bare 4 tænder, og hun bider til!

Hver for sig er disse specielle evner måske ikke så nyttige, men i samspil gør de børnene uovervindelige. I fællesskab overvinder de gang på gang grev Olaf, og de gennemskuer selv de mest udspekulerede og nådesløse af hans planer. Vanen tro vil de voksne aldrig lytte til børnene, men det lykkes dem dog altid at få de dumme voksne overbevist om sandheden til sidst - men selvfølgelig når Olaf at smutte væk hver eneste gang, han bliver afsløret.

De tre første bøger, som filmen bygger på, fortælles efter den samme skabelon, hvor de tre børn ankommer til deres nye værge. I første bog er det selveste grev Olaf, der har rollen som værge. I de to følgende bøger er det forskellige familiemedlemmer fra en fjern kvist på familietræet, der uheldigvis fungerer som børnenes værge, lige indtil Olaf dukker op og gør det af med dem.

Børnenes anden værge i andet bind er den hyggelige slangeekspert onkel Monty (der selvfølgelig ikke er børnenes rigtige onkel). Dernæst er det den neurotiske tante Josephine (som selvfølgelig heller ikke er børnenes rigtige tante) får den tvivlsomme ære i tredje bog. Begge værger lider en grum skæbne takket være Olaf.
I det fjerde bind i serien ankommer børnene til et savværk i byen Sorgenfuld, hvor de skal arbejde, og hvor Olaf naturligvis også dukker op.

Bøgerne er barske, og børnene bliver udsat for frygtelige ting som mord, tæsk og kold havregrød - men læseren er allerede fra starten advaret om bøgernes "grufulde beretninger". Forfatteren gør i indledningen opmærksom på, at hvis "du har lyst til at opleve noget behageligt, råder jeg dig til øjeblikkeligt at lægge bogen fra dig".

Og sådanne sjove forfatterkommentarer er der hele vejen igennem i Lemony Snicket's på en gang muntre og dystre fortællinger. Af og til træder forfatteren også frem på pædagogisk vis med forklaringer på svære ord, udtryk eller vendinger, som bøgerne vrimler med. For en børnebogsserie må sproget og fortællestilen betegnes som ret usædvanlig, og det kræver meget af nok især de yngste læsere. Men det er det hele værd, for gys, ironi og humor går op i en højere enhed i denne originale bogserie. Kan varmt anbefales som et modstykke til de mere traditionelle børnebøger, hvor alle lever lykkeligt til deres dages ende.

Indtil videre er der planlagt 13 bind i serien om Violet, Klaus og Sunny med grav Olaf i hælene. Filmen om de uheldige begivenheder havde biografpremiere i Danmark i januar måned i år (se anmeldelsen her på siden). Mon ikke vi kan vente os endnu en film om de stakkels Baudelaire-børn med Jim Carrey som den onde grev Olaf?

De fire første bøger i serien "En ulykke kommer sjældent alene" foreligger i dansk udgave og udgør:
1: "Den onde greve", 2: "Slangeværelset", 3: "Tårepersersøen" og 4: "Savværket i sorgenfuld"

Bogen er venligst stillet til rådighed af
Aschehoug

Titel: Lemony Snicket: En ulykke kommer sjældent alene
Original Titel: Lemony Snicket's: A Series of Unfortunate Events
Premieredato: 2. august 2004
Genre: Familie
Et billede fra filmatiseringen af de tre første bøger i serien "En ulykke kommer sjældent alene" med Jim Carrey i hovedrollen som den onde Grev Olaf.
Et billede fra filmatiseringen af de tre første bøger i serien "En ulykke kommer sjældent alene" med Jim Carrey i hovedrollen som den onde Grev Olaf.


banner
Overskrift Højre Block
Knives Out – Var...
Den Gyldne Handske
Jumanji: The Nex...
En Hvid, Hvid Dag
Scooby-doo! Tilb...
Western Stars
F for Får filmen...
Made in Bangladesh
Gud være lovet
Marriage StoryKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...