Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Bodilprisen 2023...
Spansk Doña Zine...
Robert Nominerin...
Franske Filmmandage
Fejø Film Festival

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Meter I Sekundet
Meter I Sekundet billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Letters From Iwo Jima

10. juli 2007 af Jesper Hintze Vildbrad

4 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Letters From Iwo Jima billede

Et heltetogt i at forsvare sit land, med en enestående taktik, og manglende støtte fra fastlandet, måtte japanske soldater forsvare øen Iwo Jima, mod et massivt overtal af amerikanske infanterister.

Et spejlvendt indblik, hvor forgængeren ”Flag Of Our Fathers” fulgte den amerikanske erobring, og det historiske billede med soldater der sætter det amerikanske flag. Her følges modstanden, i en hidtil ufortalt historie, sætter instruktøren Clint Eastwood ærten på spidsen, og kunne sagtens virke anstødeligt på den moralsk oprustet amerikanske højrefløj.

Lige før anden verdens krigs afslutning, den 19. Februar 1945, på den lille vulkan ø Iwo Jima (600 kilometer fra Tokyo) fik generalløjtnant Tadamichi Kuribayashi (Ken Watanabe) rigeligt at se til med amerikanske angreb først fra luften senere fra vandsiden.
Men inden da var, flere måneder før, havde de japanske soldater forberedt sig, med gammeldags militærmanere, med at piske de menige, hvis der var tegn på dovenskab eller upassende menings ytrelser.
Men da Kuribyashi ankommer, vendes langsomt tonen, og hans vestlige adfærd og menneskeforståelse gør ham særdeles populær blandt alle soldaterne, minus de højtstående, der finder ham amerikaniseret.
Skyttegravene bliver annulleret til stor forargelse, og han vælger tunneller i stedet. På baggrund af tidligere oplysninger andre steder, om amerikanernes effektivitet.
Dagen ankommer, hvor luften er tung af maskiner, og en regn af bomber starter stillehavskrigens mest blodige slag. Generalløjtnanten har sit hyr med at afskaffe den gamle skik med at begå harakiri når alt håb synes forladt, og ønsker at alle kæmper til det sidste, og at dette vil blive en ærefuld død.
Selvom oddsene var særdeles ringe, blev det en lang krig på næsten fyrre dage, de japanske soldater havde ikke i sinde at give op.

En vemodig historie, der tager sit udgangspunkt, i senere opgravede breve, fra øen, tusinder, der hver fortæller en historie.
Smukt filmet i grå, blå brunlige visne nuancer til at skabe en dyster sørgmodig stemning, fortælles den rædsel de japanske soldater var oppe imod, deres egen skikke og normer. Tvunget til at deltage og den magtmisbrug der blev taget i anvendelse.
Det virker troværdigt, men alligevel er den lidt vestlig præget, de største helte er dem der har været i USA, en olympisk deltager Nishi i hesteridning spillet af Tsuyoshi Ihara, og generalløjtnant, fremragende spillet af Ken Watanabe (”Batman Begins”, ”Mit Liv Som Geisha” m.fl.).
Genialiteten i disse udspil, fra Clint Eastwood, er at han nu har skiftet side, og får fortalt kompleksiteten i en krig, om de smerter og uhelbredelige sår der følger, fra begge sider.
Skuespillet formår ikke bredt at komme helt ind til følelsernes kerne, og derved efterlades indtrykket lidt i randzonen af ingenmandsland. Eksempel vis Terrence Malicks ”A Red Thin Line” og Coppolas ”Dommedag Nu”, har den dybde og nærvær. Her er der for meget røg og forvirring til at den kan nå de fem stjerner, men fire for mange fine momenter undervejs.

På denne 2-disc speciel udgave, er dvd disc 2 kun ekstra materiale.

Rød sol/sort sand – tilblivelsen af ”Letters From Iwo Jima”, hvor ”clinten” sammen med producer Rodriguez og Steven Spielberg i deres research på ”Flag Of Our Fathers” faldt over brevene der var skrevet fra begge fronter, og der opstod idéen om en ny film. Det var et smalt budget filmen hvilede på, men det lykkedes hurtigt at finde en japansk manuskriptforfatter Iris, med gode engelskkundskaber. Flere overlevende soldater andre steder fra blev interviewet, for at få et så bredt perspektiv og matriale til at bygge filmen op på.

Glimt fra selve optagelsen af filmen, og kommentarer fra medvirkende bag kameraet.

Stillbilleder fra filmen tilsat patriotisk baggrundsmusik.

I punktet more, gemmer der sig den teatralske trailer, verdens premiere i Tokyo, med Clint Eastwoods tilstedeværelse og pressekonferencen på hotel Grand Hyatt ligeledes i Tokyo.

Filmen er venligst stillet til rådighed af: Warner Home Video.

Titel: Letters From Iwo Jima
Original Titel: Letters From Iwo Jima
Premieredato: 26. juni 2007
Instruktør: Clint Eastwood
Skuespillere: Ken Watanabe, Kazunari Ninomiya, Tsuyoshi Ihara, Ryo Kase, Takumi Bando, Yuki Matsuzaki, Takashi Yamaguchi, Shido Nakamura, Hiroshi Watanabe
Spilletid: 134 min.
Selskab: Amblin Entertainment/Warner Bros. Pictures/2006
Genre: Krig
Link: http://iwojimathemovie.warnerbros.com/lettersofiwojima/framework/framework.html

banner
Overskrift Højre Block
meter i sekundet
Aftersun
Karaoke Paradise
Regnen skyller a...
Den blinde mand ...
Babylon
Willow (Disney+)
The Pale Blue Ey...
Ét år, én nat
Operation Fortun...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...