Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Oscar-Arrangemen...
Oscar 2020
Robert-Prisen 2020
Oscars® Nomineri...
Bodilprisen 2020...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Ad Astra
Ad Astra billede

Joker
Downton Abbey
Mugge & Vejfesten
The Gentlemen
Bombshell - Opgø...


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Libero.

5. januar 2008 af Henrik Andersen

4 stjerner Skriv en kommentar

Libero. billede

Libero beskriver på fornemste vis skellet imellem barndommen og voksenverdenen. En rørende og vedkommende film, der går lige i hjertet.

Tommi (Alessandro Morace) er 11 år. Han står på springbrættet til voksenlivet. Et spring han kommer til at tage før end beregnet.
Han lever sammen med sin far Renarto (Kim Rossi Stuart), sin søster Viola (Marta Nobili), og nogen gange sammen med sin mor. Men moderen har det med at lave sidespring og forlade familien. Dette påvirker selvfølgelig Tommis far, hvis temperament i forvejen er stort. Han er ikke typen der går på kompromis med noget, og hans indelukkede vrede går ofte ud over hans børn. Han har store forventninger til Tommi, og vil gerne se ham som en vinder, i alt hvad han laver. En rolle som Tommi har svært ved at leve op til, og i øvrigt også en rolle som faderen ikke selv kan prale for meget af, at have levet ud. Han er langt fra selv en vinder. Hverken i privatlivet eller på hans arbejde som filmfotograf.
Tommis søster Viola er i puberteten og hendes seksuelle drømme prøver hun af på hendes lillebroder, som ikke selv har tid eller lyst endnu til at tænke på det andet køn.
En dag vender moderen tilbage og vil på ny optages i familien, efter at have været væk med en elsker i et stykke tid. Det er nu op til børnene at tage valget, om hun igen kan blive en del af deres familie. Et voksent valg som deres far ikke selv er i stand til at tage.

Kim Rossi Stuart har både instrueret, været med til at skrive, og spiller rollen som faderen Renarto i dette lille mesterværk af en Italiensk film. Det er i sandhed hans produktion, men også alle de andre skuespillere er virkelig gode i hver deres rolle.
Specielt må fremhæves drengen Alessandro Morace der spiller hovederollen Tommi igennem hvis øjne historien præsenteres. Hans indlevelse og portræt af en 11 årig med en hårdt prøvet tilværelse, går lige i hjertet.

Libero skildre på følsom vis skellet imellem voksenlivet og det uskyldige liv som barn. En uskyld som Tommi mister tidligt da han bliver nød til at tage vigtige og voksne beslutninger på hans fars vegne. Han uskyldighed og endnu ikke spirende seksualitet, bliver også tirret da han konstant er omgivet af seksualdriften. Hans moders flagrende bedrifter med andre mænd og hans søsters eksperimeteren tvinger ham til at tage stilling, og tænke tanker han slet ikke er stor nok til endnu.

Det er altid risikabelt at sammenligne en film med andre film. Men Libero leder tankerne hen på den Danske film Zappa, og det Svenske mesterværk Mit liv som hund. Men Libero står stærkt på egne ben, og levere varen på stærkeste vis, både i form af flot skuespil, smukke og genkendelige billeder, og en rørende historie der sætter tankerne i gang, og viser hvor svært det til tider kan være, at være barn omgivet af voksne der ikke er voksne nok til at leve voksenlivet, med alle dets beslutninger og det store overblik og ansvar.

Libero er blevet hentet hjem af den Århusianske Biograf Øst For Paradis, der også er kendt for at importere smalle film til det danske filmmarked. De gør et virkeligt godt stykke arbejde, og Libero er endnu et eksempel på, at de har fået en lille storfilm til landet.

Der er ikke noget ekstramateriale at finde på denne udgivelse.
Lyden bliver præsenteret i Dolby digital og billedkvaliteten er flot i filmens oprindelige 1:1.85 Widescreen format.

Alt i alt en fin lille udgivelse fra Criterion Film, der fortjener at blive set af et bredt publikum.

Filmen er venligst stillet til rådighed af Criterion Film.

Titel: Libero.
Original Titel: Anche Libero Va Bene.
Premieredato: 7. januar 2008
Instruktør: Kim Rossi Stuart.
Skuespillere: Alessandro Morace, Babora Bobulova, Alberto Mangiante, Alessandro Morace, Marta Nobili, Kim Rossi Stuart.
Spilletid: 105 min.
Selskab: 2006.
Genre: Drama
Tommi og han søster Viola.
Tommi og han søster Viola.
Tommi i et eftertænktsomt øjeblik.
Tommi i et eftertænktsomt øjeblik.
Instruktøren Kim Rossi Stuart spiller selv rollen som Tommis far Renarto.
Instruktøren Kim Rossi Stuart spiller selv rollen som Tommis far Renarto.


banner
Overskrift Højre Block
The Call of the ...
En Helt Almindel...
Three Identical ...
Running With The...
Frækkere End Pol...
Gemini Man
High Life
The Dead Don't Die
Sonic the Hedgehog
A hidden lifeKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...