Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Støt Cinemaonline
Ny Streamingtjen...
Tag 24 Minutter ...
Nordisk Film Inv...
Cph:Dox. 18. – 2...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Birds Of Prey
Birds Of Prey billede

The Outpost
Bølle På Eventyr
Spioner På Missi...
Undtagelsen


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Livet er godt

20. november 2018 af Ronnie Bisgaard Mortensen

5 stjerner Skriv en kommentar

Livet er godt billede

Lille polsk perle, der vil få dig til at værdsætte dit liv.

I 2014 vandt Eddie Redmayne en Oscar for at portrættere den nu afdøde fysiker Stephen Hawking, der i langt størstedelen af sit liv led af ALS, hvilket medførte, at han ikke kunne bruge kroppen og måtte kommunikere med en kunstig computerstemme. Et år før det udkom den polske Livet er godt/Chce sie zyc, der omhandler nogle af de samme temaer og med en eminent skuespiller i Dawid Ogrodnik, der portrætterer en dreng med cerebral parese. Min pointe her er, at havde Livet er godt været en amerikansk film, så er jeg sikker på, at Dawid Ogrodnik havde været blandt topkandidaterne til den lille gyldne statuette, for jeg har sjældent set en så overbevisende skuespillerpræstation som hans.

Filmen tager som sagt udgangspunkt i den polske dreng Mateusz (Dawid Ogrodnik), der lider af sygdommen cerebral parese, som er en hjernesygdom der kan opstå ved fødslen eller kort efter og som nok bedre kendes under navnet spatisk lammelse/spastiker. Mateusz kan ikke bevæge sig særlig godt og heller ikke snakke og er af læger og eksperter blevet erklæret hjerneskadet. Han bor hos sine forældre og to søskende, der alle gør deres bedste for at give Mateusz et godt og værdigt liv, men på trods af deres kærlighed, så er det svært at passe en dreng som Mateusz i 80’erne og 90’erne i Polen, der er præget af 1900-tallets mange krige og som er i gang med en transition for at blive et selvstændigt og velfungerende land efter Den Kolde Krig og Murens Fald. Da familien ikke længere kan passe Mateusz sendes han på et hjem for andre udviklingshæmmede, og her opdager en sygeplejerske en dag, at Mateusz måske ikke er hjerneskadet, men faktisk kan kommunikere med sin omverden.

Det lyder jo som en film, der er sørgelig og dybt seriøs, men faktisk indeholder filmen rigtig meget humor og godt humør. Hele filmen er fx fortalt med Mateusz’ fortællerstemme og Mateusz er lige så meget en ung mand inde i hovedet som alle andre mennesker og besidder en stor portion humor. Fx giver han alle bryster han kan komme til at se karakterer fra 1-10, hvilket der kommer en ret sjov sekvens ud af. Og humoren falder egentlig i god tråd med selve filmens budskab. For på trods af Mateusz’ hårde liv og manglende anerkendelse, så elsker han sit liv og nyder hver en del af det; deraf også navnet på filmen, der hylder livet, hvilket faktisk tydeliggøres endnu mere i den polske titel: Chce sie zyc, der direkte oversat betyder: Jeg vil gerne leve. Mateusz vil gerne leve og nyde sit liv så godt som muligt på trods af de besværligheder og udfordringer han har, og den tankegang synes jeg er værd at hylde.

Dawid Ogrodnik som Mateusz er et fund i rollen. Jeg er igennem hele filmen i tvivl om, Dawid rent faktisk er spastiker, for han spiller fuldstændig forrygende. Det er en fysisk krævende rolle, og han indfanger alle de små detaljer i ansigtet og fingrene, og jeg er dybt imponeret over det skuespil han lægger for dagen. Da rulleteksterne ruller over skærmen bliver jeg endda endnu mere overrasket. For filmen er bygget på virkelige hændelser og der vises klip fra Dawids møde med den rigtige Mateusz. Her er Dawid helt normalt, og kontrasten mellem den rigtige Dawid og skuespillet er vild at overvære.

Livet er godt er en af de udenlandske perler som mange mennesker desværre aldrig får set. Hold nu op, det er en skam, for det er film med noget på hjerte, der minder os om at nyde vores liv på trods af forskellighed og udfordringer. Har man tid, så sæt dig ned og nyd Ogrodniks skuespil og den livsglade historie i Livet er godt. Jeg kvitterer med 5 stjerner.Filmen er venligst stillet til rådighed af Twentieth Century Fox Home Entertainment Paramount.

Titel: Livet er godt
Original Titel: Chce sie zyc
Premieredato: 8. oktober 2018
Instruktør: Maciej Pieprzyca
Skuespillere: Dawid Ogrodnik, Dorota Kolak, Arkadiusz Jakubik, Helena Sujecka, Mikolaj Roznerski
Spilletid: 112 min.
Selskab: Tramway Film Studio, Fox Paramount, 2013
Genre: Drama


banner
Overskrift Højre Block
War Of The World...
Bad Boys For Life
Undtagelsen
Maryam – den per...
Trolls på verden...
Frost 2
Birds Of Prey (4...
Blokhavn
Sangklubben
Mit tunesiske ev...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...