Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Oscar-Arrangemen...
Oscar 2020
Robert-Prisen 2020
Oscars® Nomineri...
Bodilprisen 2020...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

High Life
High Life billede

Playmobil Filmen


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Artikel

Livet er ikke for begyndere

6. december 2004 af Henrik Andersen

4 stjerner Skriv en kommentar

Livet er ikke for begyndere billede

Spændende erindringer fra en af Danmarks største skuespillerinder. Malene Schwartz formår at fortælle sin livshistorie på en medrivende facon, så man som læser drages ind i hendes spændende liv.

” Og nu spiller hun i Ålbor’
Op af vægge ned af stolper.
Intet falder drøjt og tungt og
Alt består af højdepunkter.
Sikke et kæmpelæs hun trækker,
Dansk teaters dobbeltdækker,
Stærk som fire Skipper Skrækker
Og en enkelt SCHWARTZenegger! ”

Sådan skrev Johannes Møllehave til Malene Schwartz på hendes 60 års fødselsdag, og når man læser hendes erindringer LIVET ER IKKE FOR BEGYNDERE, får man også dette billede af en af Danmarks største skuespillerinder.

Malene Schwartz kom til verden i 1936, på Fuglebakken på Frederiksberg. Hun medvirkede i sin første teateropsætning, ved en skolekomedie som 13-14 årig, hvor hun fik tiltusket sig en af de store roller. Der blev hun klar over at det var noget hun skulle beskæftige sig med senere i livet. Allerede som 16 årig havde hun en rolle i kortfilmen HVORFOR STJÆLER BARNET. Hendes lille debut på det hvide lærred. Så gik det slag i slag og Malene Schwartz blev uddannet skuespillerinde.
I 1958 mødte hun sin første mand, Christian Lillelund. Det var kærlighed ved første blik og inden længe blev de gift. De blev hurtigt en del af det danske jetset og hendes karriere slog rigtig an både på film og teater.
Malene Schwartz skriver i bogen om danske film fra den tid:
” Danske film blev dengang formelig sprøjtet ud fra studierne, og som regel var publikum ellevilde, mens anmelderne var sure. Handlingen var ofte til at overskue. Mange af de film, jeg medvirkede i, handlede således om en ulykkelig pige, der efter megen modgang finder lykken hos forvalteren på godset, eller den fattige pige, der i virkeligheden viser sig at være en forbyttet prinsesse. Filmene var mildest talt af vekslende kvalitet, og som skuespiller fejrede man sjældent kunstneriske triumfer, men vi elskede ikke desto mindre at være med i dem, for vi havde det afsindigt skægt sammen under optagelserne. ”

Malene Schwartz kunne ikke få børn og derfor besluttede hun og Christian at de skulle adoptere en lille ny, og en efterårsdag i 1972 fik de besked om at nu var det deres tur. De fik deres dejlige datter Christina. Det blev en stor omvæltning i tilværelsen for som travl skuespillerinde. Den lille baby fyldte næsten alt hendes tid ud og dette blev en af hendes største prøvelser, og i 1979 blev hun skilt fra hendes mand.
Nogle år efter blev Malene Schwartz gift med Paul Hammerich. Det blev hendes livs kærlighed. Det endte desværre på den sørgeligste måde, da Pauls dårlige hjerte måtte sige stop. Tæppet blev revet væk under hende da 10 års lykke blev taget fra hende. I årene efter forsøgte Malene at komme til hægterne igen og fortsatte med at spille teater og film. Og der var nok at se til som teater chef ved forskellige spillesteder, og Hun kom med tiden til hægterne igen.

Malene Schwartz har spillet mange roller, men en står nok klarest i folks hukommelse. Hendes rolle som Maude i Lise Nørgaards MATADOR.
Denne småneurotiske borgerfrue gik lige ind i folks hjerter. Det var en mastodont af en rolle som kom ind i folks stuer gennem mange år og som stadigvæk gør det i form af den fremragende DVD udgivelse.

Malene Schwartz slutter hendes erindrings bog af med ordene: ” jeg synes i dag, at jeg er blevet brugt, og at jeg er blevet brugt godt. ”

LIVET ER IKKE FOR BEGYNDERE er et spændende indblik i en stærk kvindes liv og tilværelse. Både som skuespiller ved film og teater. Men ikke mindst som menneske op igennem en forandringens tid. Flot og personligt fortalt på en følsom og humoristisk facon der gør de 283 sider så let læselige.
Bogen er krydret med billeder. Både private og fra hendes mange forestillinger.
LIVET ER IKKE FOR BEGYNDERE kan varmt anbefales for folk der har lyst til en velfortalt biografi, der giver velkendte billeder fra tiden og hvor det er nemt at drage paralleller til egne livsoplevelser.

Bogen er venligst stillet til rådighed af Lindhart og Ringhof.

Titel: Livet er ikke for begyndere
Original Titel: Livet er ikke for begyndere
Premieredato: 6. december 2004
Genre: Andet


banner
Overskrift Højre Block
Frækkere End Pol...
Gemini Man
High Life
The Dead Don't Die
Sonic the Hedgehog
A hidden life
Playmobil The Movie
Mugge Og Vejfesten
Toy Story 4
Fisherman's FriendsKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...