Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline
Cinema Made In I...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

The Hunger Games...
The Hunger Games: The Ballad Of Songbirds & Snakes billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Markedets lov

5. maj 2016 af Line Gren

5 stjerner Skriv en kommentar

Markedets lov billede

Et nærværende, varmt og dybt bevægende mesterligt stykke fransk socialrealisme om menneskene på bunden af samfundet

Filmen begynder in-medias-res med en direkte og rå tone. Vi møder hovedpersonen Thierry (Vincent Lindon) på et fransk jobcenter, Pôle Emploi. Han diskuterer med rådgiveren om, hvor intetsigende og spild af tid det har været for ham at tage et seksugers lastbilkørekort. Thierry er 51 år og har ufrivilligt været arbejdsløs i 20 måneder. Han var tidligere fabriksmedarbejder, men fabrikken lukkede. Han er gift og har en handicappet søn. En gang om ugen går han og konen til dans.

Trods de ydmygelser som hagler ned over Vincent dagligt, bevarer han sin værdighed og medmenneskelighed. Vi følger ham i det altopædende arbejdsløshedssystem. Et team af rådgivere på jobcentret skulle rådgive ham om at gå til jobinterviews, men i stedet nedgør de ham ved at bl.a. omtale ham i tredjeperson, selvom han er tilstede. De vurderer ikke hans kropssprog, attitude og talemåde fagligt efter at de har filmet ham, og han er fuldstændig forsvarsløs.

Vincent er tvunget til at tage en del møder med banken. På overfladen fremstår banken professionel og bankrådgiveren udviser forståelse for hans svære økonomiske situationer. Bankens ’grimme ansigt’ og intentioner skjules ikke længe, da bankrådgiveren ligesom en grib straks begynder at komme med forslag og forsøger at sælge bl.a. et større lån.

Med Markedets lov viser den franske instruktør, Stéphane Brizé igen (jf. Mademoiselle Chambon, Quelques heures de printemps), at han mestrer at styre uden om klichéerne og karikaturerne, når han skildrer de menneskelige relationer med største autenticitet og følelsesmæssig intensitet.

I Markedets Lov benytter Brizé lange, uredigerede sekvenser og forskellige kameraindstillinger til at ’bore’ ind i et menneskets psyke. Der er få locations og fortællingens struktur er minimalistisk. Han dvæler længe med kameraet ved hovedpersonens små hverdagssituationer, hvor kropssproget taler, som f.eks. Thierrys jobsamtale over skype. Han har nervøse antrækninger, retter på skrivebordstingene, papirblokken med spørgsmål og skype-mikrofonen.

Det usagte og stilheden er med til at fremhæve personernes tanker, tvivl og ikke mindst ydmygelsen, deres sårbarhed og udstillelsen af deres svære livssituationer og økonomiske fattige kår.

Med Markedets Lov har Brizé skabt et intelligent, universelt stykke socialrealistisk værk om menneskene på bunden af samfundet, ikke kun det franske, men et hvilket som helst.

Titel: Markedets lov
Original Titel: La loi du marché
Premieredato: 5. maj 2016
Instruktør: Stéphane Brizé
Skuespillere: Vincent Lindon, Yves Ory, Karine de Mirbeck, Matthieu Schaller
Spilletid: 93 min.
Selskab: Nord-Ouest Films, Arte France Cinema 2015
Genre: Andet


banner
Overskrift Højre Block
FØR STORMEN
All of us strangers
Drengen & Hejren
Argylle
Lærerværelset (B...
Golda (Blockbuster)
Pot-au-feu: Veje...
Fargo season 5 (...
Stockholm Bloodbath
THE ZONE OF INTE...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...