Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Casper
Idiot Prayer – N...
Sophia Loren Ven...
Disney+ Streamin...
70Mm-Film Samler...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Honest Thief
Honest Thief billede

Trolls På Verden...


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Matador Guld

22. november 2006 af Mads Bluhm

4 stjerner Skriv en kommentar

Matador Guld billede

Ekstra materiale fra danskernes yndlingsserie, Matador. Disken byder på gedigen kvalitet uden at imponere.

Da Matador udkom på DVD i 1998, var glæden i første omgang stor. For første gang fik vi Danmarks bedste tv-serie med ny forbedret lyd og billede, og hvis man lagde lidt ekstra skillinger på bordet, fik man sågar en lækker filtboks til opbevaring af de nærmest hellige skiver. Men ak, glæden fik en lidt bitter eftersmag, for hvor var alt det fantastiske ekstramateriale, som der givetvis måtte være lavet om danskerne yndlings tv-serie? Det begrænsede sig til et par forkølede indslag fra nyhederne samt tekstuddrag fra Lise Nørgaards bog om Matador, hvilket ikke kan siges at udnytte mediet optimalt eller på nogen måde være fyldestgørende. Nu 8 år og over en million solgte eksemplarer efter forsøger man at råde bod på dette ved at udsende en 13. disk under titlen Matador Guld.

På disken befinder sig 5 forskellige programmer, som tilsammen byder på omkring 4 timers ekstramateriale om seriens tilblivelse og de involveredes oplevelser hermed. Det skulle jo være mere end rigeligt men er det desværre ikke helt. For selvom det meste af diskens indhold er både underholdende og informativt, så er der stadigt store mangler, før man kan sige at have en fyldestgørende indsigt i fænomenet Matador.

Disken indeholder følgende programmer:
• Da provinsen mistede sin uskyld - interview med Lise Nørgaard (2006) – 60 min.
• Matador minder - interviews med skuespillerne (2006) - 30 min.
• Musikken fra Matador – Bent Fabricius Bjerre fortæller om musikken fra Matador (2006) – 20 min.
• Mer' Matador - Jarl Friis Mikkelsens festlige tv-program (1998) – 90 min.
• Fra Lauras køkkenskuffe - kuriøse klip og spøjse brokker fra DVD-lanceringen (2001-2005) - 30 min.

Første program på disken, ”Da Provinsen mistede sin uskyld” fra 2006, byder på et splinternyt interview med kvinden bag Matador, Lise Nørgaard. Interviewet er krydret med klip fra serien, som understøtter Nørgaards udsagn. Hun bringer masser af spændende anekdoter fra seriens tilblivelse og udvikling, hvordan serien adskiller sig fra Huset på Christianshavn, og hvordan arbejdsdelingen var mellem hende og Erik Balling. Vi får også hendes – endelige? - bud på, hvad der ville være hændt vores alle sammens yndlings korsbækkere efter seriens afslutning. Programmet bliver med sine 60 minutter dog en smule for langt, men er bestemt informativt og underholdende.

”Matador minder” er helliget seriens medvirkende anno 2006. De fortæller levende om deres tid i serien, om deres figurers udvikling og hvilke konsekvenser på godt og ondt, deres medvirken havde for deres videre karriere. Programmet er delt op i små kapitler med hver deres emne, og det er virkeligt interessant, om end man allerede her begynder at lægge mærke til, at mange af historierne går igen i de forskellige programmer på Matador Guld.

”Musikken fra Matador” er et lille lidt sært og overfladisk program med en varighed på lidt over et kvarter. På den ene side fortæller Matadors komponist Bent Fabricius Bjerre indgående om sit arbejde med seriens udødelige musik, det er interessant at få at vide, at komponisten den dag i dag stadig ikke er tilfreds med melodiens afslutning, men at han har vænnet sig til den... På den anden side har man taget hitmageren Remee ind, som på eget initiativ har sat sig for at re-mixe Matador-temaet til en, som han selv siger, lidt alfeagtig sang! Det har hverken vi eller temaet behov for, og det er svært at se Remees berettigelse på denne disk, da han ikke bidrager med nogen større forståelse for arbejdet med temaet. Desuden får vi heller aldrig at vide, om re-mixet overhovedet blev til noget. Et særligt vellykket program er det altså ikke.

Ædelstenen på Matador Guld er uden tvivl Danmarks Radios fejring af serien fra 1998, ”Mer’ Matador”. For selv om Jarl Friis Mikkelsen aldrig får helt styr på sveden på sin overlæbe, så er der her masser af muntre tilbageblik, vittige anekdoter og spændende indblik i, hvordan det ville være gået vores yndlings korsbækkere, dels hvis det havde været deres respektive skuespillere, som havde skullet bestemme deres videre skæbne, og dels hvis Lise Nørgaard skulle have videreført serien eventuelt i bogform. Det sjove er, at Lise Nørgaard faktisk har ændret en del på, hvordan det skulle gå Matadors figurer i forhold til, hvad hun sagde i programmet ”Da provinsen mistede sin uskyld”. Så selv om Matador stoppede i 1982, så fortsætter serien altså med at udvikle sig helt frem til i dag. Det er også i dette program, at lang de fleste af seriens involverede parter kommer på banen. Selv Erik Balling fortæller in absentia levende men dog alt, alt for kort om sit arbejde på serien og om udvælgelsen af skuespillerne.

”Lauras køkkenskuffe” er overskriften på en række små, vidt forskellige programmer, som alle er optaget i perioden 2001- 2005. Det er tydelig, at producenterne gerne har villet have disse indslag med men ikke rigtigt har kunnet få dem til at passe ind andre steder end altså i Lauras køkkenskuffe, som jo ganske givet må indeholde et og andet. Programmerne spænder fra nyhedsindslag omkring DVD-lanceringen over et indslag om en Matador Marathon til en tilsyneladende endeløs række af reklameindslag omkring udgivelsen af Matador på DVD. Det er måske ikke de vigtigste programmer, og når man samtidigt forholder sig til, at disken helt mangler et program om seriens instruktør Erik Balling, forekommer "Lauras køkkenskuffe" som en lidt overflødig indskydelse på en god men langt fra perfekt disk.

Alt i alt må man sige, at Matador Guld byder på et væld af interessant ekstramateriale, som ingen Matadorfan kan leve foruden. Det havde dog været ønskværdigt, hvis producenterne havde bestræbt sig mere på at luge ud i gentagelserne i programmerne, for dem er der altså for mange af. Der er også utilgiveligt lidt materiale om og med seriens instruktør og mastermind Erik Balling. Der må simpelthen findes mere materiale med ham, end det vi bliver præsenteret for her. På trods af, at mange af Matadors medvirkende deltager på den ene eller den anden måde på denne disk, så sætter den også en tyk og vemodig streg under alle dem, som ikke medvirker. Hvor er Ove Sprogø, Arthur Jensen, Jørgen Buckhøj, Susse Vold, Buster Larsen og Henning Bahs? For blot at nævne en række af de involverede, som desværre ikke er at finde i nogle af diskens programmer. Med den popularitet Matador allerede ved sin begyndelse var genstand for må der da ligge noget arkivmateriale med disse folk, som man med fordel kunne have brugt på Matador Guld.

Man kunne også godt have ønsket sig et program om seriens scenografi, der f.eks. kunne svare på, hvordan man skaffede seriens biler, og hvilke kilder man brugte til at finde ud af, hvad for noget tøj folk gik rundt i dengang. Dette arbejde bliver kun strejfet hist og her, men det er et interessant emne, som bestemt fortjener mere opmærksomhed.

Men måske er der gået Star Wars i den, og man øjner en jubilæums-udgivelse og en Blu-Ray udgivelse og så videre. Så er man jo nødt til at rationere materialet. Nå ja, det kan man vel ikke fortænke selskabet i, og vi skal da også nok købe de kommende udgivelser, hvis bare man strammer sig lidt mere an næste gang, for Matador er kommet for at blive og gud ske tak og lov for det!

Filmen er venligst stillet til rådighed af Sandrew Metronome.

Titel: Matador Guld
Original Titel: Matador Guld
Premieredato: 14. november 2006
Instruktør: Diverse
Skuespillere: Malene Schwartz, Kirsten Olesen, Holger Juul Hansen, Per Pallesen, Ghita Nørby
Spilletid: 227 min.
Selskab: Sandrew Metronome, 2006
Genre: Andet
Uforglemmelige Skjern
Uforglemmelige Skjern
Manden bag melodien
Manden bag melodien
Kvinden bag serien
Kvinden bag serien


banner
Overskrift Højre Block
Saint Maud
Greta
Herself
Body Swap
Idiot Prayer - N...
Roadkill
The Painted Bird
Retfærdighedens ...
Psycho - 60th An...
FreakyKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...