Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Civil War
Civil War billede

For Evigt
Hammarskjöld


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Artikel

Min Bedste Fjende - Premiere 3. juni 2010

23. april 2010 af Jesper Rosenberg Antonsen Skriv en kommentar

Min Bedste Fjende - Premiere 3. juni 2010 billede

Ny dag i skole – Ny dag i helvede

"Aaaaaaargh! Jeg vil ydmyge de idioter og banke dem… og GIVE IGEN. Få dem ned med nakken. Overtage magten. Blive kongen i klassen. Blive den som pigerne kan lide. Den som får førstevælger i fodbold. Og som får lov til at være i FUCKING FRED."

Alf har fået nok. Han er træt af at blive ydmyget, truet og smadret hver dag i skolen. Da han støder på manga-helten Niccolo, bliver han tændt på modstand. To er stærkere end én. Angreb er det bedste forsvar. Alf allierer sig med klassens absolutte underdog - den insektsamlende Toke. De hører ikke til på bunden! Sammen ændrer de spillets regler, bygger en hær op og går efter klassens konge. Men da tronen er indenfor rækkevidde, bliver det pludselig svært at skelne mellem venner og fjender…

OM FILMEN

Skal man altid vende den anden kind til? Hvad er der galt med gengældelsen, hævnen, at stå op for sit eget værd? Må børn godt være onde?

En 15-årig pige stak i januar måned sin plageånd i ryggen med en kniv på en århusiansk skole. Pigen var gennem længere tid blevet chikaneret af en dreng fra sin klasse og havde fået nok. Med denne historie fra virkelighedens skolegård er handlingen i Min bedste fjende mere end en fiktiv fortælling med realistiske momenter.

Min bedste fjende er en film, der tør at gå nye veje og som placerer en effektiv knytnæve i solar plexus hos publikum. Filmen bryder med alle stereotyper fra fortidens ”mobbe-film” som generationer af danskere er opflasket med og skildrer på gribende vis en barsk magtkamp mellem børn.

Det er en film om uskyldstab for et dansk tween/teen-publikum. Det er lige på og hårdt og det er en film der rusker, ryster og berører. Men det er også en fortælling om dannelsen af identitet - om følsomhed og frygtløshed, om valget mellem at være passiv eller proaktiv. Skolen er en slagmark hvor helte og fjender skabes og destrueres i et evigt kredsløb.

Magt er et universelt vilkår og børn indgår dagligt i et eller flere magthierarkier i skolen, i SFOen, eller i familien. Magt er ikke kun valgkamp og ejendomsvurdering men også et ondsindet rygte eller et koldt blik i skolegården.

Min bedste fjende er konsekvent udført med et larmende fravær af voksen indblanding. Her er ingen kære mor eller velmenende skolelærere. Som tilskuer er vi skræmmende tæt på den magtkamp, der uundgåeligt må ende med en vinder og en taber.

Min bedste fjende er baseret på Thorstein Thomsens bog Nørdernes forvandling udgivet af Attika i 2007. Bogen genudgives af Rosinante d. 27. maj 2010.

INSTRUKTØRENS NOTE

Hvis man bliver ydmyget og trådt på, skal man så bøje nakken? Skal man lade passere? Skal man nøjes med at ligge og bande sine fjender langt væk under puden derhjemme?

Nej!

Man skal ikke lade sig kue. Man skal tale til verden og tale sammen. Man skal organisere sig. Man kan godt gøre en forskel, lige meget hvor ubetydelig og lille man føler sig og lige meget hvor højt fjenden brøler.
Og uden brug af magi eller superkræfter.

Og jeg spørger: hvorfor skal vores børn se danske film med amerikanske stereotyper om helte og heltinder, når det i virkeligheden er andre helte vi beundrer? Verden er ikke sort/hvid, de gode på den ene side, de onde på den anden. Vi har alle ondskaben i os, ligesom vi har kærligheden i os. De film jeg husker fra min ungdom er film som Fluernes herre og Christiane F. De rystede mig, tog mig seriøst, så mig i øjnene, og bad mig tænke over, hvad jeg havde set.

Jeg føler en stor ømhed for Alf og Toke. Det er tragisk, at det venskab de kunne have haft må lade livet for, at Toke kan være konge. Deres valg gør dem til fjender. Alf siger fra over for det uretfærdige, det undertrykkende. Han kan ikke lade sit selvværd gå til grunde og må tro på, at hvis han vælger kærligheden og venskabet, så smitter det af på verden.
Toke går den modsatte vej.

Oliver Ussing
april 2010

FESTIVAL DELTAGELSE

Official Selection BUFF – The International Children and Young People’s Film Festival, Marts 2010.

CPH PIX April 2010.

Competition - Kristiansand International Children’s Film Festival, May 2010.

PREMIERE

Min Bedste Fjende får premiere i følgende biografer:
Palads, CinemaxX Kbh., Årh. og Odense, Kinopalæet, Bio City Årh., Odense, Aalborg, Esbjerg, Randers, Herning, Tåstrup og Hillerød. Silkeborg Bio, Kolding Bio Center, Panorama Fredericia, Fotorama Viborg, Roskilde Kino, Cinemacenter Helsingør, Scala Nykøbing F., Hjørring Biocenter, Panorama Slagelse,
Lido Vejle, Scala Holstebro, Næstved Bio og Scala Svendborgbanner
Overskrift Højre Block
Birthday Girl
Perfect days
Ripple
KALAK
FØR STORMEN
All of us strangers
Drengen & Hejren
Argylle
Lærerværelset (B...
Golda (Blockbuster)KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...