Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Robertprisen 2021
Omfattende Udvid...
Bag Skyerne – Nå...
Robert-Nominerin...
Casper

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Far Til Fire & V...
Far Til Fire & Vikingerne billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Minder fra i går

27. juli 2017 af Malene Straarup

4 stjerner Skriv en kommentar

Minder fra i går billede

Takahatas Minder fra i går er endnu en fortryllende film fra Studio Ghibli, helt uden at rumme fantastiske væsener.

Taeko på 27 år tager ferie fra hendes trivielle kontorjob, og drager ud på landet til nogle fjerne slægtninge, hvor hun skal hjælpe med arbejdet i marken. Her tænker hun tilbage på hendes oplevelser som 10-årig, og som en del af en femteklasse, og de begivenheder der formede hende. Men det går så småt op for Taeko at hun må løsrive sig fra sit 10-årige jeg, for at kunne acceptere at hun er blevet en voksen kvinde.

Præmisset for filmen lyder i sig selv måske ikke synderlig sindsoprivende, men man skal ikke lade sig narre af den umiddelbare simple historie for det er en film med en rørende fortælling der er vanvittig godt sat op, på trods af de mange flashbacks.

På trods af at filmen er anime emmer den af realisme. Midt i filmen forekommer der for eksempel en fremragende montage af Taekos arbejde på blomstermarken og hvordan man forvandler blomsterne til rouge og farve til tøj. De mange flashbacks fra da Taeko gik i femte klasse, virker desuden som en fin parallel til hendes nuværende situation. Det er forfriskende at se, at i de utallige flashbacks som en 10-årig pige gemmer der sig ikke en traumatisk barndom som hun stadig kæmper med at bearbejde – som man har set utallige gange.
Filmen kunne faktisk sagtens have været lavet i live action i stedet for animation, da den ikke rummer nogle overnaturlige elementer, men tegnestilen er så speciel – både romantisk og barnlig til tider – at den skaber den helt rigtige stemning til filmen.

Isao Takahata har også instrueret Grave of the Fireflies (1988) og Prinsesse Kaguya (2013). Minder fra i går fik tilbage i 1991 ikke en amerikansk premiere, da den berører emnet menstruation. Grave of the Fireflies fik som denne heller ikke amerikansk premiere, hvilket man måske til dels kan forstå er for stærke sager for Disneys image, da de udgiver Ghibli filmene derovre. Men at emnet menstruation skulle have en så voksen klang at det ikke sømmer sig for en animeret film, kan jeg ikke helt følge. Filmens hovedperson er trods alt en 27-årig kvinde og er hovedsagligt til et voksent publikum. Nu har et andet selskab så endelig valgt udgivet den i USA (med kendte stemmer som Daisy Ridley og Dev Patel), så det amerikanske publikum også kan nyde denne herlige film.

Prinsesse Kaguya har en markant anden stil end denne, men Minder fra i går er bestemt en bedre film. Det ville måske være mere fair at sammenligne den med Grave of the Fireflies da denne også er realisme til en mere voksent publikum, men Grave er simpelthen bare et mesterværk i sin helt egen klasse. Desuden er Minder fra i går modsat en utrolig opløftende film. Den indeholder heller ikke det samme form for drama eller i nogle tilfælde melodrama som Ghibli produktionerne godt kan benytte sig af. Den er meget hverdagspræget og ligger langt væk fra Grave of the Fireflies traumatiserende krigsdrama.
På trods af at hovedkarakteren Taeko er 27 år gammel er det egentlig også en coming-of-age film, hvor hun skal løsrive sig fra sit 10-årige jeg og overgive sig til voksenlivet og alle de beslutninger der følger med.

Dette er en af Studio Ghiblis mindre kendte film. Måske fordi den er til et voksent publikum og uden fantasifulde væsener, men den fortjener bestemt at være en del af deres kendte og elskede samt omfavnsrige katalog. Filmen vil blive vist med japansk tale og danske undertekster.

Titel: Minder fra i går
Original Titel: Omohide poro poro
Premieredato: 27. juli 2017
Instruktør: Isao Takahata
Skuespillere: Miki Imai, Toshirô Yanagiba, Youko Honna
Spilletid: 118 min.
Selskab: Studio Ghibli, 1991
Genre: Drama , Humor , Tegne- og animationsfilm
Link: http://onlyyesterdayfilm.combanner
Overskrift Højre Block
Locked Down (HBO...
Star Trek: Picar...
C. B. Strike: Le...
The Dig
Clouds
The Godfather Co...
The New Mutants
Lykkebugten
The Defeated
After We CollidedKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...