Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

For Evigt
For Evigt billede

Hammarskjöld
Civil War


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Artikel

Musikken fra Ørnen – komponeret af Jacob Groth feat. Misen

15. november 2005 af René Hyldig

5 stjerner Skriv en kommentar

Musikken fra Ørnen – komponeret af Jacob Groth feat. Misen billede

Masser af stemninger og atmosfære.

Baggrund
Jacob Groth har leveret den musikalske lydside til adskillige spillefilm, helt tilbage til Charly og Steffen (1979), over bl.a. Otto Er Et Næsehorn (1982), Drengene fra Sct. Petri (1991), Skagerrak (2003), den svenske ungdomsfilm Hip Hip Hora (da. Ketchupeffekten) (2004) og til Unge Andersen (2005).

Groth har også produceret Søren Kragh-Jacobsens albums Hinkeruder På En Motorvej (Kender Du det / Mona) (1976), Tur-retur (1977), og Kragh-Jacobsens ”come-back” fra 2001 Isalena. Groth var også primus motor bag Jacob Groth Band, der i i 1982 udgav Sirenerne i Natten, med Lise Dandanell på vokal.

I dag må han vel nærmest betegnes som DR’s huskomponist. Det var ham der skabte underlægningsmusikken til børne-tv-serien Guldregn (1986), inklusive det smukke titelnummer, og der er også ham der står bag musikken til de populære tv-serier Taxa, Rejseholdet, og Krøniken. Med soundtracket til Ørnen træder han for alvor i karakter i den danske folkebevidsthed, og titelnummeret Forgiveness der også på smukkeste vis har ledsaget en DR-reklame for stationen, skabte en fantastisk efterspørgsel efter musikken, endnu før pladen udkom. Vokalen på nummeret bæres af Misen, der tidligere har udgivet albummet Walk Up Wind (1999) og Missing (1988) begge i samarbejde med Jacob Groth. Groth og Misen er i dag gift.

Omtale
Et soundtracks fornemste ærinde er at være stemningsskabende, og den opgave løser Jacob Groth perfekt.

Albummet åbner med indledningsnummeret Islands, der bygger op til hittet Forgiveness. Der er fire andre vokale numre på albummet, alle med Misens tekst og vokal. Hertil kommer seks instrumentale numre, men Jacob Groth har angiveligt komponeret næste firs numre til serrien, så der har været nok at plukke fra.

Som en anekdote kan nævnes, at vokalen til Forgiveness blev inspillet i huj og hast i ét take hjemme hos Misen, hvor et børneværelse draperet med et quiltet tæppe sat op med tegnestifter og gaffatape måtte agere studie. Mens Jacob Groth lavede mad nedenunder, indsang Misen nummeret til en demo, og vokalen blev aldrig siden ændret…

Musikken er storladen og spækket med atmosfære. Der bliver virkelig malet med den store pensel her.
Numrene er meget billedskabende, og med den krystalklare rumlige og lækre produktion, og den smukke vokal, leder musikken naturligt følelserne i retning af noget rent og køligt, noget nordisk. Samtidig besidder mange af numrene noget lyrisk, understreget af Misens krystalklare melankolske vokal, der på sangene understøttes af hendes atmosfæreladede og romantiske tekster der tager afsæt i ”Ørnen” Hallgrimms
Skæbne.

Selvom det er let at associere til Howard Shore’s score til Lord of the Rings, rummer albummet også en god portion new-age-lyd, især den i firserne så populære schweiziske new-age komponist Andreas Wollenweider springer i hu, ligesom Misens vokal ikke er fjernt fra Enyas.

Selv udtaler Jacob Groth at han har ladet sig inspirere af billederne der blev skudt til tv-serien på Island, og især af naturoptagelserne fotograferet fra helikopteren, udtrykt med den kraftfulde og rytmiske musik og de store arrangementer.

Vurdering
Musikken til Ørnen rækker ud over tv-serien og kan sagtens stå alene. Så hvad enten man entusiastisk følger Ørnen hver søndag på skærmen eller ej, er Musikken til Ørnen et dejligt album at lytte til, fyldt med stemninger og atmosfære.

Titel: Musikken fra Ørnen – komponeret af Jacob Groth feat. Misen
Original Titel: Musikken fra Ørnen – komponeret af Jacob Groth feat. Misen
Premieredato: 1. oktober 2005
Genre: Andet
Link: http://www.jacobgroth.dk/


banner
Overskrift Højre Block
Civil War
Lupin III: Cagli...
HAMMARSKJÖLD
Birthday Girl
Perfect days
Ripple
KALAK
FØR STORMEN
All of us strangers
Drengen & Hejren



KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...