Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Cinema Made In I...
Tyske Filmdage 2022
Oscar 2022
Cph:Dox 2022
Robertprisen 2022

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Neverwas

5. april 2009 af Malene Vinther

5 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Neverwas billede

Et eventyrligt drama, der er helt igennem velovervejet, fantastisk spændende og som med garanti vil sætte følelserne i gang hos enhver.

Neverwas er en film om Zach Riley (Aaron Eckhart), en velset Yale psykolog, der vender tilbage til sin barndomsby for at arbejde på, en psykiatrisk klinik, Millwood, hvor hans far modtog behandling, før sindslidelserne tog over og han tog sit eget liv. Zachs far, T. L Pierson (Nick Nolte), var en anerkendt børnebogsforfatter, som skrev bogen Neverwas. Zachs første patient, skizofrene Gabriel Finch (Ian McKellen), er en mand af få ord, han har aldrig talt til nogen, før Zach dukker op. Gabriel lider af vrangforestillinger og tror fuldt og fast, at Neverwas eksisterer, og at han selv er konge der. Profetien, som T. L. Pierson har skrevet, siger, at Zach vil komme og rede kongeriget fra det ondes hersker Ghastly og de afskyelige Dominatorer. Zach har aldrig selv læst bogen, men bliver overtalt af en gammel barndomsven (Brittany Murphy), som insisterer på, at han læser klassikeren. Det viser sig at være en øjenåbner for Zach, som giver sig til at undersøge farens omstændigheder på Millwood og bogens tilblivelse. Han finder gamle dokumenter og ting, indsamlet omkring Millwood, der indikerer Neverwas’ eksistens.

Virkelighed og fantasi går hånd i hånd hele vejen igennem filmen, når vi får skildret Zachs forhold til sine forældre, sit arbejde og sine patienter. Hele vejen igennem filmen undrer man sig over, hvordan i alverden, instruktør og manuskriptforfatter, Joshua Michael Stern vil afslutte denne film, hvordan han vil forene den virkelige verden med den eventyrlige. Vi har lige fra starten fået plottets vigtigste pointe foræret, men tro ikke af den grund, at filmen handling er forudsigelig og gennemskuelig, det er den langt fra. Man kan næsten ikke forestille sig, at filmen kan have en god slutning, det må ende med et definitiv, enten skal vi til sidst placeres i den virkelige verden, hvor drømme og forestillinger ikke kan eller må eksistere, eller også må filmen naturligvis kamme over i en helt igennem urealistisk verden og blive til en ”rigtig” fantasy film, hvor vores hovedperson finder ud af, at Neverwas rent faktisk eksisterer, men filmen gør ingen af delene. Filmen er helt igennem velovervejet og slutning er uforudsigelig, realistisk og eventyrlig på én gang. Det er en meget rørende fortælling om et eventyr pakket ind i en dybt alvorlig personlig - og familiær krise, med sindssygdom og dødsfald. Den handler om, hvordan forståelsen af visse ting fra barndommen kan ødelægge fornuften i at se tingene i et større perspektiv, Zach holder fast i de konklusioner han vedtog, omkring sin fars død, da han var barn, uden at se tingene med en voksen mands øjne, og på den måde uden fornuft. Når man er barn og følelsesmæssigt indvolveret er det svært at se tingene som de egentlig er. Ikke alene sidder man klistret til skærmen gennem hele filmen, men skuespillerne sørger for en sådan indlevelse, at man, med al respekt, skal været et meget koldt menneske for ikke at føle noget når vi når til slutningen. Specielt McKellens præstation er, som altid, formidabel og han er perfekt castet som den sindssyge Gabriel. Derudover er filmen flot lavet, med god musik til at understrege spændingen. Dog, efter min smag, med lidt for meget ”guddommeligt lys” rent bogstaveligt talt. Jeg kan varmt anbefale denne film.

Der er intet ekstramateriale med til DVD'en. Filmen står sådan set meget flo alene uden at vi skal have magien ødelagt af "behind the scenes" men en lille kapitel menu kan man vel altid bruge.

Filmen er venligst stillet til rådighed af Nordisk Film.

Titel: Neverwas
Original Titel: Neverwas
Premieredato: 3. marts 2009
Instruktør: Joshua Michael Stern
Skuespillere: Aaron Eckhart, Ian McKellen, Brittany Murphy, Nick Nolte, Jessica Lange, William Hurt
Spilletid: 98 min.
Selskab: Kingsgate Films, 2005.
Genre: Drama


banner
Overskrift Højre Block
Man vs. Bee (Net...
Elvis
Costa Brava, Lib...
The Black Phone
Playground
Obi-Wan Kenobi (...
Lightyear
Verdens Værste M...
The Hole in the ...
MenKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...