Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Dansk Spillefilm...
Robertprisen 2021
Omfattende Udvid...
Bag Skyerne – Nå...
Robert-Nominerin...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Sommerdahl
Sommerdahl billede

Livskloge Lisbet
Picture Of Lies


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Øst for Paradis (DVD)

21. juni 2005 af Søren Falgaard

5 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Øst for Paradis (DVD) billede

Elia Kazans storfilm efter John Steinbecks berømte bog. James Dean spiller Cal, den ene af to brødre i en historie, der er en opdatering af den bibelske fortælling om Kain og Abel

Cal (James Dean) er en vild særling, der ikke vil indordne sig under den bibelske fader Adams naivt gode verdenssyn. Hans bror Aron er modsætningen til Cal. Aron gør alt det rigtige, han hænger i i skolen og følger faderens principper. Aron har en kæreste ved navn Abra. Abra er en dejlig sød pige, der naturligvis er glad for den stabile Aron. Langsomt begynder hun dog at udvikle følelser for den rebelske bror Cal, som de fleste piger er fascineret af. Derfor udvikler der sig et trekantsdrama, der kredser om nogle fundamentale emner som tro og tvang samt individuel frihed.

Filmen virker ret tidsbundet, men som altid formår instruktør Elia Kazan at opbygge et psykologisk meget troværdigt univers, hvor vi føler med personerne. Dean spiller med sit lumske smil og sin fandenivoldske drengerøvsprægede facon.
I det dramatiske spil overfor både faderen og broren opbygges en fortælling, der formår at få en til at tænke over, hvad et liv er, og hvordan det skal leves.

For da første verdenskrig bryder ud, tjener Cal kassen på at sælge bønner. Penge han vil forære til sin far, der er gået bankerot på handel med salat. Filmen udvikler sig hen i mod det tragiske og lader den rebelske Cal stå tilbage som den eneste, der træder i karakter og skaber sit eget liv.

Filmen er godt lavet og er den først indspillede film med legenden James Dean, der døde i en trafikulykke i 1955. Dean kom for mange til at stå som ikon på en ungdomsgeneration, der ville leve stærkt og som derfor måtte dø ung. Med en film som ”Rebel without a cause” viste han sig endnu engang som den unge vilde, der på linje med Marlon Brando og hans rolle i ”The Wild one” (1953) blev foregangsmænd for den kompromisløse frihedssøgning. For som Brando selv siger det, spurgt om hvad han gør opgør med ”What you got?”, det var fuld fart fremad uden at se sig tilbage.

Den af græsk fødte forældre instruktør Elia Kazan skabte med ”Øst for Paradis” en vægtig film, der diskuterer, hvad kamp for personlig frihed er. En klassiker fra midten af 50’erne, som den dag i dag er såvel en filmhistorisk som en dramaturgisk interessant film. Filmen gøres yderligere interessant igennem dens mange interessante bifigurer og temaer, der også dykker ned i antisemitisme og krigsproblematikkerne. Der er således utallige smukke scener, hvor man mærker stemninger fra marken, fra markedet og fra jernbanens sus. Dean viser sig hele vejen igennem kompromisløs og de stærke følsomme scener med Julie Harris leverer romantik i verdensklasse.

Filmen indeholder en del ekstramateriale. Det drejer sig om den obligatoriske klassiske trailer for filmen, samt et ganske interessant kommentatorspor, indtalt af filmhistorikeren Richard Schickel, der såvel analyserer som fortæller interessante anekdoter om filmen og dens skuespillere.

Filmen er venligst stillet til rådighed af
Sandrew
Metronome
.

Titel: Øst for Paradis
Original Titel: East of Eden
Premieredato: 21. juni 2005
Instruktør: Elia Kazan
Skuespillere: James Dean, Julie Harris, Raymond Masey, Burl Ives, Richard Davalos, Jo Van Fleet, Albert Dekker, Lois Smith, Harold Gordon, Nick Dennis
Spilletid: 115 min.
Selskab: VF Film, Det Danske Filminstitut, 1955
Genre: Drama
Link: http://www.imdb.com


banner
Overskrift Højre Block
Thyland
Jægerne - Sæson ...
The Letter Room
Pray, Obey, Kill...
Resten af livet ...
The Twilight Zon...
Wonder Woman 198...
Q: Into the Stor...
News of the Worl...
Collective (HBO ...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...