Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Ny Film Om Afdel...
Marvel-Amok: 22 ...
Cinema Made In I...
Interview Med Da...
Oscar 2019

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Yesterday
Yesterday billede

Vilde Rolf Smadr...
Glass
The Sisters Brot...
Skammerens Datte...


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

On the Inside of a Military Dictatorship

24. marts 2019 af Sofie Svane

4 stjerner Skriv en kommentar

On the Inside of a Military Dictatorship billede

Efter 50 års militærdiktatur forsøger Burma at overgå gradvis til demokrati.

Myanmar har i årtier været et af verdens mest lukkede lande ledet af et militærdiktatur, der har siddet tungt på magten. Et folkeoprør ledte til voldsomme sammenstød i 1988, hvor militæret slog hårdt ned på modstanden og demokratiforkæmperen Aung San Suu Kyi, medstifter og leder af partiet NLD, blev sat i husarrest der skulle vare knap 20 år.
Hun blev løsladt i 2010 da militæret gennem en syvtrinsmodel indledte overgangen til hvad de selv kaldte 'et disciplineret demokrati’ med landets nye konstitution som kerne.

Konstitutionen sikrer at militærets gamle hovedfjende Aung San Suu Kyi ikke kan blive præsident og sikrer derudover at militæret ikke afgiver for meget magt, men forbliver tungt på beslutningsposter i en ny regering, der primært består af tidligere topgeneraler.
Militæret fik således 25 % af alle pladser i parlamentet, og konstitutionen kan kun ændres af militæret selv for at forhindre at en civil regering kan bestemme over militæret. Den nobelprisvindende demokrati-forkæmper Aung San Suu Kyi fortæller gennem interview at midt i alt, må hun være beæret over, at en hel konstitution er lavet til ære for hende.

Hun er en bemærkelsesværdig person, der så snart hun var fri, og havde mulighed for det, fortsatte sin politiske sti med at ændre systemet indefra. Hun har således været symbol på håb for en hel nation, hvor tragedien endnu ikke slut og som fortsat er rystet af den nylige massakre på Rohingya-minoriteten.

Delt op i kapitler, får vi i denne dokumentar et interessant og sjældent blik ind i kulisen bag Myanmars militærdiktatur. Billeder fra oprøret i ’88 er ledsaget af smukke naturklip over Myanmar i fugleperspektiv, blandet med voice-over og interviews med Aung San Suu Kyi, en imponerede række tidligere militærgeneraler, journalister og historiker.

En af generalerne påpeger at man er nødt til at forstå hvordan militæret tænker og ikke bare dømme dem som bad guys. Fortællingen, vi er her ser, bliver derved nuanceret og lader det være op til publikum at selv danne sig et indtryk ud fra udtalelser som disse, blandet med fakta om den konstitution der siden 2012 har været grundlag for det begyndende demokrati og den svære vej til at opbygge et demokrati fra bunden.

Har man den mindste interesse i demokrati, er dette en anbefalelsesværdig film, der viser de komplicerede om mangfoldige aspekter ved magt og overgangen fra ditatur til spæd start på et måske spirende demokrati.

On the Inside of a Military Dictatorship vises som del af CPH:DOX filmfestival (https://cphdox.dk).

Titel: On the Inside of a Military Dictatorship
Original Titel: On the Inside of a Military Dictatorship
Premieredato: 24. marts 2019
Instruktør: Karen Stokkendal Poulsens
Skuespillere:
Spilletid: 97 min.
Selskab: Bullit Film
Genre: Dokumentar


banner
Overskrift Højre Block
Hunter Killer
Transnistra
SOMMER
Booksmart
The Upside
Spider-Man - Int...
Famous in Love S...
Kvinden, der gle...
Men in Black: In...
A Prayer Before ...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...