Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Robert-Prisen 2023
Bodilprisen 2023...
Spansk Doña Zine...
Robert Nominerin...
Franske Filmmandage

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Jomfruer Fra Rummet
Jomfruer Fra Rummet billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Ondskabens Hotel 2-disc Special Edition

4. januar 2008 af Jesper Poulsen

6 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Ondskabens Hotel 2-disc Special Edition billede

Heeeere's Johnny... i dobbelt-disc udgave

Mesterinstruktøren Stanley Kubrick nåede blot 16 spillefilm på sit cv inden timeglasset udrendt i 1999. Men hvilke film! 5 af de allerbedste udkom i december måned i herlige (og velfortjente) 2-disc-udgaver. Full Metal Jacket, Eyes Wide Shut, A Clockwork Orange, Rumrejsen 2001 og så denne som det skal handle om nu – den episke gyser Ondskabens Hotel aka The Shining. Folk der havde læst Stephen Kings roman bag, var rasende da de så resultatet på film. Det var nemlig ikke klart om hotellet spøgte, eller om det hele var et udslag af Jack Torrances (Jack Nicholson) psykose. Svaret blæser stadig i vinden, og måske derfor er den intet mindre end kult den dag i dag!

Heeeere's Johnny blev lidt af et vartegn for The Overlook Hotels skæbne. Jack Torrance er forfatter som tager imod tilbuddet om at indlogere sig vinteren over, hvor hotellet ikke er besøgt af gæster. Målet er at få ro til at færdiggøre en bog. Med sig har han konen Wendy (Shelley Duvall) og deres søn Danny (Danny Lloyd). Det bliver dog alt andet end et behageligt ophold, for hotellet bærer på en skummel historie. Ikke alene er det bygget oven på en gammel indiansk gravplads. Tilmed gik en tidligere hoteldirektør amok med en øske og dræbte sin familie på hotellet. Bl.a. derfor er værelse nr. 237 ikke et sted man frivilligt opholder sig. Danny begynder inden længe at opføre sig mærkeligt – fordi han bærer på evnen til at “skinne” (shine). Han ser ting som ingen andre kan se – f.eks. via kommunikation med den lille dreng Tony, som efter Dannys udsagn bor i Dannys mund. En skylle af blod, en mystisk dame i et badekar og ikke mindst to myrdede søstre går igen på hotellet, til Dannys store rædsel. Jack oplever tilmed ikke den store lethed i sit skriveri, og bliver mere og mere grov over for sin kone, som han mener er et forstyrrende element for hans proces. Inden længe har vanviddet fat i Johnny, der oplever hotellets historie og den vej smittes til at udstyre sig med økse og jagte Wendy og Danny for at gøre en ende på deres tilværelse. Familien Torrance er under opbrud – og foruden en række klassiske scener forinden – ender det hele i et fantastisk showdown i en snedækket labyrint som ligger klods op af hotellet.

The Shining blev verdensberømt for sin sofistikerede måde at fremstille det psykologiske gys, da 80'erne ramte os. Forinden da så man op til f.eks. nyere tids Exorcisten. En fantastisk panorering, et farvespil uden lige, en rask klipning og mange filmtekniske elementer som pludselig blev taget alvorligt i gyser-genren. Man kom ganske enkelt et skridt længere end BØH-effekten. Alle de memorable scener med Jack i færd med dødens kys (via den nøgne kvinde som ændrer udseende), Wendys paniske scene med baseball-battet, Dannys cykelture rundt i kringelkrogene (indtil de myrdede søstre dukker op), jo der er nok. Og hvem husker ikke da Wendy finder Jacks bogforlæg – som er rene gentagelser af de samme nagende sætning, Dannys indre stemmer som gnækker REDRUM (murder bagfra) eller naturligvis scenen over alle scener – Jack i færd med at svinge øksen!

Stanley Kubrick var en forfinende instruktør som ikke gik på kompromis med middelmådigheden, og det “skinner” tydeligt igennem i The Shining. Et forbillede for tidens trend, og uden den ville gyser-genren ikke være der hvor den er i dag. Jack Nicholson brænder igennem i en af sine glansroller, mens man ikke må glemme den unge Danny Lloyd – for hans rolle som den plagede knægt, kræver hår på brystet og talent af en vis karat. Det sjove er at Danny Lloyd slet ikke vidste at det var en gyser-film han medvirkede i indtil mange år senere. Måske heldigt nok, for knægten der var udvalgt på baggrund af sin evne til længerevarende koncentration, var altså kun 6 år da The Shining blev indspillet.

Bonusmaterialet er omfattende. Hør bl.a. kendte filmfolk fortælle om afdøde Kubricks intentioner med Ondskabens Hotel. Ikke mindst en fyr som Steven Spielberg, som dybest set ikke kunne lide filmen, da han synes at Jacks rolle udviklede sig alt for kontroversielt. Men det er naturligvis blot en lille del af hvad du kan finde på ekstra-skiven her, for en af verdens bedste film (nummer 57 på imdb's liste over bedste film nogensinde) rummer klart nok en masse stof som er værd at se nærmere på.

Filmen er venligst stillet til rådighed af:

Warner Bros..

Titel: Ondskabens Hotel 2-disc Special Edition
Original Titel: The Shining 2-disc Special Edition
Premieredato: 11. december 2007
Instruktør: Stanley Kubrick
Skuespillere: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd, Scatman Crothers
Spilletid: 114 min.
Selskab: Warner Bros Pictures, Producer Circle Co, 1980
Genre: Gyser

banner
Overskrift Højre Block
meter i sekundet
Aftersun
Karaoke Paradise
Regnen skyller a...
Den blinde mand ...
Babylon
Willow (Disney+)
The Pale Blue Ey...
Ét år, én nat
Operation Fortun...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...