Der var mange spørgsmål forud for den 92. udgave af Oscar-uddelingen. Rigtige mange faktisk. Det er nemlig rigtig længe siden at vi har haft et så stort felt med over 10 nomineringer til hver. 11 styks til Todd Phillips’ Joker, og så 10 til henholdsvis The Irishman, Once Upon A Time… In Hollywood og 1917. Et af spørgsmålene gik der for på: Ville en af disse rydde biksen og efterlade de øvrige tomhændede? I så fald, hvem ville blive den helt store vinder? Svaret skulle komme uden for Staternes grænser…
Janelle Monae og Billy Porter var de centrale figurer i showets åbningsact, hvor de to dansede og sang sig gennem en præsentation, hvor de også fik eksempelvis Tom Hanks og Brie Larson med på spøgen. Herefter dukkede komikerne Chris Rock og Steve Martin op på scenen, for at fortælle at der altså heller ikke i år var nogen værter, hvilket de så nærmest begge blev for en stund. De stod for de skæve indslag sammen med Will Ferrell og Julia Louis-Dreyfus – for ikke at tale om James Corden og Rebel Wilson, der, ironisk nok, agerede presentere i deres udskældte Cats-kostume. Cats fører i øvrigt listen over nominerede til dette års Razzies-awards, som hylder årets absolut dårligste præstationer på det store lærred. Hele 9 nomineringer er der lagt i kattebakken. Ellers blev det en aften med lidt musikalsk stjernedrys på flere fronter.
For ikke alene blev de 5 nominerede Oscar-sange leveret live som de plejer, men i år med særdeles celebre skikkelser i hovedrollen. Den nyligt pensionerede Elton John gav Love Me Again fra Rocketman (som han siden vandt for), mens Randy Newman var på scenen med I Can’t Let You Throw Yourself Away fra Toy Story 4. Cynthias Erivo sang selv Stand Up fra Harriet – en film som Erivo selv var Oscar-nomineret for som bedste kvindelige hovedrolle. Og ja, så kunne skuespiller Josh Gadd ikke lade være med at stikke til John Travolta, som i sin tid havde meget svært ved at huske navnet på Idina Menzel. Idina var på scenen for at synge titelsangen til Frost 2, og Gadd henviste til at Menzels navn skulle udtales præcis som det er stavet. Under fremførelsen af Frost-nummeret fik vi desuden et dansk indslag, da en række af Elsa-stemmerne globalt set var samlet for at synge på deres nationalsprog. Danske Maria Lucia var på scenen sammen med bl.a. den tyske, spanske, thailandske og japanske udgave af Elsa. En montage omkring filmens magi sendte siden Eminem på scenen, da han fremførte Lose Yourself fra filmen 8 Mile. Akkompagneret af Eye Of The Tiger fra Rocky, My Heart Will Go On fra Titanic, Purple Rain fra filmen af samme navn, I Will Always Love You fra The Bodyguard, Bohemian Rhapsody fra Waynes World, Unchained Melody fra Ghost, The Power Of Love fra Tilbage Til Fremtiden og ja, La Bamba og Footloose giver sig selv. Pudsigt nok ikke rigtig nogen indslag fra filmens guldalder, men pyt…
Tilbage til det som det i virkeligheden handler om, nemlig de gyldne statuetter. Påfaldende nok, som havde flere af de nominerede flere heste at spille på. Brad Pitt kunne ud over Once Upon A Time… In Hollywood også tillade sig at heppe på Ad Astra, hvor han spiller hovedrollen. Robert De Niro fra The Irishman havde vel også et par fingre krydsede for Joker, hvor han spiller en ikke uvæsentlig rolle. Al Pacino ligeledes fra The Irishman medvirkede også i en birolle i Once Upon A Time… In Hollywood. Ja, så er der jo også Tom Hanks der var nomineret for A Beautiful Day In The Neighborhood og også lægger stemme til Woody i Toy Story 4. Og så skal vi i den kontekst ikke glemme Scarlett Johansson som, rent faktisk, kunne hive to statuetter med sig hjem, hvis det blev til sejr i begge kvindelige skuespiller-kategorierne (Jojo Rabbit og Marriage Story). Det blev dog Laura Dern, som tog sig af bedste kvindelige birolle for sin indsats i Marriage Story) og så endda på sin fødselsdag, hvilket hun ikke undlod at flette ind i takketalen.
Hvad der siden fulgte var en bred fordeling af priser til det samlede filmfelt. Klipning i såvel lyd som film gik til Ford v Ferrari, Jojo Rabbit tog prisen for bedste overførte manuskript, Little Women vandt for bedste kostumedesign, Bombshell sejrede i bedste makeup og hairstyling, mens 1917 vandt de mere tekniske priser for visuelle effekter, lydmix og cinematografi. Tre priser blev det til og dermed en slags topscorer blandt de mange-nominerede film. Once Upon A Time… In Hollywood endte på to priser, dels for bedste produktionsdesign og så for Brad Pitts første Oscar, i en kategori med et vanvittigt skarpt felt, nemlig bedste mandlige birolle. Der blev også gevinst til Renée Zellweger for sit portræt at Judy Garland i filmen Judy. I sin takketale nævnte Zellweger selv Judy som et ikon blandt en svunden tids gamle helte. Der var desuden en tak til hendes mednominerede i kategorien for bedste kvindelige hovedrolle, samt en tak til alle involveret i tilblivelsen. Hun fik ganske lang taletid, hvilket også gjaldt for Joaquin Phoenix, der ganske åbenlyst vandt for sin udgave at Batman-skurken Joker. Phoenix lagde fra land med at postulere at han ikke følte sig hævet over nogen i rummet, men glædede sig over den fælles passion for film alle sad med. Han nævnte at han ikke rigtig vidste hvordan han skulle klare sig uden. Personlig blev han også og kaldte sig selv for ond, udspekuleret og svær at arbejde med, og takkede for alle som havde guidet og uddannet ham, og alle som har givet ham en ekstra chance. Politisk blev han også og fik på finurlig vis flettet en kos levevilkår ind i en kontekst omkring det menneskelige sinds nervøsitet over at foretage et personligt skifte til noget bedre. Sådan burde det ellers være en naturlighed i vores kamp mod uretfærdighed. Joker vandt i øvrigt også for bedste soundtrack.
Gode gamle Steven Spielberg fik til opgave at introducere optakten til In Memoriam - det faste indslag, hvor årets afdøde personligheder hyldes. Blandt de mest prominente var naturligvis Kirk Douglas, bl.a. Spartacus, som døde i sidste uge 103 år gammel. Men også Peter Fonda, Terry Jones, Robert Forster, Peter Mayhew, Doris Day, Rutger Hauer, Danny Aiello, Diahann Carrol, Rip Torn, Agnes Varda, D.A. Pennebaker og John Singleton må være kendt af den brede filmelskende befolkning.
Der blev ingen dansk fest, da den danskproducerede The Cave ikke blev udnævnt som sejrherre, men måtte se American Factory løbe med laurbærrene for bedste dokumentar. Til gengæld blev der tale om en sydkoreansk af slagsen, da først Parasite begyndte at spille med musklerne. Først i original manuskript og så efterfølgende for bedste internationale film. Instruktør Bong Joon Ho var nærmest i ekstase og proklamerede at han skulle på druk hele natten. Festen stoppede dog ikke her, for selvsamme mand tog de helt store tunge priser for bedste instruktør og til sidst også for bedste film. Hans hyldest til specielt Scorsese og Tarantino ville ingen ende tage, men salen var med på den. Mon ikke der er en god gang tømmermænd i skrivende stund, hvis han har holdt ord? Dermed blev Parasite den første ikke-engelsksprogede film til at vinde for bedste film nogensinde. En revolution uden sidestykke og et stykke vaskeægte filmhistorie er blot nogle timer gammel.
Samtidig kan man så kaldte nævnte Scorsese for aftenens ”taber”. Ti nomineringer og tomhændet hjemtur. Ej heller var der gevinst til Star Wars: The Rise Of Skywalker og The Two Popes på trods af tre nomineringer til hver. Dobbeltnominerede film som Pain And Glory, Honningland og Harriet fik heller ikke udbytte af Oscar-uddelingen. Tilbage står billedet af en på en og samme vis ydmyg og overglad Bong Joon Ho. Han trådte i går et meget stort skridt op af Hollywoods prestigebaromenter. Blandt publikum kunne man se at det var en artig overraskelse. Nominerede Kathy Bates (Richard Jewell) kunne mundaflæses til et Oh My God! En utrolig bedrift og man fristes til at kalde gårsdagens begivenhed i Kodak Theatre for Once Upon A Time… In Hollywood…
Her er alle årets Oscar-vindere
Bedste film: 'Parasite'
Bedste kvindelige hovedrolle: Renée Zellweger for 'Judy'
Bedste mandlige hovedrolle: Joaquin Phoenix for 'Joker
Bedste instruktør: Bong Joon Ho for 'Parasite'
Bedste sang: 'Love me again' fra 'Rocketman'
Bedste musik: 'Joker'
Bedste internationale film: 'Parasite'
Bedste make up og styling: 'Bombshell'
Bedste visuelle effekter: '1917'
Bedste klipning: 'Lemans '66 (Ford vs. Ferrari)
Bedste fotografering: '1917'
Bedste lydmiks: '1917'
Bedste lydredigering: 'Lemans '66 (Ford vs. Ferrari)
Bedste kvindelige birolle: Laura Dern for 'Marriage Story'
Bedste korte dokumentar: 'Learning to skateboard in a warzone (If you're a girl)'
Bedste dokumentar: 'American Factory'
Bedste kostumer: Jacqueline Durran for 'Little Women'
Bedste scenografi: 'Once upon a time in Hollywood'
Bedste kortfilm: 'The Neighbors' Window'
Bedste adapterede manuskript: 'Jojo Rabbit'
Bedste originale manuskript: 'Parasite'
Bedste animerede kortfilm: 'Hair Love'
Bedste animationsfilm: 'Toy Story 4'
Bedste mandlige birolle: Brad Pitt for 'Once Upon a Time in Hollywood'