Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline
Cinema Made In I...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Nattevagten - Dæ...
Nattevagten - Dæmoner Går I Arv billede



Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Pelle Haleløs i Amerikat

31. marts 2014 af Carsten Skov

3 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Pelle Haleløs i Amerikat billede

Pelle Haleløs drømmer sig til Amerikat – for at få en ny hale. En drejning af Gösta Knutssons bøger, der desværre ikke virker overbevisende 18 år efter premierien på biograflærredet.

Pelle Haleløs-historierne har altid virket stærkt på mig. De handler dybest set om at kunne skille sig ud fra mængden, at blive respekteret, når man ikke rent fysisk lever op til ’fællesskabets’ normer. I ”Pelle Haleløs i Amerikat” drømmer Pelle sig til Amerika.Han har forstået, at alt er større og smager bedre ”over there”.

Pelle får besøg af en amerikansk slægtning, der fortæller om de storslåede forhold i et land, hvor selv musene er større og smager bedre. Pelle drager straks afsted og bliver hurtigt hvirvlet ind i dramatiske begivenheder. Han bliver jagtet af gangstere, taget til fange af indianere og kastet ud fra Niagara-vandfaldet i en tønde. Handlingselementer, der trækker katteperspektivet ud af den nærhed og det mere intime univers, der i mine øjne er centrale for kvaliteterne i bøgerne om Pelle Haleløs. Alt sammen for at fortælle, hvordan Pelle drømmer om at få en hale, ganske som alle andre ’normale’ katte.

Som oplæsning fungerer Gösta Knutssons stadig glimrende. For hvem kan ikke danne sig sine egne billeder af en kat, der må gå så grueligt meget grumt igennem? Denne tegnefilm mangler imidlertid – i hvert fald set i bakspejlet 18 efter biograf-premieren – den gnist, det særlige ’noget’, der gør filmen og dens historie langtidsholdbar. Bevares, det er fornøjeligt at høre stemmeunderlaget med Anders Bircow, Claus Ryskjær, Ulf Pilgaard med flere og titelsangen med Grethe Sønck, men lydbilledet er nu under alle omstændigheder mærket af tiden.

Det samme gælder stregen i filmen. På den ene side er det befriende, at mærke, hvad en tegnet streg gør, frem for en animeret. Det giver et særligt ’råt’ udtryk til forskel fra det klinisk computerberegnede eller i hvert fald masseproducerede udtryk, der præger nutidens tegnefilm. På den anden sider savner jeg lidt vildskab og en bedre fornemmelse for figuren og universet.

”Pelle Haleløs i Amerikat” kan gå an som tidsfordriv for børnebørnene, der er på besøg hos bedsteforældrene, der kan huske bøgerne om Pelle Haleløs. Mærket, som den er af tidens tand, vil den hurtigt blive trængt ned i bunken af film, der i højere grad formår at formidle en historie – eller som bare er mere i tråd med tidens tendenser.

Filmen er venligst stillet til rådighed af:
Another World Entertainment.

Titel: Pelle Haleløs i Amerikat
Original Titel: Pelle Svanslös i Amerikatt
Premieredato: 31. marts 2014
Instruktør: Stig Lasseby, Jan Gissberg
Skuespillere: -
Spilletid: 77 min.
Selskab: Team Film, Farago Film
Genre: Tegne- og animationsfilm


banner
Overskrift Højre Block
Perfect days
Ripple
KALAK
FØR STORMEN
All of us strangers
Drengen & Hejren
Argylle
Lærerværelset (B...
Golda (Blockbuster)
Pot-au-feu: Veje...



KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...