I 1964, da Peter Sellers var blot 38 år gammel, blev han ramt af ikke mindre end 13 hjerteanfald på nogle få dage. Det svage hjerte tog dog først livet af ham 16 år senere, og satte dermed punktum for en bemærkelsesværdig karriere.
Da Joan Collins som ung kommer til Hollywood møder hun en trist, kedelig og deprimeret mand i en bar, og får senere at vide, at det var ingen ringere end Peter Sellers – verdens sjoveste mand. Og billedet af den triste klovn passer måske meget godt på netop ham. Der har været mange spekulationer om han var ramt af en depression gennem det meste af sit voksenliv, men der var ingen tvivl om at han havde et vanskeligt sind. Det udmøntede sig blandt andet også i yderst problematiske, ja, af og til ligefrem fjendtlige forhold til instruktører, medskuespillere, hustruer og børn. Nem var han bestemt ikke at arbejde sammen med. Og var det ikke for hans helt enestående talent var han nok for længst forsvundet i glemslens tåger.
Selv om han nok først og fremmest er kendt for Pink Panther filmene og ikke mindst Dr. Strangelove, så havde Peter Sellers et helt unikt talent. Først og fremmest var han en mester ud i parodi – med et genialt gehør for accenter. Ud over det var han i besiddelse af en udpræget sans for timing.
Fire af hans mindre kendte film kan nu fås i et samlet bokssæt, og det er et fint udpluk fra en stor karriere, der spænder over flere medier og årtier.
Med en premieredato i 1959 er Battle of Sexes bestemt en gammel svend. Men det er alligevel en seværdig oplevelse. Peter Sellers har en formidabel rolle som bureaukraten Mr. Martin, der må ændre sit liv og sin væremåde da hans firma skal moderniseres, og det bestemt ikke passer ham.
I næste årti møder vi Sellers i Wrong Arm of the Law. Her spiller Sellers en bandeleder kaldet Pearly Gates. Hans bande tjener til dagen og vejen ved at give sig ud for at være politimænd. Bestemt ikke en af Sellers stærkeste roller, men trods alt en seværdig film.
I Naked Truth er vi igen tilbage i 1950’erne. En ung Peter Sellers spiller tvværten, der trues af en bladsmører, der vil trykke pinlige sandheder om han i sit blad. Filmen er en fremragende britisk komedie, og man aner et stort komisk talent i den unge Sellers. Det er næsten som om man kan se elementer af Inspector Closeau i hans stil allerede her. Det er bestemt en rigtig stærk film og nok denne samlings bedste.
Waltz of the Toreadors er først og fremmest en solid komedie. Adapteret fra skuespillet af samme navn fik filmen premiere i 1962. Her demonstrerer Peter Sellers en helt fantastisk komisk elegance og timing, og filmen er bestemt seværdig. Handlingen er centreret om en general, der er fanget mellem et kærlighedsløst ægteskab og en ungdomsforelskelse.
Naturligvis er filmene nogle bedagede af slagsen, og selv om Peter Sellers nærmest er ikoniseret i Pink Panther filmene som Inspector Closeau, så er hans spændvidde langt større. Er man til sære, sorte komedier der hører en anden tid til, kan man sagtens kaste sig over disse fire film, der selv om de ikke hører til de mest kendte af Sellers’ produktive liv, ikke alene er seværdige på hver sin måde, men også giver et fint indblik i en bemærkelsesværdig karriere og et billede af et helt unikt talent.
PAN Vision</a