Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Robertprisen 2021
Omfattende Udvid...
Bag Skyerne – Nå...
Robert-Nominerin...
Casper

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Far Til Fire & V...
Far Til Fire & Vikingerne billede

Dronninggambit


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Præsten i Vejlby

12. juni 2007 af Søren Falgaard

3 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Præsten i Vejlby billede

Præsten i Vejlby er måske ikke verdens bedste film. Men George Schnéevoigts iscenesættelse fra 1931 er til gengæld den første spillefilms lange film med dansk tale

Steen Steensen Blichers novelle fra 1829, regnes som en af verdens første litterære krimier, senere er den blevet filmatiseret hele tre gange. Første gang var af August Blom i 1920 og seneste gang var i 1972 med Karl Stegger i hovedrollen. Midt i mellem i 1931 blev historien filmatiseret af den produktive George Schnéevoigt. Det er den version, vi nu får muligheden for at opleve på DVD. Filmen har filmhistorisk interesse, i det den er den første danskproducerede lydfilm med dansk tale.

Filmen er et krimidrama, hvor præsten, Søren Quist, anklages for mordet på sin gårdskarl Niels Bruus. Det formodede mord sætter en stopper for præstedatterens forestående bryllup med sin elskede, der er herredsfoged og på grundlag af de foreliggende beviser, må dømme præsten. Spillet involverer således den tvetydige præstekarakter, den onde storbonde og den retskafne charmør. I spillet mellem disse fortælles Blichers mesterlige novelle i en med dagens briller noget klodset filmisk ramme.

I dag kan filmen derfor virke noget gammeldaws, men det har jo i nogles øjne en stor charme. Hører man til i denne nostalgiske gruppe af dyrkere af danske klassikere, er ”Præsten i Vejlby” et interessant bekendtskab. Historien er i sig selv ganske dragende, men i Schéevoigts film er der nu ikke meget at komme efter, for en nutidig zapperseer. Henrik Malberg (der spiller med i Dreiers ”Ordet”) spiller den gamle sure præst med et godt hjerte på bunden og Karin Nellemose (Misse Møhge i Matador) spiller den dejlige og søde præstedatter. Så der er enkelte skuespillere, man kan nikke genkendende til.

Under alle omstændigheder er ”Præsten i Vejlby” en film for de historisk interesserede og for nostalgierne. Dem, der blot vil se en god film, bør gå andre steder hen for at finde deres underholdning.

Filmen er venligst stillet til rådighed af Nordisk Film.

Titel: Præsten i Vejlby
Original Titel: Præsten i Vejlby
Premieredato: 29. maj 2007
Instruktør: George Schnéevoigt
Skuespillere: Henrik Malberg, Karin Nellemose, Eyvind Johan-Svendsen, Gerhard Jessen, Kai Holm, Mathilde Nielsen, Aage Winther-Jørgensen, Gudrun Nissen, Bent Froda, Holger Madsen
Spilletid: 107 min.
Selskab: Nordisk Film
Genre: Krimi
Link: http://www.imdb.com


banner
Overskrift Højre Block
Crash Landing On...
Locked Down (HBO...
Star Trek: Picar...
C. B. Strike: Le...
The Dig
Clouds
The Godfather Co...
The New Mutants
Lykkebugten
The DefeatedKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...