Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Til Verdens Ende
Til Verdens Ende billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Precious

4. februar 2010 af Josephine Bülow

5 stjerner Skriv en kommentar

Precious billede

Precious er en fantastisk, men forfærdelig film. Som publikum vrider man sig i stolen, og spænder undervejs over hele kroppen af angst for, hvad Precious nu skal udsættes for.

Vi er vidne til, hvilke grusomheder hun bliver udsat for, og det er ikke småting.
Den er sat virkelig godt sammen, f.eks. klippes mellem klamme, friturestegende kyllinger over til Precious, som bliver seksuelt misbrugt af sin stedfar - så tilbage til de friturestegende kyllinger, som sprudler og koger. Dette kalder brækfornemmelser og væmmelse frem, fordi der i den grad er sat billeder på ubehagelighederne. Film skal kunne via billeder sætte følelserne i gang hos publikum, og det gør ”Precious” til fulde, hvilket gør den til en fremragende film.

Filmen er baseret på novellen ”Push” skrevet af forfatteren Sapphire. Om den overvægtige pige, ”Precious”, som føler sig som alt andet end dyrebar; hun bliver mishandlet af sin mor, har været udsat for seksuelle overgreb, er fattig og bor i et fattigt kvarter i Harlem. Hun er mor til en pige og gravid med sit andet barn. Der er ikke meget håb og lys i den 16-årige Precious' liv. Indtil der kommer et vendepunkt i hendes liv; da hun får tilbud om at komme på en alternativ skole. Her får hun en yderst karismatisk lærerinde, som viser Precious, at hun er noget værd og at værd at elske. Med den opbakning laver Precious et mønsterbrud.

Det er en vanvittig ubehagelig film, hvor man undervejs som tilskuer kan få lyst til at forlade biografmørket, for man bliver forfærdet over de ting, mennesker er i stand til at gøre mod hinanden. Vi observerer, hvordan moderen fysisk og psykisk mishandler sin egen datter, hvordan hun på groveste vis manipulerer datteren til at tro, at hun intet er værd, tvinger hende til at grovæde, kaster en urtepotte i nakken på hende osv.

Det er en utrolig vigtig film, som skildrer nogle forfærdelige menneskeskæbner i det hårde, rå, fattige kvarter i Harlem. Den er autentisk i sin skildring af Harlem-ghettoen, hvor der tales slang, der også ind imellem bruges i racismen mod de hvide.
Filmens hensigt er også at vise, at den amerikanske drøm er mulig, og at vi alle kan kæmpe os om på den anden side og få et godt liv, vi bestemmer selv. Talkshow-værtinden Oprah Winfrey har været med til at finansiere denne film. At det er muligt at ændre på egen skæbne er Oprah Winfrey's mantra her i livet, hun har selv gennemlevet en masse forfærdeligheder og er kommet om på den anden side, hvor hun via sine tv-programmer hjælper mennesker til at få det bedre, og tage styring i sit eget liv.

Der leveres nogle fremragende skuespilpræstationer i filmen, specielt Precious selv, som spilles af Gabourey 'Gabby' Sidibe og moderen til Precious spillet af Mo'Nique. Der er også to medvirkende, som vi normalt ser som stjerner indenfor musikkens verden. Nemlig Lenny Kravitz og Mariah Carey, henholdsvis som sygeplejerske og sagsbehandler. De spiller begge to tilbageholdende, men er gode i rollerne.
Spørgsmålet er om dette er en ren kvindefilm, for den handler netop om, at kvinder skal kæmpe for deres rettigheder, og ikke lade sig trampe på. Men efter min mening, er det ikke ”bare” en kvindefilm, hvilket hurtigt kan få en negativ klang.
Det er en film for alle, til at minde os om, at livet er værd at kæmpe for, og at vi alle er værdifulde.
Instruktøren Lee Daniels har i den grad formået at lave en fuldendt film, som på næsten alle måde lever op til, hvad en mesterlig film skal kunne.
Det eneste minus den kan have er, at den måske bliver en anelse for karikeret i sin skildring af den stærke, smukke, slanke og lesbiske lærerinde, som hjælper den tykke, analfabetiske pige, Precious op af sølet. Men skuepillerinden i lærerinde-rollen er rigtig god, så det bliver ikke et rigtigt problem for filmen.

Titel: Precious
Original Titel: Precious
Premieredato: 4. februar 2010
Instruktør: Lee Daniels
Skuespillere: Gabourey 'Gabby' Sidibe, Mo'Nique, Paula Patton, Mariah Carey, Lenny Kravitz, Sherri Shepherd, Nealla Gordon, Stephanie Andujar, Amina Robinson, Chyna Layne
Spilletid: 109 min.
Selskab: Smokewood Entertainment Group, Lee Daniels Entertainment, 2009
Genre: Drama
Link: http://www.weareallprecious.com
banner
Overskrift Højre Block
INDERST INDE 2
Til verdens ende
Wicked Little Le...
Bad Boys: Ride o...
Knox Goes Away
RYUICHI SAKAMOTO...
Fuld af kærlighed
Furiosa: A Mad M...
De uønskede
Inshallah en drengKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...