Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Blu-Ray anmeldelse

Prometheus

17. oktober 2017 af Carsten Skov

5 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Prometheus billede

Det har trigget menneskeden lige så længe den har været, hvor vi egentlig kommer fra. Tankespind om oprindelsen ligger til grund for Ridley Scotts bud på en prequel til den første Alien-film fra 1979. Er det realistisk? Giver det et bare nogenlunde konstruktivt bud på, hvordan vi kan tænkes at tage imod eller forholde os til fremmede civilisationer?

Tja, jeg kan ikke svare ud fra andet end ud fra min hjemmestrikkede og uvidenskabelige tilgang: Ridley Scott giver endnu et visuelt og handlingsmæssigt fascinerende bud på, hvad der sker, når vi møder en civilisation, der har sin modparts totale udslettelse som strategisk mål.

Spørgsmålet er så, hvordan filmen fungerer på hjemmebiografens alt andet lige begrænsede skærmstørrelse. I det reneste rene BluRay-format tager filmen sig fornemt rent og æstetisk ud – i hvert fald indtil dramaet bevæger sig ud i uhygge og udryddelse, hvor billederne dog absolut ikke bliver mindre fascinerende.

Indledningen viser et stort væsen med nærmest uhyggelig hvid hud, der kaster sit blik mod et enormt rumfartøj. Han indtager en ubestemmelig væske, hvorefter hans krop forandrer sig dramatisk for til sidst at gå i opløsning. Sceneskift. En flok huleforskere finder 35.000 år gamle huletegninger i det barske højland i Skotland. Sceneskift.
Besætningen på rumskibet Prometheus bliver vækket. Huleforskerne fra foregående scene orienterer den 17 man store besætning om fundet af huletegninger, inden man gør klar til at sende folk ned på den nærliggende planet LV-223, den eneste planet i det kendte solsystem, som har tilstrækkelig lighed med tegningerne. Herefter går der ikke lang tid før huleforskernes optimisme må vige for rædsel.

Ridley Scott har unægtelig været på en svær opgave. Hvordan laver man en prequel til et kendt og godt gennemtrasket univers med spændingen og de åbne ender intakte. Det er dog lykkedes ham at tegne et billede af mødet mellem menneskeheden og dens for- og/eller efterfølgere, som er både spændende og rædselsvækkende.Persongalleriet er en fin blanding af køn, alder og hudfarve. Politisk korrekthed? Hm … det kan vel ikke udelukkes – og slet ikke efter at Ridley Scott har måttet stå for skud for at have malet hvide skuespillere mørke i Exodus: Gods and Kings.

I centrum står Dr. Elizabeth Shaw, fagligt særdeles kompetent men også med personligt religiøst perspektiv, som placerer hende i modsætning til flere af de andre besætningsmedlemmer. Og så er der Michael Fassbender, der udfylder rollen som androiden David med en isnende høflighed, der nærmest er et varsel om, hvad der venter forude i plottet.

Efterfølgende har Ridley Scott stået for Alien: Covenant, efterfølgeren til Prometheus. Begge historier har i grunden samme perspektiv: Hvor kommer mennesket fra – og kan vi overhovedet finde ud af hvorfra? Begge film munder desuden ud i, hvad der må betragtes som cliffhangers. Det holder selvfølgelig mulighederne for yderligere prequels og sequels åbne. I hvert fald har Scott bebudet flere kapitler i historien.

Jeg skal såmænd nok opsøg disse kapitler, men der må nu gerne ske en ændring i tilgangen, så historierne bliver skåret så direkte over samme skabelon: 1) Rumskib ankommer til ukendt/uudforsket planet, 2) Besætning lander på planeten og finder med uhyggelige følger noget uhyggeligt 3) Besætningen bliver udryddet – bortset fra et enkelt medlem.

Filmen er venligst stillet til rådighed af Twentieth Century Fox Home Entertainment Paramount.

Titel: Prometheus
Original Titel: Prometheus
Premieredato: 17. oktober 2017
Instruktør: Ridley Scott
Skuespillere: Noomi Rapace, Michael Fassbender, Charlize Theron, Idris Elba, Guy Pearce
Spilletid: 124 min.
Selskab: Twentieth Century Fox Film Corporation, Dune Entertainment, Scott Free Productions
Genre: Sci-Fi
Link: https://www.foxmovies.com/movies/prometheus


banner
Overskrift Højre Block
One Life
INDERST INDE 2
Til verdens ende
Wicked Little Le...
Bad Boys: Ride o...
Knox Goes Away
RYUICHI SAKAMOTO...
Fuld af kærlighed
Furiosa: A Mad M...
De uønskedeKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...