Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Jagtsæson 2 - I ...
Jagtsæson 2 - I Medgang Og Modgang billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

R

11. november 2010 af Jesper Poulsen

4 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

R billede

Skarpt drama fra skyggesiden

Et enkelt bogstav og så har du en filmtitel. ”R” er et, om jeg så må sige et fængslende drama fra Horsens Statsfængsel, hvor Rune (Pilou Asbæk) bliver indsat med en straf på 2 år. Tonen fra de indsatte er hård fra start af. Den nye skal ”bruges” og et magtspil kan gå i gang. Rune har intet valg, andet end at stå imod – og snedig som han er, finder han ud af at han kan smugle stoffer mellem fængselsfløjene via toiletafløbet. Alt det kræver er en god forsyning af det gule legetøjshylstre fra Kinder-æg – så er stofferne godt forseglet under transporten. Dog opsnuser de indsatte Runes fidus, og snart modtager Rune adskillige henvendelser på hans opfindelse, og så står Rune for alvor med ryggen mod muren.

”R” er en brutal film, som giver et ganske godt indblik i, hvor meget der foregår inden for murene, når det gælder såvel hakke- som rangorden. For overhovedet at komme i betragtning hos spidserne i fængslet, presses Rune til at begå et overfald mod en albansk indsat. Det foregår med billiard-kugle og ofrets ansigt kvast mod trappeafsats. Meget voldsomt, hvilket vækker minder om den berømte fortorvsscene i American History X.

Pilou Asbæk (Dig og Mig, To Verdener, Borgen) spiller Rune, og det gør han med glans. Hans sammentrukne øjne viser nøjagtig den glød og angst der er i øjnene, når man træder ind i et nyt miljø som bringer en bagest i fødekæden. Ellers er filmen blottet for kendte ansigter (hvis man ser bort fra L:Ron:Harald i en lille rolle som undulat-entusiast), hvilket er en rigtig god idé. Autenciteten er i top, og såvel fangevogtere til køkkenpersonale snakker med ægte Horsens-accent med meget blø'je d'er. Tro mig, jeg ved hvordan det lyder...

”R” er overdænget med erkendtligheder - vi taler bl.a. Transilvania Award, Dragon Award og Fipresci Award - og i det hele taget masser af stjerner fra anmelderne. Og man forstår hvorfor. Buret inde, føler man sig på godt dansk og kameraføringen er til tider klaustrofobisk, og hvor andet sted end i et fængsel er det hvad man kalder absolut rette element.

Ekstra materialet består af en naturlig bag om kameraet del, tillagt plakater, trailer, still fotos og viralfilm.

Alt i alt fortjener R ros for sin direkte stil og jeg er sikker på at den vil nå ud til et bredt publikum som vil tage den til sig omgående. Men skal man nafægte noget, så er det at den altså ligner den franske Oscar-nominerede film "Profeten" endog rigtig meget. Og den franske film er altså i sin handling, skildring og form lige den tand skarpere, som gør at jeg må nøjes med 4 stjerner, for at retfærdiggøre genren og ikke mindst ligheden de to film i mellem. Profeten blev altså udgivet først, uden at nogen har hørt mig sige at der er lånt lidt i den den danske version...

Filmen er venligst stillet til rådighed af Nordisk Film.

Titel: R
Original Titel: R
Premieredato: 9. november 2010
Instruktør: Michael Noer
Skuespillere: Pilou Asbæk, Lars Jensen, Roland Møller, Kim Winther, Jacob Gredsted, Dulfi Al-Jabouri
Spilletid: 96 min.
Selskab: Nordisk Film, 2010
Genre: Drama
banner
Overskrift Højre Block
The Bikeriders
Twisters
Kinds of Kindness
Marguerites Formel
Grusomme Mig 4
A Quiet Place: D...
One Life
INDERST INDE 2
Til verdens ende
Wicked Little Le...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...