Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Ringenes Herre: Kongen Vender Tilbage (Special Extended Version) (4DVD)

9. december 2004 af David Lund

6 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Ringenes Herre: Kongen Vender Tilbage (Special Extended Version) (4DVD) billede

50 minutters ekstra spilletid på filmen der slæbte 11 oscars hjem, og i øjeblikket ligger nr. 2 over de bedste film nogensinde på imdb.com.

Det afsluttende kapitel om kampen mod Ringen og Sauron i Midgård, er netop landet på DVD i den lange version. Frodo og Sam er ved at blive lokket i kløerne på monstret Shelob af Gollum, og det hjælper ikke at Ringen gør Frodo svagere dag efter dag. Saruman er netop faldet, og Pippin ser Saurons næste plan ved et nysgerrigt kig ind i Palantiren. Gandalf slæber ham med til Minas Tirith, den hvide by, hvor det største slag snart vil ske. Men Gondors herkser, Denethor, netop har hørt om hans søns, Boromir, fald, sætter han det straks sammen med Gandalf, og nærmer sig hurtigt randen af vanvid. En hurtig plan skaffer Rohans ryttere mod slaget, men er det nok mod Saurons massive hær?

Peter Jacksons afslutning på trilogien er mere end kun tilfredsstillende, den er fantastisk! Og i den nye version, er det umulige sket... han har gjort den perfekte film endnu bedre. Mange plothuller bliver løst, mange bihistorier vidreudviklet og selveste historien får en helt ny afgørende dybde, der vil samle fans af bøgerne og filmene igen. Endelig får vi Sarumans nederlag at se, endelig får vi Saurons Mund, endelig ser vi forholdet mellem Faramir og Eowyn og jeg kunne blive ved. At alt dette ikke var med i biografversionen, er der ikke meget at gøre ved, men vi får det at se nu, og jeg er mere end taknemmelig. Med det sagt, kommer filmen her en anelse tættere på bogen, og det ødelægger selvfølgelig lidt af filmens flow. Biografversionen var hæsblæsende på alle måder, her nærmer vi os mere Tolkiens oprindelige og episke vision, og det halter hastigheden en hel del. Spørgsmålet er om det skader filmen, og jeg har det på den måde, at action og hastighed kan man få i en Bruckheimer film, men store, episke eventyr er ikke noget der udkommer hveranden dag. De længere versioner af de to tidligere film dannede en unægtelig bedre helhed, og skabte en helt ny dimension i trilogien, og det er ingen undtagelse i dette tilfælde.

Visse ting vil tilhængere af bøgerne kritisere, og helt bestemt vil den sjette bog, hvor hobitterne kommer tilbage til Herredet til et sidste slag, blive kritiseret. Men man må forstå, at det ville rent filmisk slet ikke virke. Det vil skabe et antiklimaks, da de allerede har bekæmpet Sauron og hans mægtigste hære, og derfor let kan udregne resultatet af dette slag. Derimod får vi dog en afgørelse på Saruman, der ikke er meget ulig den i bogen, og den scene er intet mindre end fantastisk. Mere tro mod bogen er Saurons Mund, som jeg bestemt ikke vil afsløre for dem der ikke har læst bogen, men lad os bare sige, at jeg på ingen måde kan forstå, at den scene var fjernet fra biografversionen. Det er simpelthen en af filmens bedste! Et lille opgør mellem Gandalf og Heksekongen vil jeg heller ikke afsløre for meget af, simpelthen fantastisk! På trods af ændringerne der er foretaget, kommer denne version meget tættere på bogen, og skaber en mere fuldendt oplevelse, som ingen burde vige bort fra.

Christopher Lee er selvfølgelig tilbage som Saruman, og han gør det selvfølgelig perfekt. Man kommer tættere på, hvorfor han valgte Saurons side i en ganske fin dialog mellem ham og Gandalf. Lee har altid været fantastisk som ond, specielt burde Dracula nævnes, men han har medvirket i over 200 film, så det er svært at udpege enkelte roller. Af andre nye ting, kommer vi også tættere på Eowyns person, spillet af Miranda Otto. Hun er et meget specielt valg til rollen, da hun, på trods af sin lange tid i filmverdenen, ikke er en særlig kendt skuespillerinde. Eowyns forhold til både Aragorn og Faramir bliver noget uddybet i denne version, men kun lige nok til tilfredstillelse. Selvom man godt kunne bruge mere, ved man, at det kun ville spolere filmens flow endnu mere. Jeg kunne da godt have tænkt mig, at se Ringenes Herre som 6 3-timers film, men ikke alle er enige. Otto klarer skam rollen fint nok, med en smule sentimentalisme til hendes ellers noget forvirrede rolle. Mere irriterende er de nye scener med Gimli og Legolas. De bliver igen, ligesom i De To Tårne, filmens komiske del. Desværre, for de virker bedre sammenspillede når de er ovre i det mere seriøse og sentimentale hjørne. Selvfølgelig har filmen brug for lettelse i form af humor, men der er skam nok uden de "sjove" samtaler og eventyr Legolas og Gimli har. Det bliver helt sikkert lidt for meget, men det ødelægger heldvigvis ikke helheden. John Rhys-Davies er manden der har været med i stort set alle store eventyrfilm, men som stadig ingen kender eller genkender. Han kan være sjov, og er det da også i den nye drikkescene mod Legolas. Desværre er han lidt mindre heldig med mødet med den døde hær, her hælder bægeret over. Udover det lægger han jo også stemme til Træskæg, som han også klarer fint. Orlando Bloom er blevet Hollywoods nye "pretty boy", men man kan ikke nægte hans overlegenhed i Ringenes Herre. Bloom underspiller Legolas ganske vellykket, og skinner selv i de mindre sjove scener med Gimli. Jeg kunne blive ved, og fortælle om hver skuespillers evner i filmen, men alle klarer det egentlig i bund og grund ganske brilliant. Man kan diskutere Elijah Woods konstante blik, men hvis man forstår hans indre kamp, ved man også at han ikke føler meget, i hvert fald ikke mere. Der er ikke meget mere nyt at fortælle om skuespillet i den nye version, så hvis du vil vide mere om hovedrollernes evner, henviser jeg til anmeldelsen af biografversionen.

Peter Jackson har som bekendt, virkelig kæmpet for disse film. Den største kamp har været spilletiden, og den kamp har han nu vundet. Han har fået udgivet alle filmene i længere versioner end først aftalt. Man kan kalde det pengeafpresning, det gør de fleste naive kritikere, men Jackson elsker historien rigtigt meget, og i sidste ende er det jo os, forbrugerne, der bestemmer om vi vil eje disse udgivelser. Jackson har op til flere gange udtalt, at disse film er ikke hans, men Tolkiens. Det kan man godt mærke, igennem den kærlighed og respekt han har for hele universet, og de forlængede udgaver, er en form for gave af respekt for den afdøde Tolkien. Jeg har valgt at tro på Jacksons ord, udelukkende fordi jeg kan mærke den verden, filmene har skabt. Peter Jackson er desuden, sammen med Sam Raimi, en af de kulte splatterinstruktører der har slået igennem på verdensplan. Det er et godt tegn på, at Hollywood har fået øjnene op for det talent, der kan gemme sig i selv det mest morbide materiale. De nye scener er selvfølgelig (for det meste) indspillet samtidig som biografversionen, og derfor kan man ikke mærke de er nye, i forhold til f.eks. de nye scener i den gamle Star Wars trilogi (der effektmæssigt er blevet leget så meget med, at de slet ikke passer ind). Jackson har desuden allieret sig med 2 mennesker der har stor forstand på Tolkiens univers til skrivearbejdet, for ikke at nævne Alan Lee og hans illustrationer til bøgerne. Man kan virkelig mærke hvor meget arbejde og sjæl Jackson har lagt ind, til at få filmene til at fungere, og det gør de. Instruktionen er rundt regnet fantastisk, og Jackson har uden tvivl fortjent den Oscar han vandt.

Til sidst er det ikke meget tilbage at sige, for jeg har sagt så meget allerede. Er den værd at købe hvis du allerede ejer biografversionen? Det kommer an på dit forhold til de forlængede udgaver af de 2 andre film. Jeg mener selv de forlængede udgaver er essentielle, og tilfører meget mere til trilogien. Jeg ejer ikke selv biografversionerne, og føler i dag de er lettere ligegyldige, for oplevelsen, eventyret, rejsen og universet strækker sig så meget længere i de forlængede versioner. Lej filmen hvis du er i tvivl, jeg har dog aldrig selv været i tvivl.

Ekstramaterialet:
Filmen er spredt udover de 2 første discs, og er præsenteret både i DTS og Widescreen. Derefter er der 2 discs med ekstramateriale. Det hele er lavet på præcis samme måde, som med de 2 første film. Der er en lille booklet med, hvor der er et index over ekstramaterialet, så det ikke virker ligeså uoverskueligt. Der er meget, rigtigt meget faktisk! Filmen kan ses med 4 forskellige kommentarspor; et med skuespillerne, et med instruktøren og manuskriptforfatterne, et med designholdet og et med produktionsholdet. Til forskel for de 2 tidligere film, er det sjoveste kommentarspor det med instruktøren og manuskriptforfatterne. Førhen var skuespillernes kommentarspor det sjoveste, men denne gang synes jeg ikke man fik så meget ud af det... dog er Serkis' Smeagol/Gollum samtaler ganske fornøjelige, men udover det, følte jeg lidt at dette kommentarspor var lidt ligegyldigt. Derimod var Jacksons kamp med manuskriptforfatterne ikke kun morsom, men meget informativ. Hvis du vælger kun at se et kommentarspor på filmen, ville jeg anbefale dette. De 2 sidste er meget detaljerede, og er udelukkende for fans. Nogle af stemmerne her er ufrivilligt morsomme, andre monotome og lave, men som helhed lærer man meget om filmens opbygning, og det er vel det vigtigste. Det skal dog lige nævnes, at ingen af kommentarsporene har nogen undertekster af nogen art, og det er nu lidt synd.

Disc 3 og 4 er så spækket med Bag-Om-Kameraet dokumentarer og andet godt. De er opbygget stort set ens, som de sidste 2 films udvidede udgivelser. Disc 3 har 6 hovedtemaer at vælge udfra. Først lidt guf om Tolkien, så den obligatoriske "From Book To Script", de designs der er blevet brugt i filmen, en del om Rohans ryttere og deres heste (og hvilken central del heste egentlig har i Ringenes Herre), et kort over Midgård (hvori man kan følge de forskellige hovedpersoners rejse, og se klip fra filmen) og til sidst lidt om de Locations i New Zealand der er brugt. Der er gentagelser fra de tidligere udgivelser, men det er nu stadig unægteligt interessant at følge med i, på trods af, at man nok skal tage det altsammen i små potioner... der er meget! Disc 4 har 5 hovedtemaer at vælge udfra. Først lidt om kameraproduktionen, så effekterne, klipningen, filmens modtagelse ved verdenspremieren i New Zealand (og Oscar modtagelsen) og til sidst lidt om sangen "Into The West" historie.... tja, og så et par trailere. Det er sandt, at der er mange gentagelser, man man mister aldrig rigtig taget, og der er næppe meget mere man kunne forlange... ekstramaterialet, ligesom filmen, får de obligatoriske 6 stjerner.

Filmen er venligst stillet til rådighed af
SF/Fox.

Titel: Ringenes Herre: Kongen Vender Tilbage (Special Extended Version)
Original Titel: The Lord Of The Rings: The Return Of The King (Special Extended Version)
Premieredato: 10. december 2004
Instruktør: Peter Jackson
Skuespillere: Elijah Wood, Sean Astin, Dominic Monoghan, Billy Boyd, Ian McKellen, Viggo Mortensen, Orlando Bloom, John Rhys-Davies, Andy Serkis, Liv Tyler, Miranda Otto, Ian Holm, Cate Blanchett, Christopher Lee
Spilletid: 250 min.
Selskab: New Line Cinema, WingNut Films, SF/Fox
Genre: Fantasi
Link: http://www.lordoftherings.net/

banner
Overskrift Højre Block
Knox Goes Away
RYUICHI SAKAMOTO...
Fuld af kærlighed
Furiosa: A Mad M...
De uønskede
Inshallah en dreng
The Garfield Movie
ABOUT DRY GRASSES
PIGEN DER FORTAL...
The Fall GuyKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...