Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Jagtsæson 2 - I ...
Jagtsæson 2 - I Medgang Og Modgang billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Artikel

Robert-pris vinderne er fundet

6. februar 2006 af Per C. Halling Skriv en kommentar

Robert-pris vinderne er fundet billede

Efter et rigtig godt år for danskfilm, hyldede filbranchen søndag aften sig selv med at give priser til dem som de selv syntes havde gjort det bedst ved en festlig begivenhed på Base Camp i København.

2005 har været et helt forrygende år for dansk film. Der har både været masser af film i de danske sale rundt omkring, men også en masse som har været inde og se dem. Der har været søde film, der har været sjove film, men også spændende og/eller uhyggelige film, film man skulle tænke over og film man skulle tage stilling til. Der har været film for hele familien, og film for dig og din nye kæreste, din bedste ven eller veninde og dig som gerne vil se noget anderledes. Ser man tilbage på filmåret må man nok sige at der virkelig har været noget for en hver smag.

Klare favoritter – Glade vindere

Allerede inden uddelingen fandt sted var der helt klart favoritter bland de nominerede film. Per Flys Drabet var den helt store sluger af nomineringerne, med ikke færre end 14 skarpt forfulgt af Anders Thomas Jensens Adams Æbler og Ole Christian Madsens Nordkraft med 7 hver, som faktisk var en større konkurrent, på grund af større publikumssucces end Lars von Triers Manderlay, der havde fået 9 nomineringer - men hvem vandt så ???

Ikke helt overraskende vandt Adams Æbler for både Bedste Film både fra Akademiet og Publikum, og Original Manuskript og snuppede lige også en teknisk pris (Special Effects / Lys) med på vejen. Per Fly havde dog ingen grund til at gå duknakket hjem, for der var nemlig også en lille håndfuld priser til Drabet, nemlig for Bedste Instruktion, Bedste Kvindelige Birolle (og oven i købet til hans egen kone Charlotte Fich) og bedste Score. Kigger vi på de resterende skuespillerpriser kom en anden fremragende dansk film fra året der gik på banen, nemlig Jacob Thuesens Anklaget, den tog både prisen for Bedste Mandlige (Troels Lyby) og Kvindelige (Sofie Gråbøl) Hovedrolle. Men om det var en skjult hyldest til Sofie Gråbøl, som i år kan fejre 20 års jubilæum skal jeg ikke kunne sige, for det var ikke alle omkring mig, som var lige så begejstret som de to vindere. Men stort bifald (aftens største og længste) og enighed var der til gengæld om Bedste Mandlige Birolle, som gik til det nye og unge talent Thure Lindhardt for hans rolle som Steso i filmen Nordkraft.

Nordkraft blev ellers aftens helt store vinder i de tekniske kategorier og hvis man tænker på antallet af priser, for den fik nemlig også for Årets Scenografi, Årets sminkør, Årets Lyd / Sounddesign og Årets sang, i alt 5 priser.

. . . og så var der dem som tabte eller gik tomhændet hjem

Der var dem som var glade og jublede, der var dem som rørt, og så var der dem som fældede en tåre enten fordi de vandt eller fordi de ikke fik noget. Der var flere af de film som i årets løb havde trukket folk i biografen (fx Solkongen) eller som havde eller lavet noget af det mere spændende (Allegro som kun fik en enkelt) i året som så sig slået af de ovennævnte film. Men også film som havde fået mange nomineringer, blev hurtigt slået af banen, som fx Fluerne på Væggen og specielt Manderlay, der også havde det svært i biografen selvom den første film i Von Triers Amerika trilogi Dogwille trak masser af folk op af sofaen og ind i biografens mørke. Så det var måske en lidt trist aften og ende på en lang karriere for Vibeka Windløv, der har valgt at trække sig fra Zentropa.

De øvrige priser bør da også nævnes

Udover de almindelige kategorier gives der ved Robert uddelingen også en lang række andre priser, både til Bedste Korte fiktion/animation, Dokumentarfilm (såvel korte som lange) og en særlig Æres Robert til en, som har gjort noget særligt gennem en lang karriere i branchen. Priserne fordelte sig således:

Årets børne- og familiefilm
Strings
Instruktion Anders Rønnow Klarlund

Årets korte fiktion/animation
Lille Lise
Producer Rasmus Kastberg - Instruktion Benjamin Holmsteen

Årets korte Dokumentarfilm
Kort film om tro
Producer Mikael Rieks - Instruktion Nikolai Østergaard

Årets lange Dokumentarfilm
Ondskabens Anatomi
Producer Janne Giese - Instruktion Ove Nyholm

Årets Æres-Robert
Biografdirektør Kirsten Lykke Dalgaard

Ikke kun Danske Film fik en Robert

I bedste Hollywood gives der også priser udenlandske film og hele 2 af slagsen på samme måde som ved Bodil nemlig en til Årets udenlandske (ikke-amerikansk) og en til Årets udenlandske (amerikansk) film. Ikke overraskende gik den første til den tyske Der Untergang, som har taget de europæiske biografgængere med storm i sin skildring af Hitlers sidste dage og som en person af kød og blod og med følelser som os andre. En meget flot og fængslende film der virkelig kryber ind der hvor alle ens meninger/holdninger dannes og rusker lidt i dem. Derimod kan man måske mere diskutere om valget af Sideways der var ihvertifald uenighed mellem dem jeg snakkede med, hvor flere jeg har snakket med hældte til stærke Crash eller sidste års Oscar vinder Million Dollar Baby. Så om den har vundet stort eller småt er det jo altid et spørgsmål om smag.

Så gik den aften ...

Efter pris uddelingen blev festet, hvor vindere, tabere, gæster, journalister og andet godtfolk kunne glæde sig, drikke, knuse, kramme, kysse hinanden og hygge sig og ikke mindst fejre et fantastisk år for dansk film.

Selv om man samlet set nok sige, at det var ikke de store overraskelsers aften i går, skal det skal alligevel blive spændende at se, hvordan det går ved Bodil uddelingen om en lille måneds tid, og se om film kritikerne har samme holdning og smag til hvem, som skal have de forskellige priser.

Filmen som faldt både i Akademiets og Publikums smag – ”Adams Æbler”, noget vil måske mene med en bitter eftersmag for ingen af filmens skuespillere fik noget.
Filmen som faldt både i Akademiets og Publikums smag – ”Adams Æbler”, noget vil måske mene med en bitter eftersmag for ingen af filmens skuespillere fik noget.
Årets filmpar - Troels Lyby og Sofie Gråbøl i ”Anklaget” selvom det ikke er en særlig romantisk film deres figurer optræder i og gør dem til vindere af hver deres Robert.
Årets filmpar - Troels Lyby og Sofie Gråbøl i ”Anklaget” selvom det ikke er en særlig romantisk film deres figurer optræder i og gør dem til vindere af hver deres Robert.
Filmen ”Nordkraft” hev ikke bare flest priser hjem, men høstede også aftens største og kraftigste bifald hjem, da Thure Lindhardt gik på scenen og modtog sin pris for rolle som Steso.
Filmen ”Nordkraft” hev ikke bare flest priser hjem, men høstede også aftens største og kraftigste bifald hjem, da Thure Lindhardt gik på scenen og modtog sin pris for rolle som Steso.


banner
Overskrift Højre Block
The Bikeriders
Twisters
Kinds of Kindness
Marguerites Formel
Grusomme Mig 4
A Quiet Place: D...
One Life
INDERST INDE 2
Til verdens ende
Wicked Little Le...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...