Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Fejø Film Festival
Svend22
Cinema Made In I...
Tyske Filmdage 2022
Oscar 2022

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Mugge & Hans Mær...
Mugge & Hans Mærkelige Hjerne billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Sexy Beast (DVD)

25. februar 2003 af Lise Aakjær

4 stjerner Skriv en kommentar

Sexy Beast (DVD) billede

Sexy Beast er en original, spændende, ubehagelig, overraskende og stilsikker film med Ben Kingsley i den altdominerende hovedrolle.

Kingsley blev i sin tid Oscar-nomineret for sin rolle i denne film, hvor han spiller den helt igennem infame og ubehagelige gangster-boss Don Logan. Han gør på én gang denne film ubehagelig og værd at se!

Scenen er sat i det idylliske sydspanien, hvor solen bager hedt og ulideligt fra en skyfri himmel. Den alt for solbrune og overvægtige Gal (Ray Winstone) har efter mange år som gangster trukket sig tilbage fra det regngrå England for at nyde sit otium i sus og dus sammen med sin kone og eks-pornostjerne Deedee (Amanda Redman). Pludselig får Gal et telefonopkald fra fortiden, der truer med at ødelægge den idylliske tilværelse. Don er på vej. Don er Gals gamle chef, og han vil have Gal til at medvirke i et sidste kup.
Et ganske typisk plot for denne slags film. Men filmens videre udvikling herfra er langt fra typisk. Det meste af filmen går med, at den meget overbevisende og stædige Don forsøger at få Gal til at sige ja tak til at lave det sidste kup. Gal nægter, men Don er ikke et af de slags mennesker, man så nemt siger nej til. Om Gal slutteligt må hanke op i weekend-tasken og sætte kursen mod det sidste bankkup i England skal ikke afsløres her. Tingene udvikler sig i hvert fald ret anderledes end først forventet!

Der er som sådan ikke meget sexet over Sexy Beast. Filmen handler mest af alt om den næsten uudholdelige psykiske terror, som Don kører på Gal og familien. I takt med at Don bliver mere og mere psykopatisk, skrues der langsomt op for varmen i den spanske plaiza, indtil vi vrider os i den ulidelige hede sammen med filmens figurer.

Filmen blander elegant flere forskellige elementer fra klassiske gangsterfilm og britisk humor men altid med den dødsens alvorlige situationen in mente. Stilen er holdt hele vejen igennem. Den er enormt flot filmet, gode billeder og klipning. Men af og til sniger der sig et par spændende syrede elementer ind. Eksempelvis forsøger en gigantisk kanin flere gange at tage livet af Gal med sin maskinpistol.

Denne film holder hele vejen igennem, selvom historien er minimal er skuespillet og det stilistiske spændende nok til at udgøre filmens fokus. Ben Kingsley er intet mindre end fantastisk i rollen som den magtsyge og psykopatiske Don, der taler med sine mange jeg’er i spejlet og bogstavelig talt pisser sit territorium af.
Figuren Don er i øvrigt fremstillet på en spændende måde. Omgivelserne er tydeligvis dødsens angst for ham og omgås ham med yderste forsigtighed. Men præcis hvorfor ved vi ikke. Der fortælles intet om hans fortid eller gives ydre tegn på fysisk voldelighed.
Alt i alt en imponerende debut-film fra instruktøren Glazer. Hans sans for detaljen og dialogen er enestående. Før han blev filminstruktør, har han instrueret musikvideoer for bl.a. Blur, Radiohead og Jamiroquai. Måske derfor har han så godt greb om musikken og stemningen, for musikken spiller også en stor rolle i "Sexy Beast". Den hårdkogte stil understreges af et virkelig stemningsfuldt soundtrack og samtidig skaber den en snild ironisk kommentar til handlingen.

DVD’en indeholder et udmærket "bag kameraet"-program med interviews og baggrundshistorie. Der er et par kedelige biografier og et par scener fra filmen, før de blev klippet færdige. Ikke meget at komme efter af special features. Men en god film!

Titel: Sexy Beast
Original Titel: Sexy Beast
Premieredato: 25. februar 2003
Instruktør: Jonathan Glazer
Skuespillere: Ray Winstone, Ben Kingsley, Ian McShane, Amanda Redman, Cavan Kendall, Julianne White, Àlvaro Monje, James Fox, Robert Atiko, Nieves del Amo Oruet
Spilletid: 84 min.
Selskab: FilmFour, 20th Century Fox Film Corporation, 2000
Genre: Drama
Link: http://www.foxsearchlight.com/sexy_beast
Ben Kingsley spiller den skitzoide gangsterboss Don
Ben Kingsley spiller den skitzoide gangsterboss Don
Gal (Ray Winstone) nyder sit otium i fulde drag under den hede, spanske sol
Gal (Ray Winstone) nyder sit otium i fulde drag under den hede, spanske sol
Don tvinger Gal med til et sidste kup
Don tvinger Gal med til et sidste kup


banner
Overskrift Højre Block
Hvor Flodkrebsen...
Verden er uskarp
Triangle of Sadness
Ticket to Paradise
Pinocchio (Disney+)
Chiaras Valg
Europa
Kærlighed For Vo...
Anatolian Leopard
UdvandrerneKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...